Kattenkruid is een vaste naar mint kruidig geurende plant uit de familie van de lipbloemigen, met zacht paarse bloemen waar verschillende heilzame werkingen aan worden toegeschreven. De plant groeit “slordig”, wordt redelijk breed en zo’n 60 cm hoog.

Sinds lang is bekend dat de plant is erg geliefd is bij katten, vandaar ook de naam “kattenkruid”. In oude kruidenboeken waaronder de bekende van Hildegard von Bingen wordt de reactie van katten op Nepeta veelal genoemd.

Heb je deze plant in een border staat dan is de kans groot dat je er regelmatig een kat heerlijk in ziet liggen. Tweederde van de katten reageren sterk op dit kruid en deze reactie is overerfelijk bepaald. Dat blijkt uit het feit dat Australische katten uit een beperkte genetische groep er niet op reageert. Ook de grote katten: tijgers, leeuwen en jaguars reageren sterk op kattenkruid. Het lijkt erop dat kattenkruid een feromoon voor katten is. Feromonen zijn natuurlijke stoffen die geproduceerd worden door insecten, dieren en mensen om de andere sekse aan te trekken. Door dieren worden ze gebruikt om hun territorium af te bakenen, om de andere sekse te vinden en om de seksuele bereidheid kenbaar te maken.

Jonge katten en kittens staan er over het algemeen minder open voor de plant en de interesse neemt toe met het ouder worden. Alleen door wat gedroogde catnip aan je kat aan te bieden zal duidelijk maken of je kat gevoelig is voor de plant. Strooi een beetje kattenkruid (al dan niet gedroogd) voor de neus van je kat en kijk wat er gebeurt. Heeft uw kat het “kattenkruid-gen” niet overgeërfd, dan gebeurt er niets. Heeft zij het wel, dan zal ze na enkele seconden in een gelukzalige toestand verkeren. De kat begint zich dramatisch miauwend door het kruid te rollen, ze rekt en strekt zich erover uit, wrijft haar neus erin en ziet er perfect gelukkig uit. De show duurt hooguit tien minuten. Laat je kat ondertussen met rust. Ze is even van de wereld en zelfs de liefste poes kan op een kattenkruid moment haar klauwen tonen.

Voor de scheikundigen onder ons: de werkzame stoffen van kattenkruid die dit effect op katten hebben zijn: nepetalactoon, dihydro-actinidiolide en actinidine. Het is waarschijnlijk de nepetalactoon die de gelukzalige reactie bij katten veroorzaakt. Deze stof is overigens insecten werend.

Van kattenkruid kan tinctuur, essentiële olie, en thee worden gemaakt.

Kattenkruid heeft magische krachten: het geeft een emotionele band tussen jou en je kat en het stemt de goede geesten gunstig. Plant voor dit laatste een aantal kattenkruid planten rondom je huis. Kattenkruid is onaangenaam voor veel insecten, nog een reden om wat plantjes in je tuin te zetten. Kattenkruid thee kalmeert en zorgt voor fijne dromen.

De heilzame werking kan gevonden worden in ondersteuning van de spijsvertering, kalmerend voor het zenuwstelsel, ontkrampend op de baarmoeder en vocht afdrijvend ter ondersteuning van nieren en blaas.

Let op: Kattenkruid is geen "kattengras". Kattengras planten zijn gerst, haver of tarwekiemen. Katten kauwen daar graag op, net zoals op het gras uit de tuin of bepaalde planten in huis. Kattenkruid is ook geen Valeriaan. Valeriaan is een andere kruid soort waar katten gek op zijn, de wortel veelal. Valeriaan komt uit de kamperfoelie familie.

Kattenkruid wordt voornamelijk verkocht in gedroogde vorm en verwerkt in kattenspeeltjes. Het kattenkruid en de kattenkruid speeltjes die we bij OerVoer is de winkel hebben staan is van “organic” kwaliteit en komt van “From The Field” uit de USA.

Houdt je kat van kattenkruid dan doe je ze een groot plezier met een speeltje gevuld met kattenkruid of de losse kruiden.

Dit zijn de onderdelen van de plant die worden gebruikt en wat ervan gemaakt wordt:

catnip-parts 1- Catnip buds: De knop van de plant. De meest krachtige component.

2- Catnip leaf and flower: Een mix van blad en bloemen van de plant. (Billy Bob de cork ball, Shelbey de Hennep Muis en het Hennep touw zijn hiermee gevuld/ ingelegd).

3- Catnip Stalkless: Voor kittens: Verpulverde bloemen en bladeren. Minder verslavend. (los zakje te verkrijgen)

4- Catnip Pellet: Een geperst brokje van kattenkruid.

5- Catnip in the Ruff: Een verkruimelde vorm van de kattenkruid knoppen

6- Catnip essential oil: Essentiële olie gemaakt van de knoppen. De essentiële olie zit in de From the Field” kattenkruid spray om speeltjes, maar bv ook krabpalen of een mandje of andere plek aantrekkelijk en aangenaam te maken.

 

Bronnen:
“Het Kruidenboek van Ingrid”
From The Field: www.fromthefieldpet.com