Herken je dat? Je hond heeft steeds meer moeite met opstaan en beweegt zich stijf. Anderen lopen loopt afwisselend met de ene en andere poot kreupel.

ls kraakbeen eenmaal beschadigd dan kun je deze klassieke symptomen van artritis te zien krijgen. Door steeds verder vorderende beschadiging van het kraakbeen, ontwikkelt zich op den duur een eindeloze cyclus van pijn en ontsteking. Bij je dierenarts wordt de diagnose van artritis of artrose gesteld. Je schrikt je een hoedje, maar krijgt een pijnstiller en misschien supplementen mee naar huis welke het leven voor je lieve dier in ieder geval weer fijn dragelijk moeten gaan maken.

We weten echter allemaal dat het niet optimaal is om langdurig pijnstillers te nemen. Maar wanneer je hond niet meer lekker beweegt en het lastig wordt om nog een fijne wandeling te maken, dan kiezen we al snel toch voor de pijnstiller. Zou het ook anders kunnen?


Pijnstillers, ook wel NSAID’s (Non steroidal anti-inflammatory drugs) genoemd, kunnen flinke bijwerkingen hebben. Zeker op de lange termijn kunnen klachten als maagzweren, lever- en nierschade en zelfs beschadiging van de gewrichten en spierweefsels optreden.

Onderzoek heeft echter uitgewezen, dat groenlipmossellen een veilig en effectief alternatief kunnen vormen voor NSAID’s.


Groenlipmossel: Perna canaliculus

De groenlipmossel (Perna canaliculus) komt voor bij de kust van Nieuw Zeeland en wordt al sinds jaar en dag gegeten door de Maoristammen die daar aan de kust wonen. Deze mossel is te herkennen aan een helder groene streep over de schelp. Een wetenschapper ontdekte dat er bij deze bevolkingsgroep veel minder problemen met arthritis voorkomen, dan bij de Maori die meer in het binnenland wonen.

Het mooie van deze natuurlijke bron van pijnstilling is, dat deze in weze precies hetzelfde werkingsprincipe heeft als NSAID’s. NSAID’s zorgen namelijk voor het onderdrukken van Cyclogenase (COX) enzymen. Deze enzymen zorgen er normaalgesproken voor dat er prostaglandines kunnen worden geproduceerd, die de ontsteking doet aanwakkeren. Wanneer COX onderdrukt wordt, dan vindt er geen ontstekingsproces plaats en ontstaat er geen pijn.

Voor wat betreft het ontstekingsproces, doet groenlipmossel dus niet onder voor een normale pijnstiller en levert het dezelfde voordelen. Maar hoe zit dat dan met de bijwerkingen?

COX enzymen beschermen normaliter de lever en darmslijmvliezen. Wanneer deze enzymen onderdrukt worden, zullen de maag en lever veel sneller beschadigd raken. Hierdoor geven NSAID’s bijwerkingen als maagzweren, lever- en nierschade.

Groenlipmosselen bevatten naast COX remmers, echter ook lipogenase (LOX) inhibitoren. Deze enzymen zorgen juist voor de bescherming van de maagslijvliezen en de lever. Ondanks dat de groenlipmossel dus net als een NSAID de ontstekingsreactie onderdrukt, worden de maag en lever dus juist beschermd.

Daarnaast heeft groenlipmossel ook nog andere voordelen. Groenlipmosselen zijn rijk aan glycosaminoglycanen (GAG’s), in de vorm van chondroïtine sulfaat. Daar waar NSAID’s de gewrichten kunnen beschadigen, versterkt chondroïtine juist de gewrichten van je hond. Hierdoor ontwikkelen de gewrichten zelfs een betere schokabsorptie. Hoe beter de schokabsorptie, hoe minder schade er zich aan de gewrichten zal ontwikkelen in de toekomst.  Op deze manier wordt het gewricht dus ook preventief beschermd.

Bij de diagnose van artritis of artrose, gebruiken steeds meer mensen naast een NSAID ook glycosaminoglycanen/ chondroïtine als supplement. Bij een groenlipmossel supplement van goede kwaliteit, is het niet nodig om dat apart te supplementeren. Groenlipmossel bevat voldoende chondroïtine. Als de spiegel eenmaal voldoende hoog is opgebouwd, werkt het nog heel lang door, zelfs tot een maand na de laatste gift.

Een nadeel van groenlipmossel als alternatieve pijnstilling is, dat het opbouwen van een goed werkende spiegel bij sommige dieren wat langer kan duren dan de snelle werking van een NSAID. Bij sommige dieren kan het tot wel minimaal 10 dagen duren voor er een verschil opgemerkt wordt.

Omdat NSAID’s echter naam hebben kraakbeen aan te tasten en je hiermee dus juist contraproductief werkt op de lange termijn, weegt het nadeel van even meer geduld hebben voor het groenlipmosselsupplement goed aanslaat, zeker op tegen de nadelen van een NSAID.

Voedselovergevoeligheid

Bij losse supplementen met chondroïtine en glycosamine, worden deze stoffen vaak geïsoleerd uit haaien- of runderkraakbeen. Omdat veel dieren echter overgevoelig reageren op rundereiwit, is het heel fijn dat er met een groenlipmosselsupplement toch genoten kan worden van de voordelen van de glycosaminoglycanen, zonder hiervoor in de plaats problemen te krijgen met een voedselovergevoeligheidsreactie. Bij het extraheren van de groenlipmossel komen er bij een goede kwaliteit namelijk geen eiwitten mee. Ook bij dieren en mensen met een overgevoeligheid voor schaaldieren kan dit supplement daarom veilig gegeven worden.

Kwaliteit

De werking van elk goed supplement valt of staat echter bij de kwaliteit van het product. De resultaten van de eerste onderzoeken naar de groenlipmossel waren helemaal niet zo veelbelovend. In de jaren 80 ontdekte men echter, dat hoe puurder en minder bewerkt het product, hoe beter de resultaten. Zodra het bewerkt werd en met name verhit werd (dit zijn vaak de poedervormige supplementen), nam de werking van de vetzuren af. Men is er ondertussen achter dat het proces waarbij na het oogsten van de mosselen, de kwaliteit zoveel mogelijk behouden blijft, is wanneer ze diepgevroren blijven tot ze verwerkt worden. Na het ingevroren vervoer ondergaan de mosselen een vriesdroogproces. Vervolgens worden ze in een capsule gedaan met vitamine E, om oxidatie (ranzig worden) tegen te gaan. Op deze manier blijft de volledige potentie van de anti-inflammatoire eigenschappen van het product behouden.

Vetsoorten

Groenlipmossel bevat wel 90 verschillende soorten vetzuren, waarvan EPA (eicosapentaenoic acid) en DHA (docosahexanoic acid) het meeste voorkomen. Deze twee belangrijke vetzuren staan erom bekend een belangrijke bijdrage te leveren aan het verminderen van ontstekingsreacties bij artritis.

Onder de andere vetzuren die in groenlipmossel aanwezig zijn, zitten ook de zogenaamde furaan vetzuren. Deze vetzuren worden alleen gevonden bij algen die leven in de koude, diepe, zoute kustwateren van Nieuw Zeeland. De mosselen filteren deze algen uit het water en slaan hun vetzuren op.

En visolie dan?

Veel mensen gebruiken visolie voor hun dier of zichzelf. Dit product wordt al jaren gebruikt om dieren van de voordelen van EPA en DHA te laten profiteren. Voor de productie van een klein beetje visolie is een grote hoeveelheid vis nodig. Vis zwemt tegenwoordig helaas, indien wildgevangen, in steeds erger vervuilde wateren, wateren met onder andere zware metalen. Zware metalen verzamelen zich in de vetten van het lichaam. En laat dat nou nèt het product zijn wat wij nodig hebben met onze visolie. Vrijwel alle visolie is dus zwaar vervuild. Sommige producenten laten de visolie een reinigingsproces doorlopen. Deze processen zijn echter ook van invloed op de effectieve werking van het product.

Schone wateren

Groenlipmossel wordt gewonnen uit schone wateren en de manier van winning is daarnaast oceaanvriendelijk, in tegenstelling tot de visvangst.

Werking

Een onderzoek uit 2007 toonde aan dat er een significante verbetering in pijn en beweging ontstond bij honden die een groenlipmossel supplement van goede kwaliteit kregen, ten opzichte van de placebo groep. 3/4e Van de honden had geen pijnstillers meer nodig bij het bereiken van een werkzame groenlipmosselspiegel. Bij anderen was de combinatie voldoende om ze een mobieler en pijnvrij leven te bieden. Ook een combinatie met krillolie kan voor veel dieren voldoende zijn om zonder pijnmedicatie door het leven te gaan.

Groenlipmossel is 200 tot 350 keer potenter dan andere oliën

Het voorkomen van zwelling en pijn bij poly-artritis gaat met groenlipmossel veel beter dan met andere olieën als algemene visolie, de specifiekere zalmolie, lijnzaadolie als ook het minder gebruikte Evening Primrose oil. Ook wordt de potentie hoger geacht dan die van de veelgebruikte ontstekingsremmers (NSAID’s).


Andere werkingsgebieden

Onderzoek toont aan dat groenlipmossel ook op andere gebieden een mooie bijdrage kan leveren aan de gezondheid. Denk hierbij aan asthma en IBD (Inflammatory Bowel Disease) ofwel een chronische darmontsteking. Ook voor het herstellen van de conditie van de huid kan het een mooie ondersteuning vormen.