amanprana_extra_vierge_bio_kokosolie

Kokosolie! We hadden al een hele fijne variant in ons assortiment, maar toch blijven we altijd zoeken naar producten die nog nét iets mooier zijn waar we helemaal achter kunnen staan. En we hebben er weer één: De prachtige Extra Virgin Fairtrade kokosolie van Amanprana; niet alleen (h)eerlijk voor mensen, maar ook onze dierenvrienden zijn er dol op! We kozen voor deze variant omdat Amanprana niet alleen bio, maar daarnaast ook fair trade werkt, wat perfect past bij onze visie. De organisatie steunt de kleinschalige boeren in de Filipijnen, betaald ze een eerlijke prijs en er gaat geld naar educatie en gezondheidszorg.

Kokosolie is steeds makkelijker te vinden: op uiteenlopende locaties van supermarkt tot exclusieve speciaalzaak, in de stenen winkel en op internet. Ze zijn er in de varianten goedkoop, duur, duurder, ontgeurd of met kokosgeur, in plastic of glazen pot. Deze verschillen hebben vooral te maken met de productiewijze. Deze kan een groot verschil maken in de werkzaamheid. Het feit of het kokosgeurtje verdwijnt in het productieproces, kan het verschil maken tussen een kokosolie die gewoon lekker is, of een kokosolie die ook nog eens vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

De kokosolie met de vriendelijke reus in het logo, is in de eerste plaats een extra vierge kokosnootolie. Deze kokosolie bestaat uit verse, biologische kokosnoten die gepeld en vervolgens gemalen worden. Na het malen worden ze gedroogd bij lage temperatuur in een droogkast onder gecontroleerde omstandigheden. Een lage temperatuur is belangrijk om de voedingswaarde te behouden. De droge kokosrasp wordt vervolgens koud geperst. Met het koud persen ontstaat dan een extra vierge kokosolie.

De goedkopere kokosolieversie is vaak ontgeurd (dit staat lang niet altijd op de verpakking). Deze variant wordt gemaakt van zogenaamde kopra. Kopra bestaat uit kokosnoten die worden gedroogd in de zon. Dat klinkt natuurlijk heel mooi. Doordat het droogproces hierbij heel langzaam gaat en de noten niet beschermd worden opgeslagen, ontstaat hierbij jammergenoeg schimmelvorming en fermentatie. Deze kokos wordt vervolgens in de raffinaderij gebleekt, ontgeurd en geperst door een stoommachine. Dit zorgt er voor dat de schimmels verdwijnen, maar helaas ook een groot deel van de voedingsstoffen en daarmee gepaard gaande gezondheidsvoordelen. En dat zijn er een hoop, niet voor niets wint kokosolie weer meer terrein!

Een goede kokosolie:

 • Verhoogt de weerstand (het werkt namelijk anti-viraal, anti-bacterieel, anti-schimmel, anti-protozoïsch)
 • Vergemakkelijkt de vertering van vetten
 • Verbetert calcium- en magnesiumopname
 • Bevordert opname van alle vetoplosbare vitaminen (A,D, E, K) en carotenen
 • Verbetert de darmflora
 • Bevordert de spijsvertering
 • Vermindert hongergevoel

Omdat kokosolie het hongergevoel vermindert is een schepje kokosolie ideaal bij overstap van brokken naar vers vlees zonder granen, omdat veel dieren nog moeten wennen aan een graanloos dieet. Ze kunnen dan een continu hongergevoel hebben. Met een lepeltje kokosolie vermindert dit hongergevoel terwijl je dier van deze olie toch niet veel aankomt. Dat komt omdat een andere eigenschap van de kokosolie is, dat het

 • de glycemische index verlaagt. Dat betekent dat zowel humeur als de suikerspiegel minder schommelen, maar juist in balans worden gebracht. Hiermee past het ook gelijk heel fijn in het dieet van dieren waarbij extra op aanwezigheid van suikers in het dieet gelet moet worden
 • Een goede kokosolie verzorgt daarnaast heel goed de tanden, wat zeker bij dieren die de voorkeur geven aan de malingen geen overbodige luxe is
 • Kokosolie verhoogd de weerstand
 • Helpt je dier de strijd tegen schadelijke in- en uitwendige ‘beestjes’ te overwinnen

Een kwalitatief hoogstaande kokosolie vormt tevens een ideale drager voor etherische olien. Hierdoor kan je met kokosolie de heerlijkste massage olie (bijvoorbeeld tegen vlooien of ter ontspanning) voor je dier maken! Doordat de moleculaire structuur van kokosolie veel kleiner is dan die van andere olieen, dringt de etherische olie veel sneller en dieper via de huid het lichaam binnen. De etherische olie is hierdoor sneller en beter werkzaam. De werking van de etherische olie wordt ook nog eens versterkt door caprine-, capryl-, capron- en myristinezuren uit de kokosolie.

Kies tenslotte bij voorkeur kokosolie in een glazen pot. Plastic reageert namelijk met de olie en kan er daardoor voor zorgen dat er xeno-oestrogenen in de olie terecht komen. Dit kan een grote hormonale belasting geven.