Wat is colloïdaal zilver 10 PPM?

Colloïdaal zilver is een vloeibare suspensie bestaande uit elektrisch geladen microscopisch kleine zilverdeeltjes in gedistilleerd water. Deze zilverdeeltjes kunnen in water blijven zweven zonder kunstmatige toevoegingen of stabilisatoren. Dit is ionisch colloïdaal zilver. Het is een smaak-en geurloos product. De zilverdeeltjes, zijn zo klein dat ze geen (toxische) belasting hebben op het lichaam en zijn veilig in gebruik.

Colloidaal wil zeggen dat de deeltjes een bepaalde grootte hebben. De deeltjes in een colloïdale oplossing zijn 0,01 tot 0,001 micron in diameter groot. 10 PPM zegt iets over de hoeveelheid deeltjes zilver in de oplossing. PPM betekent “parts per million” oftewel deeltjes per miljoen delen. In colloidaal zilver 10 ppm zit dus 10 delen zilver op een miljoen delen oplossing.

Colloidaal zilver kan op verschillende manier worden geproduceerd. De meest zuivere vorm is een elektrisch proces, elektrolyse genoemd, wat ervoor zorgt dat er zilverdeeltjes kleiner dan een tienduizendste millimeter kunnen worden verkregen. Als de deeltjes tussen de tienduizendste en honderdduizendste millimeter in grootte zijn en dezelfde lading bezitten, is er geen stabilisator nodig om ze in suspensie te houden. Zo ontslaat een zeer zuivere colloidaal zilver oplossing. Dit is de methode die MediTech gebruikt.

Andere methoden gebruiken oplossingsstoffen of vermalen het zilver. Bij deze productiemethoden zijn stabilisatoren nodig in de vloeistof. Zij maken de oplossing onzuiver en verhinderen de werking van de zilverdeeltjes.

 

Een stukje geschiedenis:

Vanaf 1900 tot het begin van het tijdperk van de moderne antibiotica (rond 1938) was zilver een van de hoofdpijlers van de medische praktijk in Europa en Amerika.

Voor 1938 werd colloïdaal zilver beschouwt als één van de belangrijkste antibiotica. Toentertijd beschouwde men het als een behoorlijk technisch geavanceerd geneesmiddel, maar vergeleken bij de hedendaagse colloïdale zilveroplossingen, was het technisch inferieur. In die tijd bereikte de zilverdeeltjes nooit het therapeutisch optimale ultramicroscopische formaat.

In 1939 werden er 94 verschillende zilverpreparaten geregistreerd die tot 1939 in gebruik waren. Tot 1970 werden in veel laboratoria glazen kweekschalen voor bacteriën gesteriliseerd door er een zilveren plaat in te leggen. Vanaf 1970 wordt zilver gebruikt bij waterzuivering en in watertanks in de luchtvaart en ruimtevaart en voedingsmiddelenindustrie. De Zwitserse firma Katadyn heeft zich hiermee al tientallen jaren gespecialiseerd in waterzuivering en wateropslag zowel voor de voedingsmiddelenindustrie als voor particulier gebruik in hotels in de tropen.

In de jaren 1990- 2000 zien we weer een voorzichtige herontdekking van de mogelijkheden van zilver verwerkt in textiel en schoenen als bacteriedoder en geurbestrijder.  In 2005 wordt zilver ook gebruikt als vezel in ondergoed van het Engelse leger in Irak ter voorkoming van bacteriële infecties.

De huidige antibiotica preparaten hebben de inzet van Colloidaal zilver bij infecties volledig overgenomen. Colloidaal zilver staat momenteel niet geregistreerd als geneesmiddel en de Europese wetgeving verbiedt het anno 2018 om Colloidaal zilver medische claims toe te schrijven. Het mag wel als voedingssupplement worden geproduceerd en verkocht.

 

Hoe wordt colloïdaal zilver vandaag de dag toegepast?

De huidige Europese wetgeving verbiedt het om geneeskrachtige werking aan colloidaal zilver toe te schrijven, specifieke toepassingen te noemen of advies te geven. In heel algemene termen: een colloïdale oplossing werkt doorgaans energie verhogend en zuiverend en ondersteund het immuunsysteem.

De belangrijkste werking van zilver ligt in het feit dat zilver de biologie van mens en dier zodanig ondersteunt dat ontstekingsactiviteit wordt geremd ongeacht waar dit door wordt veroorzaakt. Oftewel zilver ondersteund het immuunsysteem.

Het is een middel om bij je EHBO-spullen neer te zetten en voor wie paarden heeft op stal of bij je paarden spullen.

Voorbeelden van toepassingen bij dieren:

  • Spoelen (via een spray flesje) of deppen (met een schone gestreken zakdoek) van wondjes of kleine huidirritaties, maar denk ook aan hotspots bij honden of schuurplekken bij paarden. De vloeibare suspensie kalmeert de huid en in tegenstelling tot zalven smet het niet. Dit laatste is vooral fijn bij dieren die zich rollen in het zand.
  • Innemen als voedingssupplement ter ondersteuning van het immuunsysteem bij (hardnekkige) infecties.

 

Dosering voor dieren bij innemen:

  • 3 x daags 10-20 druppels per 10 kg lichaamsgewicht

 

Meer lezen: