Medicinale paddestoelen worden al eeuwen gebruikt. Geneeskrachtige paddestoelen hebben, in tegenstelling tot wat regelmatig al giechelend gevraagd wordt als ik het in m'n dierenartspraktijk over de positieve medicinale werking van paddestoelen heb, niets te maken met de LSD-achtige, hallucinatie veroorzakende 'paddo's'.

Paddo’s voor je hond?

Paddenstoelen zijn nog vrij onbekend in supplementenland. Medicinale paddenstoelen worden echter al eeuwen gebruikt. Geneeskrachtige paddenstoelen hebben, in tegenstelling tot wat regelmatig al giechelend gevraagd wordt als ik het in de dierenartspraktijk over de positieve medicinale werking van paddenstoelen heb, niets te maken met de hallucinatie veroorzakende 'paddo's'.

Medicinale paddenstoelen bezitten oersterke helende krachten welke al duizenden jaren, met name in de Azaitische landen, gebruikt worden om ziekten te bestrijden en gezondheid te bevorderen. Het voorschrijven van en behandelen met geneeskrachtige paddenstoelen wordt ook wel mycotherapie genoemd.  Paddenstoelen kunnen het genezingsproces ondersteunen bij diverse aandoeningen, waaronder luchtwegproblemen, diabetes en ontstekingen. Dit is echter slechts een kleine greep uit het grote arsenaal aan klachten waar paddenstoelen een gunstige rol bij kunnen spelen.

Niet elke paddenstoel is echter geschikt voor medicinaal gebruik. Sommige paddenstoelen kunnen inderdaad een andere dan geneeskrachtige werking teweeg brengen.

 

Paddo’s

De ‘paddo’s’ of ‘Magic mushrooms’, zijn paddenstoelen die een stofje bevatten (psilocybine en/ of psilocine), wat een hallucinerende werking heeft.

Paddo’s komen over de hele wereld in het wild voor. Ze worden al duizenden jaren door natuurvolken gebruikt. Deze zogenaamde tripmiddelen veroorzaken visuele hallucinaties en een bewustzijnsveranderend effect waarbij euforie, vrolijkheid en verwondering over de wereld kan ontstaan. Dit zogenaamde ‘trippen’, is echter niet zonder risico’s. Bij een ‘bad trip’ kunnen mensen met psychische problemen een grotere kans hebben op een negatieve reactie, verlies van zelfcontrole, angstaanvallen, onrust, depressiviteit, verwarring, maar ook klachten als misselijkheid en duizeligheid kunnen ontstaan. Paddo’s zijn echter niet giftig.

 

Giftig

vliegenzwam Er zijn er echter ook paddenstoelen die ronduit wel gevaarlijk zijn. De ons misschien wel meest bekende paddenstoel is die charmante rode met witte stippen waar de kabouters in wonen; De vliegenzwam (Amanita muscaria). Deze oranje rode tot gele paddenstoel met schattige witte stipjes wordt over de hele wereld in verband gebracht met tovenarij, heksen en rituelen. Deze gestippelde zwam is bijzonder giftig en bevat onder andere het dodelijke gif iboteenzuur. Door gebruik van de vliegenzwam tijdens zeer riskante en levensgevaarlijke sjamanistische acties waarbij uittredingen plaats vonden, wordt de vliegenzwam ook wel ‘De paddenstoel der dwazen’ genoemd. Naast de vliegenzwam zijn er uiteraard nog andere paddenstoelen die absoluut niet geschikt zijn voor consumptie.

Wil je dus paddenstoelen gaan gebruiken voor hun medicinale werking, dan is het belangrijk dat je weet wat je doet. Paddenstoelen komen overal in het wild voor. Bij het zelf plukken bestaat echter altijd het risico van verwarring met giftige soorten. Ook verkeerd gedoseerde paddenstoelen kunnen klachten met zich meebrengen van maag, lever en nieren.

 

Mycotherapie

In Aziatische landen als China, Japan en Korea, is de toepassing van medicinale paddenstoelen zowel bij psychische als somatische aandoeningen heel normaal. Geleidelijk aan wordt mycotherapie ook steeds vaker gebruikt in het Westen. Dat is ook niet gek, want er zijn over de hele wereld zo’n 140.000 soorten paddenstoelen, waarvan er maar liefstzo’n 7000 gebruikt kunnen worden voor medische indicaties. Een schat aan geneeskracht dus, waarvan het zonde zou zijn als we het links laten liggen door onwetendheid. Van die 7000 zijn er zo’n 25 die routinematig door verschillende volkeren gebruikt worden voor humane en dier-consumptie.

Hieronder vallen onder andere de Cordyceps sinensis, Hericium crinaceus, Maitake, Reishi, Shitake en Chaga.

 

Schimmels

Paddenstoelen zijn schimmels. Schimmels staan genetisch gezien dichter bij dieren dan planten. In de classificatie van levende wezens, vormen de paddenstoelen een apart koninkrijk. Ze hebben celwanden die lijken op die van planten, maar hun wanden bevatten ook de stof chitine. Chitine is de witte stof die ook voorkomt in het hoornachtige buitenste skelet van insecten en ook in de interne structuren van andere invertebraten. Chitine is ook het stofje wat paddenstoelen de vlezige structuur geeft.

Net als dieren, nemen ook paddenstoelen hun voedingsstoffen op door het opnemen van plant- en diermateriaal om hun heen. Ze beschikken niet over de mogelijkheid tot fotosynthese zoals planten. Planten gebruiken hierbij (zon)licht om koolstofdioxide en water om te zetten in koolhydraten als glucose.

 

Voedingsstoffen en superfoods

In medicinale paddenstoelen komen alle essentiële aminozuren en vrijwel alle niet-essentiële aminozuren voor. Ook komen er bijna alle vitaminen, mineralen en sporenelementen in voor, als ook de belangrijkste klassen vetten.

De aminozuurschat is daarbij gelijk aan die van dierlijke eiwitten.

Paddenstoelen vormen de enige niet-dierlijke bron van vitamine D. Daarnaast bevatten ze ook nog een aanzienlijke hoeveelheid vitamine B, C en E.

Medicinale paddenstoelen leveren je dier voedingstoffen die superieur zijn aan die in de meeste planten. Hierdoor mogen de paddenstoelen met recht gerekend worden tot de zogenaamde ‘superfoods’. Ze worden dan ook in de meeste traditionele geneeswijzen gebruikt.

 

Immuunmodulatie

De kracht van de werkzaamheid van paddenstoelen zit ‘m met name in hun effect op het immuunsysteem. Ze werken niet immuunstimulerend of immuunonderdrukkend, maar immuunmodulerend. Immuunmodulatie zorgt ervoor dat de effectiviteit van de cellen van het immuunsysteem (natural killer cellen, T cellen en macrofagen), die zorgen voor bescherming tegen virussen, bacterie, schadelijke parasieten en tumoren groter wordt. Ze helpen ook bij het tegengaan van aandoeningen als auto-immuunziekte,  allergieën, schildklieraandoeningen, ontstekingen, diabetes

Niet alleen de verschillende natuurgeneeskundige therapieën maken gebruik van de werkzaamheid van paddenstoelen. Ook de moderne wetenschap herkent al sinds jaar en dag de effectiviteit en gebruikt onderdelen en derivaten van paddenstoelen.

Cyclosporine is zo’n middel, ondertussen een veelgebruikt immuunsuppressief medicijn. Het werd in eerste instantie gebruikt om afstoting van organen tegen te gaan bij orgaantransplantatie. Het wordt ondertussen echter ook gebruikt voor bijvoorbeeld het tegengaan van droge ogen bij honden, omdat het de traanproductie stimuleert. Ook het veelgebruikte (en heftige) middel bij allergieën en IBD, Atopica, vormt een paddenstoelenproduct.

Het verschil tussen deze middelen en supplementen gebaseerd op hele paddenstoelen, is dat men in de farmaceutische industrie geneigd is om werkzame onderdelen van planten te gebruiken voor hun medicinale werking. Hiertoe worden enkel de stofjes met de werkzaamheid waar men in geïnteresseerd is, uit de betreffende plant/ paddenstoel gehaald om deze te gebruiken in een medicijn. In het geval van de paddenstoelen wordt er vaak gebruik gemaakt van de immuunsuppressieve werking of juist immuunstimulerende werking.

Vanuit de natuurgeneeskunde gezien, zal echter het gebruik van de hele paddenstoel een gunstigere werking hebben. Het hele organisme werkt namelijk immuunmodulerend. Dat komt omdat net als bij planten, ook binnen de paddenstoelen de verschillende stofjes met elkaar samenwerken. Het isoleren van enkele van de werkzame stoffen kan bijwerkingen met zich meebrengen, wat niet/ minder snel gebeurt wanneer gebruik wordt gemaakt van het hele organisme.

 

Kanker

Aan veel paddenstoelen wordt een tumorreducerende werking toegeschreven. Dit wordt niet bereikt doordat de paddenstoel de tumorcellen doodt. De paddenstoel helpt het lichaam van je dier om zelf tegen de tumorcellen te vechten. Het ondersteunt dus de zelfherstellende werking van het lichaam. Studies toonden bijvoorbeeld bij extract van G Lucidum (reishi) de stof D-glucan aan, een stof die bewezen effectief is bij het stimuleren van T-cellen tot het vrijlaten van cytokines. Cytokines zorgen voor het tegengaan van tumorcellen (Essa & Memon).

De stof Lentinan vormt een immuun modulerende stof uit de paddenstoel Lentinula edodes (shiitaki). Deze triggert de zogenaamde Tumor Afbraak Factor en natural killer cells die in het lichaam tumoren tegen gaan.

 

Anti-oxidantwerking

Eén van de andere nutritionele voordelen van paddenstoelen is die van hun antioxidanten werking. Hiermee voorkomen ze de schade die veroorzaakt kan worden door vrije radicalen. Vrije radicalen worden gevormd door het metabolisme in de cellen. Bij een te grote hoeveelheid vrije radicalen treedt vroegtijdige veroudering op, als ook artritis en tumorvorming.

Omdat synthetische antioxidanten vermoedelijk tumorbevorderend werken, wordt er nu gezocht naar natuurlijke antioxidanten. Deze worden gevonden in paddenstoelen als Ganoderma lucidum (reishi) en Coriolus versicolor (turkey tail).

 

Prebiotica

Prebiotica voeden de probiotica (de gunstige darmflora). De goede darmflora voorkomt diarree en constipatie. De darmflora is ook nodig voor productie van de B vitamines en ondersteuning van het immuunsysteem.  Paddenstoelen vormen een prachtige en voedzame bron voor de darmflora, waardoor deze goed gedijt en de overleving van bepaalde stammen verhoogd.

 

Gebruik

Medicinale paddenstoelen zijn meestal in capsule- of poedervorm verkrijgbaar. Zelf plukken wordt meestal afgeraden, omdat paddenstoelen giftig kunnen zijn, zeker als je de verkeerde plukt. Dit is ook de reden waarom ons lang is aangeraden geen rauwe champignons te consumeren. Rauwe paddenstoelen bevatten de natuurlijke gifstof agaritine. Deze stof werkt bij muizen in hoge dosis kankerverwekkend. Verhitten breekt deze stof weliswaar af, maar breekt ook de werkzaamheid van enzymen af. Nieuwe onderzoeken tonen aan dat gebruik van rauwe champignons met mate kan geen kwaad kan.