Er is veel verwarring over de afkortingen KVV, BARF en NRV. De afkortingen worden door elkaar gebruikt, waardoor veel verwarring ontstaat over wat nu wat is. Tijd om onze werk- en denkwijze rondom deze afkortingen op een rijtje te zetten zodat je optimaal kunt kiezen welke producten je je dier aan wil bieden en er zeker van bent je je je carnivoor alles geeft wat hij nodig heeft in zijn dieet.

De 3 afkortingen hebben met elkaar gemeen dat het over rauw voer gaat (ook wel vers voer genoemd) en over vlees en vis.

De twee meest gebruikte termen in de rauw voer segment zijn KVV en BARF. NRV zie je minder, maar is ook een afkorting die gebruikt wordt.

We nemen ze één voor één onder de loep:

 

KVV staat voor kant en klaar vers vlees. Dan wordt bedoeld: gemalen vlees en een maling waar zowel spiervlees, bot als orgaan in zit. De maling is dan compleet in de zin van: er zitten alle ingrediënten in die een kat, hond of fret nodig heeft in het menu. Dat zijn: spiervlees, bot en orgaan. Een KVV mag echter pas compleet genoemd worden als er meerdere eiwitten inzitten. Dat wil zeggen dat er meerdere diersoorten in de KVV zijn verwerkt.

Gemalen runderhart is dus geen KVV, maar orgaan wat een onderdeel is van een BARF of NRV menu

Evenals gemalen kopsvlees wat het spiervlees kan zijn bij het BARF menu.

 

BARF staat voor Bones and Raw Food of voor Biological appropriate raw food en NRV staat voor Natural Raw Food. Beide benamingen bedoelen: het zelf samenstellen van een menu voor hond of kat of fret, waarbij wordt uitgegaan van het natuurlijke dieet van de carnivoor. In de praktijk werk je dan met losse onderdelen: karkassen, botten, organen, stukken spiervlees, vis. Oorspronkelijk werd met hele stukken gewerkt, maar in feite passen hier ook gemalen onderdelen in zoals een botmaling of een orgaan-maling of gemalen spiervlees.

Het verschil tussen BARF en NRV is een zienswijze. De NRV stroming gaat ervan uit dat alleen dierlijk materiaal geven een volledige maaltijd voor je hond of kat is. De BARF zienswijze vult het dierlijke materiaal ook aan met groenten (voor honden), een eitje en eventueel andere voedingsbronnen of supplementen.

OerVoer biedt veel producten aan die je kunt aanbieden in een BARF of NRV menu: spiervlees, karkassen, bot, orgaan, vis en pens. Een BARF-dag kun je rustig afwisselen met een KVV-dag. De OerVoer-malingen zijn enkelvoudige KVV malingen. Een maling bevat één diersoort en heeft als ingrediënten spiervlees, bot en orgaan. Omdat er één diersoort is verwerkt mag de OerVoer KVV niet “compleet” genoemd worden. Geef je echter 4 of 5 verschillende enkelvoudige malingen aan je dier in één maand dan krijgt je carnivoor wel een compleet menu van je aangeboden. De pens zien wij als een apart onderdeel van het menu. Er zit geen pens in de OerVoer-malingen. Pens heeft weinig voedingswaarde, maar wel veel bacteriën en daarom kan pens als een natuurlijk probioticum worden gezien. Wij adviseren daarom om de pens afzonderlijk te geven: één dag per week. De meeste honden zijn er dol op, katten lustten het meestal niet, maar mogen het ook eten.

Naast de pensdag adviseren wij ook één visdag per week, van hele visjes of een maling.

 

De verwarringen ontrafeld:

  • Merken van rauw voer die die op hun maling BARF hebben staan, bedoelen dan volgens het BARF principe: uitgaan van het natuurlijke dieet van een carnivoor.
  • Brokken die BARF noemen op hun verpakking bedoelen ook volgens het natuurlijke dieet, alleen is het natuurlijke dieet geen geperste brok maar rauw vlees.
  • KVV betekent een vlees- of vis- maling waar spiervlees, bot en orgaan in is verwerkt.
  • KVV compleet betekent dat een vlees of vis maling minimaal 4 diersoorten bevat én bestaat uit orgaan, spiervlees en bot.
  • Enkelvoudige maling betekent dat er één diersoort is verwerkt. Meerdere enkelvoudige malingen maken het menu van je dier weer compleet.
  • Malingen van orgaan, bot of spiervlees zijn losse onderdelen van een totaal menu wat je zelf nog moet samenstellen.
  • BARF producten zijn losse onderdelen als bot, spiervlees en orgaan al dan niet gemalen, die in de juiste samenstelling een natuurlijk menu voor je hond of kat vormen.
  • Vis is zowel gemalen als als heel visje een complete maaltijd en past in een KVV, BARF en NRV menu.
  • Pens heeft vooral waarde als natuurlijk probioticum. Een pens aan het stuk of gemalen pens kan als volledige maaltijd dienen een keer per week voor je hond. Pens past in een KVV, BARF en NRV menu.

 

Op onze site kun als je gekozen hebt voor hond of kat “diepgevroren” via het filter “geschikt voor menutype” het menu voor jouw hond, kat of fret uitzoeken.

Een KVV of BARF menu kun je aanvulling met een topping van kruiden en groenten die je kunt vinden in de categorie ‘Toppings”. Honden eten beiden graag. De meeste katten eten geen groenten, maar wel wat kruiden.