Het is voor de meeste mensen onduidelijk wat een hydrolaat is en hoe je deze in kan zetten. De termen hydrosol, hydrolaat en bloemenwater worden door elkaar gebruikt, maar er is een groot verschil in deze producten.

Alleen de benaming hydrolaat en hydrosol zijn synoniem aan elkaar. De naam bloemenwater zet je op het verkeerde spoor omdat de naam “bloemenwater” aangeeft een waterige oplossing van bloemen te zijn, wat een hydrolaat ook min of meer is.

Dit blog geeft uitleg over wat een hydrolaat is, hoe het verschilt van bloemenwater of aromatisch water en hoe deze waardevol ingezet kan worden.

Wat is een hydrolaat of hydrosol:

Met hydrosol en hydrolaat wordt hetzelfde bedoeld, de term hydrolaat wordt het meest gebruikt.

De meeste essentiële oliën worden gedestilleerd met destilleerapparatuur en hierbij komt naast de kostbare essentiële olie ook een waterige vloeistof vrij die hydrosol of hydrolaat wordt genoemd. Een hydrosol is het pure waterige product wat ontstaat door de destillatie. Een hydrosol of hydrolaat kan echter ook worden verkregen door destillatie van planten waar de essentiële olie opbrengt zeer gering is. Dan ontstaat alleen het hydrolaat.  Voorbeelden daarvan zijn toverhazelaar en korenbloem.

In een hydrosol of hydrolaat zitten de wateroplosbare plantencomponenten. Ze hebben nog wel de geur van de bloemen die gedestilleerd zijn, maar veel minder sterk dan de boem of de essentiële olie die eraan onttrokken is.

Een hydrolaat is een waterige oplossing en kan daarom goed als lotion gebruikt worden.

Wat is een bloemwater of floralwater of aromatisch water:

Een Bloemwater of aromatisch water wordt verkregen door synthetische stoffen aan water toe te voegen of een druppel essentiële olie aan bronwater toe te voegen. Deze producten hebben weinig therapeutische waarde. Er zijn echter ook fabrikanten die hun hydrolaat bloemwater of bloesemwater noemen. Kijk daarom goed bij de omschrijving van het product waar je mee te maken hebt. Is het product verkregen door destillatie dan heb je wel degelijk te maken met een hydrolaat.

De verwarring over de benaming van hydrolaten en bloemwaters wordt helaas ook door producenten geschapen.

Meer over het destillatie proces:

Etherische of essentiële oliën en hydrolaten kunnen door middel van stoom aan een plant, bloem of bladeren worden onttrokken. Hierbij wordt stoom door een vat met plantendelen geleid. De stoom neemt de plantenstoffen mee: deze worden ge-extraheert. Tijdens dit zogenoemde distillatieproces ontstaat dan een waterdamp met alle oplosbare bestanddelen van de plant. De olieachtige stoffen, de essentiële olie condenseert en blijft op het andere deel het hydrolaat drijven.

Nadat de waterdamp is afgekoeld en opgevangen bestaat het destillatiewater uit twee delen. Een deel is de olie, die we de etherische of essentiële olie noemen en het tweede deel is een waterige oplossing die we het hydrolaat of hydrosol noemen. De etherische olie blijft drijven, omdat het zich niet met het waterige hydrolaat vermengt. De etherische olie kan afgegoten worden en wat overblijft is het hydrolaat.

Essentiële oliën en hydrolaten zijn dus twee producten die van eenzelfde plant komen via een destillatie proces. Zij bevatten samen de werkzame stoffen van de planten die gedestilleerd zijn.

Werkingsgebied van Hydrolaten:

Hydrolaten bevatten een rijkdom aan inhoudsstoffen afkomstig van de planten waaruit zij gedestilleerd zijn. Voor wie kennis heeft van de chemie, de werkzame stoffen in hydrolaten zijn onder andere tanninen (samentrekkende werking), flavonoïden (antioxidanten) en sesquiterpeenalcoholen (vocht afvoerend en hoog trillingsniveau).

Hydrolaten kunnen heel goed als lotion worden gebruikt en zijn geneeskrachtig, verkoelend, ontstekingsremmend en hydraterend.

Door de zachte werking zijn hydrolaten geschikt voor alle diersoorten, ook vogels en konijnen.

Er zijn een klein aantal hydrolaten beschikbaar die veel ingezet worden. Voorbeelden hiervan zijn hydrolaat van lavendel, roos, kamille en salie. Zij zijn allen zeer geschikt om de huid te verkwikken en te ondersteunen. De keuze van hydrolaat is vooral een persoonlijke, gericht op de geur die je aanspreekt met kleine verschillen in werkingsgebied.

Een topper binnen de hydrolaten is de Helichrysum of strobloem die zeer fijn ingezet kan worden ter bevordering van kleine wondjes.

Wil je een persoonlijk advies voor je dier, neem dan contact op met de aromatherapeut van HeelDier via info@HeelDier.nl