Steeds meer mensen ontdekken de vele voordelen van supplementen. Sommige supplementen liggen qua werking echter dicht bij elkaar en anderen lijken niet alleen innerlijk, maar ook uiterlijk op elkaar. Zo ook  de groene gezondheidsbommetjes Chlorella en Spirulina, die niet alleen door mensen, maar voor dieren steeds vaker met positieve resultaten ingezet worden.

Groene poeders
Chlorella en Spirulina worden beiden verkocht in de vorm van een groene poeder.  De groene kleur danken ze aan de grote hoeveelheid chlorofyl, het groene pigment van een plant..

Doordat ze qua uiterlijk erg op elkaar lijken, worden Chlorella en Spirulina regelmatig door elkaar gehaald. Naast het feit dat ze beiden een enorme boost geven aan het immuunsysteem, ondersteunen ze ook beiden de spijsvertering en zijn ze werkzaam als ontgifter. Hoewel ze dus wel een aantal overeenkomstige werkingsgebieden hebben, zijn ze zeker ook verschillend en vullen ze elkaar goed aan. Chlorella en Spirulina kunnen dan ook heel goed tegelijkertijd gebruikt worden.

 

Spirulina

Eiwitexplosie

spirulina-chlorella-zee Spirulina is een eencellige, blauwgroene, spiraalvormige alg. De blauwgroene kleur ontstaat door de stof fycocyanine, een krachtig, gezondheidsbevorderend pigment.

Deze microscopisch kleine alg groeit in zoet water. Het behoort tot de meest prille levensvorm op aarde. De alg dankt zijn naam aan zijn spiraalvorm. Spirulina is bijzonder hittebestendig. Het kan op rotsen bij een temperatuur van wel 70 graden Celsius overleven en z’n kwaliteiten behouden. Deze hittebestendigheid zorgt ervoor dat ook bij een hoge voedselbewerkingstemperatuur Spirulina zijn enorme voedingswaarde behoudt.

Spirulina groeit van nature in warme, alkalische meren en waterwegen, waarin giftige organismen niet kunnen gedijen. Hierdoor kan Spirulina op zeer steriele wijze worden geoogst, zonder enige vorm van besmetting door andere organismen.

Zowel in Mexico als Afrika werd spirulina van oudsher al op grote schaal geconsumeerd.

In Mexico-City was spirulina duizenden jaren lang de belangrijkste bron van eiwitten voor de bewoners van de stad. Dit superfoodproduct in de vorm van een alg bestaat voor 65-71% uit eiwitten (afhankelijk van de soort), de hoogste concentratie eiwitten van alle voedingsmiddelen.

Eiwitten zijn niet alleen nodig voor de opbouw van spieren en kracht; ze zijn ook nodig voor een beter uithoudingsvermogen, een evenwichtige bloedsuikerspiegel, balans in de hersenen, zenuwen, snel genezingsvermogen, aanmaak van sterke botten en vrijwel elk ander aspect van een gezond leven.

Spirulina is niet zomaar een bron van eiwit, het vormt ook nog eens een compleet eiwit. Dat betekent dat het alle 8 essentiële aminozuren en een totaal vann 18 aminozuren in dit product voorkomen. Daarnaast is Spirulina rijk aan vitamine A, B1, B2, B6, E e K.

Het is een overvloedige, natuurlijke bron van chlorofyl, zouten, fytonutrienten en enzymen.  Het voldeed zo’n 5000 jaar aan de basisbehoefte eiwitten voor miljoenen mensen in Mexico-City. Het groeide er in het wild in sommige meren die rond de stad liepen.

Spirulina vormt de beste bron van gammalinoleenzuur (GLA). Dit is een essentieel vetzuur dat ontstekingsremmend werkt en nodig is voor een gezond zenuwstelsel.

Met zijn 11 vitamines, 10 mineralen en 18 aminozuren, vormt Spirulina een ware vitaminebom en kan dan ook goed als vervanger van een multivitamine dienen als je daarnaar op zoek bent. Daarnaast bevat spirulina ook omega 3 vetzuren en zit het vol antioxidanten.

Gezonde bloedaanmaak

Spirulina ondersteunt de verbetering van de kwaliteit van het bloed. Het bevat evenveel ijzer als rood vlees. Daarnaast zorgt de hoge concentratie chlorofyl voor bevordering van een gezonde bloedaanmaak. De blauwe polypeptide, genaamd fycocyanine, bevordert volgens sommige Chinese wetenschappers de hematopoïese, ofwel de aanmaak van bloed.  Spirulina kan je dus inzetten ter ondersteuning bij problemen met het bloed zoals bloedarmoede.

Goed voor het milieu

Milieutechnisch vormt Spirulina een verantwoorde eiwitbron. Spiruline put de toplaag van de bodem niet uit en de toplaag kan zelfs verbeteren als deze als meststof wordt gebruikt.

 

Chlorella

De snelle genezer

Chlorella is een ééncellige groene micro-alg. Net als spirulina staat ook chlorella bekend om zijn sterke bijdrage aan een goede gezondheid.  Ook deze alg  is extreem rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, polysachariden en vele andere gunstige bestanddelen.

Chlorella ondersteunt de werking van de hersenen en de lever, verbetert de spijsvertering en de ontlasting, helpt het lichaam regenereren, bevordert de lichamelijke ontgifting, beschermt tegen straling, werkt ontstekingsremmend en versterkt het immuunsysteem. Bovenal zorgt Chlorella voor een versnelde genezing.

De grote ontgifter chlorofyl

Groene micro-algen zijn de rijkste bron van chlorofyl in de plantenwereld. Voor zover op dit moment bekend, bevat Chlorella van alle groene algen het hoogste puur natuurlijke chlorofylgehlte. Dit gehalte schommelt tussen de 3 en 5%.

Chlorella dankt zijn naam ook aan het rijke gehalte aan chlorofyl. Deze stof die voorkomt in groene planten, maakt het mogelijk dat een plant door middel van het proces fotosynthese, zonlicht om kan zetten in pure eiwitten, vetzuren, koolhydraten en bijna alle andere voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor het leven. Hiermee levert chlorofyl een belangrijke bijdrage aan de gezondheid. Chlorella bevat meer chlorofyl per gram dan alle andere planten.

Verjonging

Chlorofyl is één van de beste voedingsstoffen voor verjonging van het bloed en voor reiniging van de darmen en andere uitscheidingsorganen zoals de lever. Hierdoor kan het goed worden ingezet bij een ontgiftingskuur.

Het hoge gehalte aan chlorofyl maakt Chlorofyl tot een eersteklas ontgifter. Hij is in staat zware metalen, bepaalde pesticiden, herbiciden en PCB’s uit het lichaamsweefsel af te voeren. In Japan wordt deze superfood vooral aangeraden om gifstoffen uit het milieu of voeding in het lichaam te neutraliseren of uit het lichaam af te voeren.

De andere kracht van Chlorella zit in z’n rijkdom aan nucleinezuren (DNA en RNA). De consumptie van voeding met veel RNA/ DNA. levert bouwstenen voor herstel en productie van RNA/ DNA. De afbraak van RNA en DNA in de cellen wordt beschouwd als een belangrijke factor bij veroudering en degeneratieve ziekten. Chlorella vormt de rijkste bron van RNA. Vooral bij ouder wordende dieren vormt dit supplement daarom een mooie lange-termijn-aanvulling,

Voorheen werden sardientjes gezien als de meest RNA rijke bron die te vinden was. Nu blijkt dat Chlorella 20 keer meer RNA bevat dan sardientjes.

Essentiële vetzuren en nog meer pluspunten

Chlorella bevat een groter gehalte aan essentiële vetzuren, dan spirulina of wilde, blauwgroene algen.Net als spirulina, vormt ook Chlorella een goede eiwitbron, met zo’n 60% eiwit. Hiermee vormt het een grotere eiwitbron dan dierlijke producten als rund, kip en vis met zo’n 18-30% eiwit.

Met o.a. vitamine C, E, alle B-vitaminen (waaronder B12), aminozuren, foliumzuur, betacaroteen, lysine en jodium. Chlorella is bijzonder rijk aan ijzer en calcium.

Daarnaast vormt chlorella een goede ondersteuning bij behandeling van specifieke aandoeningen als kanker, ontstekingen in de darm en met name lever- of nierfalen en verbetering van de huidconditie.

Gebruik Chlorella & Spirulina

Zowel Chlorella als Spirulina poeders vormen complete voedingsmiddelen. Beide voedingsstoffen zullen bij opname van een overmaat, uitgescheiden worden via de ontlasting.

Zoals eerder vermeld vullen deze twee groene algen elkaar heel mooi aan. Het gebruik van beiden samen , is dus ideaal.

Bij dieren die gevoelig zijn voor diarree is het gebruik van alleen spirulina echter de beste keuze. Dieren met obstipatie kunnen beter gaan voor chlorella.

Bij dieren die veel gifstoffen binnen hebben gehad van bijvoorbeeld medicatie, zware metalen (vaccinaties), herbiciden, pesticiden etc., kan je chlorella mooi inzetten.

Bij dieren die een goede eiwitbron nodig hebben om bijvoorbeeld aan te komen, wordt spirulina gebruikt om aan te komen, maar het werkt ook ondersteunend bij afvallen. Spirulina brengt de opslag van vet in balans.

Voeg de stoffen voor optimaal gebruik geleidelijk toe en bouw op tot de onderhoudsdosis.

Wanneer je dier niet goed lijkt te reageren op chlorella, dan kan dat komen door het gemis aan het enzym cellulase. Je kunt Chlorella dan combineren met een enzymsupplement waar cellulase in zit (zoals het paddenstoelencomplex van Mercola, of het enzymproduct van Mercola.)