De feestdagen staan weer voor de deur en dat gaat (vaak) samen met lekker eten en vooral veel lekkernijen in de vorm van chocolade.

Wel jammer dat zoiets lekkers als chocolade giftig kan zijn voor dieren. Vooral paarden en honden kunnen het niet verwerken, maar ook voor katten is chocolade geen aanrader voor op het feestmenu. Toch komt chocoladevergiftiging vooral bij honden voor. Dat komt deels omdat honden meer gericht zijn op de zoete smaak van chocolade en zij zijn bovendien wat minder kieskeurig in hun voedselkeuze dan katten.

Daarnaast is er ook nog aangetoond dat honden gevoeliger zijn voor chocolade dan andere dieren, omdat ze de stof theobromine maar langzaam kunnen verwerken. Hierdoor blijft dit stofje bij hun langere tijd in het lichaam circuleren.

Chocolade wordt in niet rauwe vorm, gemaakt van geroosterde zaden van de cacao boom. De zaden hebben verschillende eigenschappen die giftig kunnen zijn voor honden en katten. Twee belangrijke stoffen daarvan zijn cafeïne en theobromine. Beide stofjes vallen onder de zogenaamde natuurlijke stimulantia. Dat betekent dat ze het lichaam aanzetten tot actie. Ze stimuleren het centrale zenuwstelsel en de hartspier. Ze zorgen daarnaast ook voor ontspanning van de gladde spierweefsels zoals de bronchiale spieren in de luchtwegen en zorgen ze voor een verhoogde productie van urine door de nieren.

Chocolade bevat diverse stoffen die een bewezen invloed hebben op het lichaam, zoals neurotransmitters β-fenylathylamine, dopamine, serotonine en endorfine. Een aantal van deze stofjes, zoals endorfine en fenylethylamine, kunnen ons een gelukzalig gevoel bezorgen, dit is bij uitstek dé reden waarom veel van ons mensen zo gek zijn op chocolade. Naast deze gelukkig makende stoffen, bevat chocolade echter ook stoffen die voor dieren zeer belastend kunnen zijn. Zo vormen ook cafeïne, theobromine en anandamide (een stof die verwant is aan THC, de werkzame component van cannabis) een onderdeel van chocolade. Voor de mens is de hoeveelheid van deze stoffen in een reepje chocolade te klein om een effect te hebben op de hersenen. Je zou er tientallen kilo's van moeten eten om een klein effect te ervaren.

Bij dieren is dit echter een ander verhaal. Chocolade kan voor honden en paarden dodelijk zijn, omdat zij de stof theobromine niet om kunnen zetten. Als honden chocolade eten, blijft de theobromine 20 uur in het bloed circuleren. Theobromine is de belangrijkste alkaloïde van cacao. Deze stof geeft de chocolade zijn bittere smaak. De hoeveelheid theobromine in chocolade is variabel en hangt onder andere af van de geografische afkomst van de chocolade, de rijpheid van de cacaoboon op het moment van oogsten en het gewicht van het cacaoboontje. Theobromide heeft invloed op de bloedvaten en kan deze verwijden, het kan het hartspierweefsel stimuleren en het kan het uitscheiden van water door de nieren stimuleren. Daarnaast  heeft theobromide ook invloed op de stemming.

Bij een hond kan dit stofje met deze effecten zorgen voor epileptische aanvallen, hartinfarcten, interne bloedingen, en ten slotte kan het ook de dood veroorzaken. Milde verschijnselen die je zult kunnen zien zijn: rillen, krampen, verhoogde hartslag, bloeddrukdaling, oppervlakkige ademhaling, hyperactiviteit, verhoogde lichaamstemperatuur, toename van de reflexresponse, stijve spieren, braken en diarree. Bij zeer ernstige gevallen kan zwakte, coma, hartfalen en uiteindelijk de dood het gevolg zijn. De klinische verschijnselen kunnen soms pas uren na het opnemen van de chocolade zichtbaar worden, maar meestal zal dit binnen een uur of 4 tot 5 het geval zijn. De effecten kunnen tussen de 12 en 36 uur aanhouden. De symptomen van chocoladevergiftiging nemen vaak snel in ernst toe. Door hartfalen of het krijgen van problemen met de ademhaling, kan een hond tot wel dagen na het nuttigen van een lekker stuk chocolade alsnog komen te overlijden. Voorzichtigheid met dit heerlijke goedje is rondom onze dieren dus absoluut geboden!

Mocht je hond de komende feestdagen ondanks alle voorzichtigheid toch nog wat van dit lekkers te pakken krijgen, probeer  ga dan zo snel mogelijk naar een spoeddierenarts. Een dierenarts zal je hond een middel geven om te laten braken, zodat de stof niet de kans krijgt in het bloed te komen. Hoe sneller je daarmee bent, hoe minder kans op de ernstige symptomen. Daarnaast kijkt een dierenarts of er, afhankelijk van de symptomen, of er nog andere medicatie nodig is zoals bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een epileptische aanval, ademhalingsproblemen of bij een abnormaal hartritme. Gedurende de hele behandeling zal de hond zo goed mogelijk gehydrateerd worden. Het toedienen van water middels een infuus, kan de uitscheiding van theobromine naar de urine bevorderen.

Een hoeveelheid van 250 tot 500 milligram per kilogram lichaamsgewicht wordt beschouwt als een dodelijke dosis, maar ook een lagere hoeveelheid kan schadelijke tot dodelijke effecten hebben. Een hond van 10 kilo kan van 12,5 gram pure chocolade al verschijnselen krijgen. Van melkchocolade moet een hond 10 keer zoveel eten om de gevolgen te ervaren.

Geen leuke dingen dus. Het is dus een goed idee om chocolade ver achter in de kast te verstoppen en de verleidelijke lekkernijen niet op te hangen in de kerstboom.

Gelukkig zijn er allerlei alternatieven om je dier lekker mee te verwennen tijdens de feestdagen, gezonde snacks waar je dier niet alleen van smult, maar ook nog eens tegelijkertijd extra voedingsmiddelen tot zich neemt. Een kerstig hertgewei om lekker op te liggen knagen terwijl de mensen hun pakjes uitpakken, heerlijke hertenoren, of bak zelf eens lekkere hondenkoekjes gemaakt van onze OerVoer malingen! Heeft je dier een allergie, dan is dat de ideale snack. Je kunt helemaal zelf bepalen welke enkelvoudige diersoort je je dier wilt geven. Smeer de maling over een bakpapiertje uit en zet deze een paar uurtjes in de oven op een temperatuur tot 40 graden zodat er zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden blijven. Wordt de maling knapperig, dan is de snack klaar. Breek m in kleine stukjes ter grootte van een lekkere snack en de sint en kerstsnoeppot is weer even gevuld (voor hoe lang is echter de vraag, want de meeste dieren smullen deze feestkoek het liefst in één keer op!)