Bokashi is een mengsel van gefermenteerd organisch materiaal. Wat betekent dat eigenlijk en waar kun je dat dan voor inzetten?

Bokashi is letterlijk het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Een gefermenteerd product wordt verkregen door organische materialen als groenten, granen en kruiden luchtdicht te verpakken al dan niet met toegevoegde micro-organismen. Fermentatie is een proces waarbij voedingsmiddelen worden verteerd in een omgeving zonder zuurstof. Tijdens het fermentatieproces worden suikers of andere koolhydraten omgezet tot producten zoals melkzuur, azijnzuur en ethylalcohol. Fermentatie is in feite een conservering- en vertering methode. Denk bijvoorbeeld aan het conserveren van witte kool, naar zuurkool. De witte kool wordt heel dungesneden en enkele weken afgesloten in een ton bewaard. Zuurvormende bacteriën verteren als het ware de witte kool en deze krijgt ook een zure smaak (zuurkool).

Bij deze conserveringstechniek (afsluiten en bacteriën hun werk laten doen) blijft de energie in het product en krijgt zelfs een hogere voedingswaarde.

 

Prof. Teruo Higa uit Japan heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan onderzoek naar micro-organismen en heeft uiteindelijk een mengsel gevormd die hij de Effectieve Micro-organismen noemt. EM (effectieve micro-organismen) is een combinatie van nuttige, opbouwende micro-organismen. Veel van deze micro-organismen worden al eeuwen gebruikt in de productie van levensmiddelen, bijvoorbeeld bij wijn, brood, yoghurt en de al genoemde zuurkool. De effectieve micro-organismen scheidden vitamines, organische zuren, mineralen en antioxidanten af bij het fermenteren van het organisch materiaal.

De micro-organismen en de producten die door hen ontstaan in het gefermenteerde product zijn voor een dier ook nodig heeft voor zijn/ haar vertering. Daarom kan Bokashi, als gefermenteerd product een ondersteuning zijn voor de spijsvertering.

Bokashi is vooral ook geschikt en wordt heel veel ingezet als bodemverbeteraar en is een voedingsbron voor micro-organismen die in de bodem leven. Deze vestigen zich daardoor definitief in de bodem, vermeerderen zich en domineren over de aanwezige schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Zo creëer je een natuurlijke balans. Traditioneel gebruikt men in Japan Bokashi om de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bioactieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en aminozuren. Planten krijgen zo meer essentiële energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.

 

Wanneer kun Bokashi voor je dier gebruiken?

Bokashi is als kuur in te zetten als de spijsvertering extra ondersteuning kan gebruiken, bijvoorbeeld bij:

  • de overstap naar andere voeding,
  • na toedienen van antibiotica
  • na toedienen van ontworm middelen
  • na gebruik van andere orale medicijnen
  • bij stress, bij slechte voedsel opname
  • bij  slechte mest
  • bij huid problemen
  • bij luchtweg problemen

 

Je zou Bokashi voor vleeseters kunnen vergelijken met inhoud van een vuile pens, die als natuurlijk probioticum kan worden gezien. De darmen die zelf ook micro-organismen bevatten krijgen een opkikker en worden geholpen beter te functioneren. Probiotica met veel stammen heeft hetzelfde effect. Echte goede vuile pens is moeilijk of niet te verkrijgen, deze worden allemaal gespoeld. Voor een dier wat echt wat meer ondersteuning kan gebruiken is pens onvoldoende. Dan is een Bokashi een mooi alternatief.

Voor grazers, vogels en konijnen is pens sowieso geen optie: er zijn er weinig paarden, geiten, konijnen en kippen die een pens willen eten. Konijnen eten dan weer wel hun ochtend ontlasting.

 

De Bokashi van Bio-Ron voor dieren

De Bokashi soorten van Bio-Ron bevatten afhankelijk van de soort: granen, aardpeer, zaden en kruiden. Deze Bokashi’s worden gefermenteerd door positieve micro-organismen of effectieve micro-organismen (EM) aan het mengsel toe te voegen tot het product een zuurgraad van minder dan 4 heeft bereikt. Hierdoor blijft het product stabiel en ook langer houdbaar.

 

4 soorten Bokashi

Bio-Ron heeft 4 varianten Bokashi: grazers, vleeseters, groenten en droge Bokashi.

In principe zijn alle 4 de varianten voor alle dieren geschikt. Kies de variant die het beste aansluit bij het dieet van het betreffende dier.

De Bokashi soorten van Bio-Ron bevatten afhankelijk van de soort: granen, aardpeer, zaden en kruiden. Er wordt melasse toegevoegd, maar de melasse is in het eindproduct niet meer aanwezig, want deze is dan opgegeten door de micro-organismen.

 

Bio-Bokashi Paard en andere grazers
Bevat: Gerst, wortel, lijnzaad, spelt, haver, aardpeer, zeezout, EM en rietsuikermelasse

Bio-Bokashi Vleeseters
Bevat: Gerst, wortel, lijnzaad, spelt, haver, aardpeer, zeezout, EM en rietsuikermelasse groene algen, gepelde zonnebloempitten, selderij, tijm en kummel.

Bio-groente Bokashi
Bokashi zonder granen op basis van groenten.

Bevat: Wortel, aardpeer, brandnetel, zonnebloempitten, rozenbottel, luzerne, kummel, tijm, EM, melasse en zeezout.

Gedroogde en gemalen Bio-Bokashi

Bevat: Gerst, wortel, lijnzaad, spelt, haver, aardpeer, zeezout, EM en rietsuikermelasse.

Deze gemalen en gedroogde kwaliteit is langer houdbaar dan de verse Bokashi’s.  Door het droogproces zijn er een aantal micro-organismen, die vocht nodig hebben, min of meer inactief gemaakt maar zodra deze met vocht in contact komen worden deze weer actief. Dit kost natuurlijk even tijd waardoor de directe inwerking op een wat lager niveau zal liggen dan bij de verse Bokashi’s. De gedroogde vorm werkt daardoor zachter in en geeft wat minder heftige veranderingen. Je kunt dus ook niet snel overdoseren.

De gedroogde Bokashi variant is ook geschikt voor kippen, schapen en geiten.

 

Gebruik van de Bokashi’s

Elk van de 4 Bokashi’s kan door het voer worden gemengd.