MOA: Mother of All

Zoekende naar een manier waarop we vitaminen en mineralen op een natuurlijke manier bij ons dier binnen kunnen krijgen, kom ik toch altijd weer terecht bij voeding. Synthetische vitaminen en mineralenpreparaten zijn moeilijker opneembaar voor het lichaam en gevoelige dieren reageren hier slecht op. Wil je alle vitaminen en mineralen op een natuurlijke wijze dagelijks aan je dier geven, dan worden de maaltijden wel erg groot en/ of minutieus gevarieerd, wat dan ook niet echt praktisch haalbaar is.

Nou is het voor een gezond dier ook helemaal niet nodig om dagelijks de exacte hoeveelheid benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Dat is ook niet eens mogelijk, want de behoefte verschilt per dag. Geen dag ziet er namelijk hetzelfde uit. Hierdoor is ook het verbruik van belangrijke vitaminen en mineralen per dag verschillend.

Naast het feit dat de behoefte per diersoort, karakter en woonomstandigheden verschilt, zal een dag met veel stress, ziekte en/ of een grotere actie dan normaal, de behoeftes aan specifieke vitamines en mineralen doen verhogen. Dat, terwijl een dagje thuis hangen de behoeftes juist zal verlagen ten opzichte van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Dagelijks exact voldoen aan de behoeftes van het lichaam, is dus niet praktisch haalbaar. Daarnaast kan het toevoegen van synthetische vitaminen en mineralen indirect leiden tot tekorten, maar ook overschotten zijn een optie, aangezien het voor het lichaam moeilijker is om de onnatuurlijke varianten goed uit te scheiden indien nodig.

Maar hoe weet je dan wat je dier nodig heeft? Ook voor onszelf laten we niet elke dag uitmeten welke voedingsbehoefte ons lichaam heeft. Door met gezond verstand naar onze voeding- en voedingspatronen gedurende langere tijd te kijken, krijgen we een gevoel van waar we op moeten letten. Zo weten we allemaal dat na een periode van wat meer ongezonde maaltijden, zoals rond de feestdagen, het verstandig is om deze op te volgen met een goede basis aan gezonde maaltijden om weer in balans te komen. We slaan wat vaker een gebakje of chocolaatje af, drinken regelmatig een smoothie en/ of verhogen de hoeveelheid groenten op ons bord in vergelijking met anders. Door voldoende te variëren en minder belastende stoffen tot ons te nemen, kunnen we er net als bij onszelf, ook bij onze dieren voor zorgen dat ze de benodigde afwisseling van voedingsstoffen binnen krijgen. Deze afwisseling zorgt ervoor dat er dagelijks een andere variatie aan vitaminen en mineralen binnen komt. Over de loop van een aantal dagen tot weken krijgt een dier zo toch alles binnen.

Naast het variëren van diersoorten voor onze carnivoren, toevoegen van diverse groenten, kruiden, kiemen, af en toe wat nootjes en andere extra’s, kan de variatie aan kwaliteitsvoedingsstoffen nog verhoogd worden, door het toevoegen van zogenaamde superfoods. De zogenaamde superfoods delen de bijzondere eigenschap dat ze een bommetje van bepaalde vitaminen en mineralen bij zich dragen, sommigen meer variatie in soorten dan anderen. Wanneer een dier chronische problemen heeft, in specifieke situaties extra ondersteuning kan gebruiken, of gewoon wat moeite heeft om de basis zelf in balans te houden, dan kan het toevoegen van zulke superfoods als gojibessen, kelp of kurkuma, een ware verademing vormen voor het lijf. Het hoeft dan niet heel veel moeite te doen om z’n portie benodigde voedingsstoffen tot zich te nemen.

Het nadeel is, dat we vaak niet weten aan welke voedingsstoffen het lijf op zo’n moment behoefte heeft. Welke superfoods kunnen de beste bijdrage leveren? Veel mensen grijpen daarom dan toch liever naar een synthetisch vitamine- en/ of mineralenpreparaat en/ of een KVV met premix. Omdat niet elk dier goed reageert op deze producten, is het toevoegen van een supplement, bestaande uit natuurlijke producten een veel mooiere optie. Natuurlijke producten kunnen goed door het lichaam worden opgenomen en ook worden uitgescheiden. Het lichaam neemt ervan op wat het nodig heeft. Uiteraard kan je ook natuurlijke producten over doseren, dus wees hier niet te makkelijk mee, maar door de hoge content aan sappen en door de samenwerking tussen de stoffen in een wholefood product, is overdoseren veel minder gemakkelijk dan wanneer specifieke stoffen uit een plantaardig product geïsoleerd zijn om er een (synthetisch) supplement van te maken.

Eén van de mogelijkheden voor een natuurlijke vitamine- en mineralen supplement, is de MOA. MOA is even weg geweest uit ons assortiment, maar is terug! Dit rijke voedingssupplement, met de afkorting “Mother Off All” is een krachtig en een beetje peperig smakend vloeibaar supplement bestaande uit purees, extracten en sappen van een groot aantal krachtige ingrediënten zoals vruchten, paddenstoelen, kruiden, zaden en andere superfoods.

Dit voedingssupplement is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen (dus zet ‘m vooral ook lekker voor jezelf in!), echter proefondervindelijk is het nu alweer een aantal jaar vanuit de fabrikant ook ingezet voor paarden en honden, met zeer positieve gezondheidsresultaten.

Elk van de 34 belangrijkste inhoudsstoffen heeft bewezen gunstige werking op het lichaam. Zo zorgen bijvoorbeeld de kurkuma wortel, blauwe bosbes en groene thee extract, voor een sterke ondersteuning van de functie van het immuunsysteem. Hierdoor vormt dit product een goede aanvulling voor elk dier dat wat extra weerstand kan gebruiken. MOA bevordert de cellulaire functies van het lijf en zet de zelfreinigende werking van het lichaam aan, door de verschillende toegevoegde kruiden en extracten zoals de shiitake, maitake en reishi paddenstoel. De Ribes Nigrem ondersteunt bijvoorbeeld weer de functie van de bijnieren, die bij dieren met allergische reacties vaak uit balans zijn. Ook de zwarte komijn levert bij deze dieren een mooie toevoeging. Zeewier kan een bijdrage leveren aan dieren met een onderfunctie van de schildklier. Wees om diezelfde reden wel voorzichtig in het gebruik bij dieren met een verhoogde schildklierwerking.

De combinatie van inhoudsstoffen in hun wetenschappelijk bewezen werkzame dosis geeft de MOA een krachtige smaak. Met name katten die erg kieskeurig zijn, kunnen hier wat moeite mee hebben. Gelukkig heeft MOA hier rekening mee gehouden en naast de mooie grote fles, heeft de fabrikant nu ook kleine zakjes geproduceerd die het gemakkelijk maken om eerst even uit te proberen of het product bij je dier en/ of jezelf in de smaak valt. Ben je zelf een zoetekauw of vind je dier de MOA ook wat aan de sterke kant, leng het product dan gewoon lekker aan met wat appelsap of water.

MOA is geen geneesmiddel, maar een prachtig ‘levend’ natuurproduct door de productie op lagere temperatuur. Hierdoor is het mogelijk de werking van het lichaam optimaal te ondersteunen. De samenstelling maakt dat het product zo’n mooi effect heeft. In de natuur zoeken dieren ook naar een mix van verschillende producten als aanvulling van hun basisdieet, waardoor de vitaminen, mineralen en andere benodigde stoffen voor een gezond lichaam samen komen en hun werk kunnen doen. Naast de plantaardige inhoud van de maag van hun prooidier als ze carnivoor zijn, of het foerageren bij de planteneters, levert een grote diversiteit aan grassen, planten, kruiden, zaden, noten, groenten en fruit.

Omdat wij ze die keuze om zelf op zoek te gaan naar wat ze nodig hebben niet kunnen geven, kan het regelmatig inzetten van een kuurtje van de MOA, een mooie aanvulling vormen op het menu. Met deze blend kan het lichaam net die stoffen eruit pikken die het nodig heeft. De combinatie van de ingrediënten geeft een synergetisch effect, waardoor gezondheid krachtig van binnen naar buiten wordt ondersteund.

Wil je de MOA inzetten bij zieke dieren, bedenk dan dat wanneer de klachten niet binnen een weekje verdwenen zijn, dat de meeste klachten, en zeker die van het immuunsysteem, ook niet in korte tijd zijn opgebouwd. Geduld om het lichaam de kans te geven te herstellen is daarom ook bij vrijwel alle natuurproducten van belang. Gebruik MOA dan ook in een kuurtje van maximaal een week of 6 en wissel het af met andere natuurlijke producten.

Geef een reactie