Blog

 1. The Wheatgrass Book - Ann Wigmore

  Tarwegras is ondertussen een wereldwijd gebruikt supplement. Dit natuurlijke product bomvol vitaminen, chlorofyl en enzymen, helpt de cellen te voeden en afvalstoffen van de cellen af te voeren. Er zijn ondertussen verschillende mooie boeken geschreven over tarwegras. Dit boekje van Ann Wigmore, is echter een mooie opstap voor wie meer wil weten over de voordelen van dit supplement.

  Het boekje is geschreven...

  Lees meer »
 2. Rauwe voeding voor honden - Lizzy Plat-Coelers

  Net als Tannetje Koning, schrijft Lizzy haar boekje voor iedereen die graag natuurlijke voeding wil geven aan zijn of haar hond en wil leren hoe dat zelf samen te stellen op een veilige en verantwoorde wijze. Buiten de algemene informatie over het correct bepalen van hoeveelheden van de ingrediënten die nodig zijn om een goede maaltijd voor je hond op te bouwen, gaat ze bijvoorbeeld ook in op de angst voor Salmonella. Lizzy gaat jammergenoeg niet in op rauwe voeding voor de kat. Wel gaat ze dieper...

  Lees meer »
 3. Voer voor Carnivoren - Tannetje Koning

  Dit boekje is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het zelf samenstellen van gezonde voeding voor zijn of haar hond of kat.

  In dit fijne kleine boekje, vertelt Dierenarts Tannetje, die zich toegelegd heeft op alternatieve geneeswijzen, op een hele laagdrempelige manier hoe je zelf, op een verantwoorde manier de voeding van je huisdier kunt maken. Zeker als je dit nog nooit hebt gedaan, het spannend vind om hiermee aan de slag te gaan of er je bedenkingen bij hebt of het allemaal...

  Lees meer »
 4. Moringa Oleifera - “The Miracle Tree”: superfood voor je dier

  De Moringa is nog maar kort bekend in West Europa, denk hierbij aan onderzoek sinds 2010 door de Nederlands Vereniging voor Fytotherapie. Het is eerder een tropische plant dan een boom en kan in ons koude klimaat alleen in kassen gehouden worden. Toch wordt de Moringa wel “the micacle tree” genoemd. Waarschijnlijk omdat de plant zeer groot is. De bladeren worden in tropische delen van Azië waar de plant groeit al duizenden jaren als voedingssupplement in de rauwe vorm aan de maaltijd toegevoegd...

  Lees meer »
 5. Rozenbottels: Tere bloem wordt Vitaminebommetje

  Rozenbottels (Rosa Canina L.) of Hondsroos zijn de bottels of (schijn)vruchten van de Hondsroos, een tere bloem, maar sterke rozensoort die je kunt vinden als heggenroos, langs bosranden en in de duinen.

  De plant heeft vele namen: Egelantier, Hondsegelantier, Slaaproos, Rozelaar, roze egelantier.

  De naam Hondsroos is gegeven omdat de doornen bijten als een hond. De bloem is wit tot licht roze en ziet er heel teer en kwetsbaar uit.

  De rozenbottel wordt al duizenden...

  Lees meer »
 6. KVV, BARF en NRV

  Er is veel verwarring over de afkortingen KVV, BARF en NRV. De afkortingen worden door elkaar gebruikt, waardoor veel verwarring ontstaat over wat nu wat is. Tijd om onze werk- en denkwijze rondom deze afkortingen op een rijtje te zetten zodat je optimaal kunt kiezen welke producten je je dier aan wil bieden en er zeker van bent je je je carnivoor alles geeft wat hij nodig heeft in zijn dieet.

  Lees meer »
 7. Terra Pura’s Kruiden voor carnivoren

  Katten en honden eten ook kruiden.  Carnivoren zijn wel echte vleeseters en daar is hun spijsvertering op ingesteld, maar zij maken ook graag een uitstapje naar kruiden, groenten, een eitje of fruit. Vooral honden eten vaak graag nog wat groenten bij hun basis maaltijd, daar hebben katten geen behoefte aan. Katten noemen we daarom obligate carnivoren en honden carnivoren.  Als “topping“ op of door dat vlees lustten zowel honden als katten echter ook wel wat kruiden.

  Lees meer »
 8. Terra Pura’s kruidencombinaties voor paarden

  In de natuur eten paarden naast verschillende soorten grassen ook allerlei kruiden, takken, schors van bomen, vruchtjes en in de winter graven ze vaak wortels op. Wanneer paarden ergens last van hebben, zich hebben verstapt, wat koliek, of parasieten weten ze feilloos welke kruiden ze nodig hebben om hun weerstand en conditie weer optimaal te krijgen. Bij ons hebben paarden deze keuze niet, ze kunnen niet eindeloos struinen tot ze de goede kruiden gevonden hebben. En ze kunnen ook geen optimale conditie en weerstand onderhouden met alleen gras en hooi.

  Naast weidegang en hooiaanbod krijgen veel paarden flinke porties krachtvoer aangeboden. Een mooier alternatief voor het krachtvoer (wat vaak een geperste brok is met veel suikers komende uit granen) zijn kruidenmengsels. Mengsels omdat het van belang is je paard een assortiment aan te bieden wat alle organen in het lichaam ondersteund. Daarnaast is het belangrijk om elke 4 tot 6 weken een ander aanbod te geven. Zo krijgt je paard variatie en de mogelijkheid het totale organisme van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Terra Pura is hier fantastisch op ingesprongen met de kruidenmengsels die zij voor paarden hebben samengesteld. Het zijn zeer veelzijdige ruwvoer mengsels van gedroogde bloemen, vruchten, bladeren en kruiden.

  Lees meer »
 9. Insecten afweren met geuren

  Insecten kunnen grote plaaggeesten zijn, vooral voor paarden, maar ook menig hond kan hier last van hebben.

  Dan hebben we het vooral over vlooien en teken, muggen, dazen en horzels. Ook planten hebben ongemak van ongedierte en hebben daartegen afwerende stoffen in hun systeem zitten. Hoe gezonder een plant hoe minder last van luizen en ander ongedierte. Deze afwerende plantenstoffen komen in de essentiële oliën terecht bij destillatie. Essentiële oliën zijn daarom zeer geschikt om in...

  Lees meer »
 10. Over geur valt toch te twisten

  Essentiële oliën zijn heerlijk en weldadig. Anno 2019 is het gebruik van essentiële oliën weer uit de vergeethoek gehaald en erg in de aandacht. Geen wonder, want deze essentiële of etherische of aromatische oliën zijn heerlijk en redelijk gemakkelijk om te gebruiken. In de social media en verschillende groepen wordt regelmatig de vraag gesteld welk olie- merk je het beste kunt gebruiken.

  Zelf vind ik dat het belangrijkste is dat de olie die je kiest onverdund is en gedes...

  Lees meer »