Voor dier en mens is de herfst van nature het jaargetijde waarop het lichaam gaat ontgiften om zo sterk mogelijk de koude winter in te gaan. Ontgiften betekent dat het lijf de afvoer van opgeslagen afvalstoffen en oude cellen op een hoger pitje zet en zoveel mogelijk gaat lozen.

Dit proces kan ongemerkt gaan, bijvoorbeeld met enkel een verhoogde verharing waarbij je wat vaker de stofzuiger moet pakken. Het proces kan echter ook gepaard gaan met afvoer van allerhande opgeslagen viezigheid via de ogen (welbekende snotogen), via de neus, verhoogde aanmaak van anaalkliervocht, stinkende adem, vacht / huid etc.. Het lichaam zet de ontgiftende organen in deze fase dus wat harder aan het werk.

Hoewel we dit soort symptomen vaak maar al te graag tegen willen gaan omdat het vervelend is of lijkt voor het dier, is dit naar buiten komen van alle viezigheid nou juist het doel van de natuur. Het lichaam reinigt zich op deze manier van al deze afvalstoffen om weer schoon te zijn en energie te kunnen steken in aanmaak van gezonde, sterke cellen.

Wanneer de afvoer van deze afvalstoffen wordt onderdrukt met medicatie, of wanneer de hoeveelheid afvalstoffen teveel is voor het lijf om zelf aan te kunnen, dan worden de afvalstoffen opgestapeld.

Naast tekorten aan mineralen, is opstapeling van afvalstoffen de meest voorkomende basis voor het ontstaan van ziekte die zich via allerlei symptomen kunnen uiten. Een overbelasting van de ontgiftende organen van het lijf zoals lever, nieren en longen is in ons westers milieu tegenwoordig helaas geen uitzondering.

Wanneer je dier geen symptomen heeft van ontgifting, betekent dat niet per definitie dat je dier gezond is. Het kan het dus zijn dat de afvalstoffen opgeslagen zitten en het lijf met het lozen wacht tot een beter moment, een moment waarop het lijf sterk genoeg is om deze afvalstoffen te kunnen en mogen (dus zonder onderdrukkende middelen) lozen. Ook wanneer je dier dus “nergens last van heeft”, kan je ervoor kiezen om het natuurlijke reinigingsproces te ondersteunen, om zo de afgifte van opgeslagen afvalstoffen naar buiten het lichaam te stimuleren.

Om dit proces in werking te stellen, is het belangrijk dat het lichaam daar ook klaar voor is. Door het lijf en het immuunsysteem zo sterk mogelijk te maken, is het in staat de ontgifting aan te kunnen. Een dier met een sterk immuunsysteem zal een ontgiftings-periode beter kunnen verwerken.

 

Tip voor een najaars-oppepper

Om het immuunsysteem zo sterk mogelijk te maken en te voorbereiden voor de komende schoonmaakperiode, kan je naast de dagelijkse goede voeding kiezen voor een oppepper voor het immuunsysteem. Neem daarvoor bijvoorbeeld een essentiële olie uit de citrus familie (citroen, sinaasappel, mandarijn of grapefruit). Geef jezelf en je hond één druppel per dag, gedurende 7- 14 dagen achter elkaar. Voor je hond kun je dit aanbieden op een gedroogde snack. Voor jezelf in de yoghurt of een glaasje vers sinaasappel sap. Dit geeft een heerlijke opkikker. Een goede biologische essentiële olie kun je vinden bij Sjankara.nl

NB: Geen citrus olie inzetten bij katten! De meeste katten houden er niet van en de fenolen in de essentiële olie kunnen ze niet verwerken.

 

....en dan ontgiften!

Om de ontgifting van het lichaam een handje te helpen, is een zacht ontgiftings-kuurtje in het voor- en najaar aan te bevelen. In ons assortiment hebben we daarvoor het product Prime Fulvic opgenomen.

Prime Fulvic bevat puur fulvinezuur in combinatie met water. Fulvinezuur wordt gewonnen uit humus. Humus ontstaat uit verteerde planten- en dierenresten, opgestapeld in de loop van eeuwen. De leeftijd en locatie van een humuslaag zijn bepalend voor de kwaliteit. De humuslaag die gebruikt wordt voor het winnen van fulvinezuur voor Prime Fulvic, is meer dan 40 miljoen jaar oud. Deze humuslaag is ontstaan uit een zuivere zoetwaterbron, wat een mooiere kwaliteit humus oplevert dan een zoutwaterbron.

Fulvinezuur wordt na het winnen enkele maanden gefermenteerd. Fermentatie leidt tot een hoge biologische werkzaamheid van het product, onder andere door gunstige bacteriegroei. Dit komt uiteraard weer ten goede aan de ondersteuning van het maag-darmkanaal, dé plek waar de weerstand van je dier begint!

Fulvinezuur zorgt voor een optimaal transport van voedingsstoffen en mineralen. Het neemt voedingsstoffen en mineralen op en doordat het klein genoeg is, kan het door de celwand heen om deze voedingsstoffen in de cel ter plaatse af te geven waar de stoffen nodig zijn. Dit maakt fulvinezuur tot een stof die optimaal werkt aan de verhoging van de weerstand en vitaliteit en een positief effect heeft op de stofwisseling. Zeker bij dieren met stofwisselingsproblemen vormt fulvinezuur dus een welkome aanvulling van gezonde verse voeding.

Naast deze verzorgende rol, neemt fulvinezuur nog een belangrijke taak op zich, namelijk om zware metalen en pesticiden uit de cellen op te nemen en deze het lichaam uit te voeren. Zware metalen komen overal in onze moderne samenleving voor (denk aan medicijnen, drinkwater, vaccinaties, voedingsmiddelen als vis, maar ook in onze meubels en bijvoorbeeld verf.) Zware metalen kunnen het lichaam ernstig belasten en zeker bij gevoelige dieren (en mensen) ernstige symptomen veroorzaken. Naast het zoveel mogelijk mijden van zware metalen is het ontgiften van het lichaam een maatregel die deze belasting kan verminderen.

 

Verantwoorde winning en productie

Bij de keuze van een product telt voor OerVoer naast uiteraard op de eerste plaats een hoge werkzaamheid, ook de manier van productie. Bij winning van fulvinezuur van Prime Fulvic worden er geen chemische toevoegingen gebruikt en de producten worden niet verhit. Dit voorkomt belasting van je dier met schadelijke stoffen en een verminderde werkzaamheid.

Wij het absoluut belangrijk dat het winnen van fulvinezuur gebeurt met respect voor het milieu. Als één van de enige fulvinezuur producenten garandeert Prime Fulvic dat de productie op een natuurvriendelijke manier gebeurt. De producent stimuleert daarnaast wetenschappelijk onderzoek naar het product en staat garant voor betrouwbare keurmerken als GMP+ en Skal, om te waarborgen dat gebruik mogelijk is in bedrijven die graag verantwoord en biologisch willen werken. Uiteraard is dat de kwaliteit die wij ook onze dieren gunnen.

Ter aanvulling hebben we er bij OerVoer voor gekozen ook de makkelijke fulvinezuur spray in ons assortiment op te nemen. Dit product heeft dezelfde basis als de gewone Prime Fulvic, maar door het praktische sprayflesje kun je de fulvinezuur makkelijk aanbrengen op de huid,  bijvoorbeeld bij kleine wondjes, hotspots en kater staarten. De spray kan direct op de huid gesprayd worden. Op deze manier kan de conditie van de huid verbeterd worden door de gunstige bacteriën.