De Moringa is nog maar kort bekend in West Europa, denk hierbij aan onderzoek sinds 2010 door de Nederlands Vereniging voor Fytotherapie. Het is eerder een tropische plant dan een boom en kan in ons koude klimaat alleen in kassen gehouden worden. Toch wordt de Moringa wel “the micacle tree” genoemd. Waarschijnlijk omdat de plant zeer groot is. De bladeren worden in tropische delen van Azië waar de plant groeit al duizenden jaren als voedingssupplement in de rauwe vorm aan de maaltijd toegevoegd.

De Moringa is vooral een zeer voedzame plant, zodat je hem eerder als voedingssupplement dan als geneeskrachtige plant kunt zien.

Deze wonderboom heeft maar liefst vier bruikbare interessante onderdelen die voor mens en dier kunnen worden ingezet; het blad, de peulen en zaden en de wortel. Het meest gebruikte deel is het blad.

 

Moringa blad is zeer rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten, aminozuren, en antioxidanten (Calcium, IJzer, Kalium, Magnesium, Fosfor, Vit. A, B1, B2, B6, B12, E C, D, en Omega's 3-6-9.

Het blad kan rauw, gekookt en als thee genuttigd worden.

De peulen zijn ook rijk aan voedingsstoffen, maar minder dan de bladeren.

De zaden, ontstaan als je de peul door laat rijpen, deze zijn rijk aan olie, vitaminen, mineralen en antioxidanten  en door he olie vooral weldadig voor de huid. Een te grote dosis kan echter leverschade geven door de zwavelverbindingen in de zaden. Denk aan max 1 of 2 zaden per dag.

De wortel van de Moringa wordt in ayurvedische geneeskunst gebruikt. De wortel bevat naast geneeskrachtige ook schadelijke stoffen (alkaloïden) en kan een abortus opwekken.

 

Moringa blad voor onze dieren.

Het meest gebruikte onderdeel van de Moringa is het blad en dat is in gedroogde vorm ook zeer geschikt om onze dieren aan te bieden. Moringa blad is geschikt voor ieder dier. Met haar voedzame stoffen is Moringa een hoogwaardige aanvulling op het menu voor je dier. Moringa bevat o.a. Phenylalanine, deze is belangrijk bij de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine (geluksgevoel), adrenaline en noradrenaline en beïnvloedt hiermee stemming en geestelijk functioneren.
Het bevat ook veel magnesium. 

Moringa verminderd stress en verhoogd het ‘happy hormoon’ in het lichaam waardoor een volledig gevoel van welzijn ontstaat.
Moringa ontspant het lichaam en werkt rustgevend op een hyperactief temperament. De phyto-provitaminen in Moringa kunnen helpen bij o.a. angst en paniek. Ze hebben een gunstige werking op de stress drempel en geven langdurige energie.

 

De hoge voedingswaarde van Moringa ondersteund je dier bij:

  • een goede spijsvertering
  • krachtig en sterk maken van gewrichten, spieren, botten en tanden
  • optimaliseren van de stofwisseling, waarbij vetweefsel wordt verminderd en spierweefsel wordt opgebouwd.
  • tegengaan van ondervoeding
  • ontgiften en de reiniging het hele systeem
  • geven van een enorme oppepper aan het immuunsysteem
  • een positieve stemming
  • verlagen van stress, angst en paniekaanvallen

Kortom Moringa blad ondersteunt je dier om zowel fysiek als mentaal lekker in zijn vel te zitten.

Een dagelijkse kleine onderhoud dosering werkt heel goed preventief en voegt een reeks hoogwaardige voedingsstoffen aan het dieet toe. Ons advies is om dit met tussenpozen van bijvoorbeeld 6 weken regelmatig aan te bieden.

Moringa is geschikt voor ieder dier. Bij honden en katten door de rauwe maaltijd mengen. Bij paarden en knaagdieren door het dagelijkse kruidenmengsel mengen.

 

Analyse Bio-Ron Moringa per 10 gram

Koolhydraten 26,7 Kcal
Eiwitten           2,88 gr
Vetten             0,63 gr
Vezels                 5 gr
Calcium           160 mg
IJzer                 3,3 gr
Kalium         0,18 mg
Magnesium 53,8 mg
Fosfor           32,5 mg
Vit. A      1850 IU
Vit. B1  0,5 mg
Vit. B2     0,18 mg
Vit. B6 0,16 mg
Vit. B12  0,05 mg
Vit. E 6,44 mg

Verder bevat Moringa Vit. C, D, K en Omega's 3-6-9

 

Toepassing

Elk dier is uniek, dus hieronder aangegeven hoeveelheden zijn niet absoluut, zij dienen slechts als een grove richtlijn.

De hoeveelheden zijn aangegeven per dier(soort), per dag en het product wordt gemengd met normaal eten. Geleidelijk opbouwen in 1 a 2 weken.

Pluimvee / knaagdieren: 0,5 tot 1 gram
Kat:
       1 tot 3 gram per dag
Hond:    3-5 gram per dag 
Paard:   25 gram per dag

 

 

Bron voor deze blog : Nederlands Vereniging Fytotherapie, Bio-Ron.nl