Essentiële oliën zijn heerlijk en weldadig. Anno 2019 is het gebruik van essentiële oliën weer uit de vergeethoek gehaald en erg in de aandacht. Geen wonder, want deze essentiële of etherische of aromatische oliën zijn heerlijk en redelijk gemakkelijk om te gebruiken. In de social media en verschillende groepen wordt regelmatig de vraag gesteld welk olie- merk je het beste kunt gebruiken.

Zelf vind ik dat het belangrijkste is dat de olie die je kiest onverdund is en gedestilleerd of geperst uit grondstoffen (planten, bomen, wortels schillen) die van biologische oorsprong zijn. In de afgelopen 10 jaar heb ik veel verschillende merken etherische oliën gekocht en getest en mijn kennis ervaring deel ik graag in deze blog.

Essentiële/ etherische/ aromatische olie van biologische grondstoffen.

Etherische oliën zijn zeer geconcentreerde stoffen. Vaak is één druppel of zijn een paar druppels voldoende in het gebruik. Komt de olie van een plant die bespoten is met bestrijdingsmiddelen of gevoed is met kunstmatige voeding dan is de kans heel reëel dat deze stoffen ook in de essentiële olie van deze plant zitten. Dit gebeurt tijdens het destillatie- of persing- proces. Er zijn zeer veel biologische oliën op de markt momenteel, kies daarom altijd voor een biologische olie, daarmee kies je voor de meest zuivere olie. De etherische olie moet dus komen van onbespoten of wilde planten en bomen en zonder kunstmatige voedingstoffen bemest.  Daarnaast kun je erop letten dat de olie onverdund is. Blends of synergiën zijn mengsels van verschillende essentiële oliën. Vaak (maar niet altijd) wordt hierbij wel een basis olie als jojoba- of amandelolie gebruikt. Dat is prima, maar wees je ervan bewust.

Bedrijven die mooie biologische oliën aanbieden zijn bijvoorbeeld Sjankara, Aromed, La Drome, PrimaVera en Young Living (uit de US).

Therapeutische oliën.

Er zijn een aantal merken die hun oliën therapeutisch noemen. Daar wordt mee bedoeld dat de oliën voor therapeutische doeleinden geschikt zijn. In feite is elke zuivere etherische olie, zonder verdunning afkomstig van planten en/of bomen van biologische teelt geschikt voor therapeutische doeleinden.  “Aromatherapie”, dat woord geeft dit in feite al aan. Therapieën waar geuren bij gebruikt worden en de geuren komen van de etherische oliën, essentiële oliën of aromatische oliën. Met deze drie benamingen voor de oliën wordt hetzelfde bedoeld. Aromatisch omdat de oliën geuren en aroma hebben, etherisch omdat ze vluchtig zijn en essentieel omdat ze de essentiële leven-gevende stoffen uit het plantenrijk bevatten.

Als er op een flesje aangegeven wordt dat de essentiële olie alleen voor een diffuser of aromalamp gebruikt mag worden, gebruik de olie dan helemaal niet.  Ook stoffen die via een diffuser of aromalamp de luncht in gaan komen via de inademing je lichaam binnen.

Ruiken aan de olie.

Waarom ruikt de ene Lavendel anders dan de andere? Lavendel is een mooi voorbeeld van een etherische olie die per batch behoorlijk van geur kan verschillen en zeker qua merk. De constitutie van een plant of boom is zeer afhankelijk van het gebied waar de plant opgroeit. De hoeveelheid zon, de voeding uit de grond en ook wanneer ze geoogst wordt. Je zult daarom merken dat een bepaalde olie van verschillende merken net even anders kan ruiken. De werking van deze oliën zal echter gelijk zijn. De moleculaire samenstelling van bepaalde types olie zullen nauwelijks van elkaar verschillen, ook al is de plant in een ander gebied volgroeit.

De OerVoer apotheek heeft gekozen voor Sjankara en Aromed.

De aromatherapeut van HeelDier heeft veel verschillende merken oliën gebruikt en getest. Gekocht op verschillende plaatsen. Vooral in de apotheken in Frankrijk kun je nogal wat oliën kopen. Vanuit deze ervaringen hebben we bij OerVoer/ HeelDier is al jaren geleden gekozen om Sjankara oliën aan te bieden. Sjankara is een van de weinige Europese oliën leveranciers die gecertificeerde biologische oliën verkoopt en hun visie spreekt ons ook erg aan. Vanaf begin 2019 hebben we ook een aantal Aromed oliën in ons assortiment opgenomen. Het is leuk om met oliën van verschillende producenten en oorsprong te werken want de oliën kunnen net even anders zijn als de bloemen en het blad in een ander gebied gegroeid en geoogst zijn. We vinden het voor onze klanten leuk om dit verschil vanuit ons assortiment aan te kunnen bieden. Aromed heeft een mooie basislijn aan biologische essentiële oliën, een van de redenen dat we voor hen hebben gekozen naast de lijn van Sjankara.

Over Sjankara.

Sjankara is een Belgisch bedrijf met een zeer gedreven en inspirerend eigenaar/ aromatherapeut, Geert Devlieghere. In Nederland zit een uiterst plezierig agentschap via welke wij de Sjankara oliën betrekken.

Sjankara werkt vanuit een holistische filosofie: een onverbreekbaar verband tussen respect voor hun producten, de mensen die ze produceren en ermee werken en de natuur. "Fair trade" is voor Sjankara belangrijk. Sjankara wil dat iedereen in de keten, vanaf de boer of de plukker, de destillateur... tot en met de consument tevreden is omdat zij een goede zaak gedaan hebben. Waar mogelijk kiest Sjankara voor etherische olies uit ecologische teelt (mits de kwaliteit goed is en de olies betaalbaar zijn) of uit wildpluk (mits de habitat gerespecteerd wordt). Roofbouw staat Sjankara niet toe. Dit is een onderdeel van het "fair trade agreement". Vaak gaat de productie van etherische olies helaas gepaard met uitbuiting van mensen. Sjankara eist van haar leveranciers dat zij een "fair trade agreement" onderschrijven: de Sjankara producenten engageren zich om erop toe te zien dat bij de productie van de Sjankara grondstoffen de sociale wetten van het land gerespecteerd worden en dat er geen kinderarbeid verricht wordt. Respect voor de consument, de eindgebruiker van de Sjankara etherische olies is voor hen ook zeer belangrijk. Een van de Sjankara stelregels is dan ook: een eerlijk product voor een eerlijke prijs.

Over Aromed:

Aromed is een Nederlands bedrijf wat gecertificeerde biologische essentiële oliën produceert met als missie: “Aromed Natuurproducten gelooft in natuurlijke oplossingen voor mensen die zelfbewust met hun gezondheid omgaan. Mensen die geloven in het gebruik van de natuurlijke geneeskracht via de combinatie van aromatherapie en natuurlijke processen in het lichaam.

Aromed wil aromatherapie voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar en bruikbaar maken. Via het produceren en aanbieden van hoogwaardige, natuurlijke producten, van een constante hoge kwaliteit. En via voorlichting die eerlijk en oplossingsgericht is.”

Over geur valt toch niet te twisten.

Ieder individu heeft haar eigen ervaring met geuren. Elke geur is zelf weer een persoonlijkheid, afhankelijk van de plant, de plek waar deze is volgroeid, het tijdstip waarop deze is geoogst en hoe ze dan gedestilleerd of geperst is. De heilzame en therapeutische waarde van elke etherische olie is afhankelijk van de moleculen en deze zijn per plantensoort overeenkomstig. Hoe de geur uitpakt en hoe deze ervaren wordt is een persoonlijke ervaring en daar valt dan weer niet over te twisten.