Een goed en gezond gebit is een noodzaak voor het functioneren van je dier. De eerste stappen van het spijsverteringsproces beginnen namelijk in de mond en dus bij de tanden. Voor behoud van een gezonde mond en preventie van tandplak en tandsteen staat goede voeding op nummer één van de te nemen maatregelen.
Er bestaan tegenwoordig tal van brokken en kauwstaafjes, om tandplak en tandsteen tegen te gaan. Helaas kunnen de grote hoeveelheden koolhydraten die in een groot deel van deze voeders zit, in combinatie met de enzymen en bacteriën in de mond, ertoe leiden dat sommige dieren op de lange termijn toch erg veel last krijgen van tandplak en tandsteen. Uiteindelijk kan dit zonder goede gebitsverzorging net als bij ons leiden tot tand- en andere ernstige(re) gezondheidsproblemen.

Preventie

Foto door Hotash (https://www.flickr.com/photos/hotash/127321633/) Foto door Hotash (https://www.flickr.com/photos/hotash/127321633/)

Preventie van tandplak is dus erg belangrijk. Een manier om tandplak en tandsteen te voorkomen, is door het voeren van verse rauwe voeding met regelmatig grote structuren als spieren, rauwe botten en pens, welke een krachtige natuurlijk tandenborstel-en floseffect hebben. Bij honden vormt een lap pens, maar ook spiervlees en karkasjes de ideale tandenborstel. Bij de kat kan spiervlees in wat kleinere stukjes gesneden worden, nog wel groot genoeg waardoor ze er echt aan moeten trekken en scheuren. Echter ook een kwartelkarkasje of kippennek vormt voor de kat een goede manier van preventie van tandplak als ze op verse voeding staan.

Veel dieren krijgen voor het gemak, of omdat het dier niet gewend is aan grotere stukken vlees, op gemalen rauwe voeding. Het eten van gemalen voeding door volwassen dieren komt in de natuur niet voor.  Dit is voorbehouden aan jongen die de voeding eten die door hun moeder wordt opgegeven. Al snel doen ze echter al mee met het grote werk, wat beter is voor de tanden en de maagspieren.

Gemalen rauwe voeding (ook wel KVV of Kant en klaar Vers Vlees) is door het gemis aan snelle suikers (wanneer de maling ten minste geen toevoegingen bevat als granen, rijst, mais of aardappel) nog altijd vele malen gezonder voor je dier dan een krokante brok die aangeeft tandplak te voorkomen. Zeker wanneer je dier de neiging heeft te schrokken, zal het vlees nauwelijks in de mond verblijven en zal het een schoner gebit geven dan voeding uit blik, zakjes of kruimelige brokken.

Desondanks, blijft aparte gebitsverzorging bij het voeren van een vleesmaling voor een deel van de dieren echter nodig. De grote stukken voeding waar de carnivoor doorheen moet knippen en aan moet trekken gaan door het vermalen van het vlees verloren. Het zachte gehakt met vermalen bot mist daarmee de tandenpoetsfunctie.

Bij sommige dieren en zeker bij rassen met korte neuzen, katten en dieren met chronische ziekten, kan opbouw van tandplak plaatsvinden ondanks het voeren van verse voeding met voldoende kauwmateriaal.  Bij een afwijkend gebit kunnen stukjes voeding namelijk tussen de tanden blijven zitten, en/of worden de tanden tijdens het kluiven niet goed gereinigd. Bij dieren met chronische ziekten kan de samenstelling van het speeksel veranderen, waardoor de tanden bevattelijker worden voor de opbouw van tandplak.

Ook bij oudere dieren is het risico op ontwikkeling van ernstigere klachten hoog, aangezien zij gevoeliger zijn. Dit is echter ook gelijk de groep dieren welke we het minst graag onder narcose brengen voor gebitsreiniging door de verhoogde risico’s die dit, zeker bij oudere dieren, met zich meebrengt.

Narcose voorkomen

Hoewel er tegenwoordig ook wel eens gebitsreiniging zonder verdoving wordt aangeboden, is er voor het goed bekijken en behandelen van de ruimtes rondom de tanden vrijwel altijd narcose nodig. Het zonder narcose verwijderen van tandplak en/ of tandsteen kan de tanden namelijk wel weer als nieuw laten lijken, maar de bacterien welke zich ophopen in de pockets rondom de tanden, tussen tand en tandvlees, kunnen via deze manier niet goed verwijdert worden en alsnog een sluipend probleem vormen.

Het liefst willen we dus voorkomen dat een grondige gebitssanering onder narcose nodig is. Elke narcose bregt immers naast de nodige risico’s, ook een belasting van het lichaam met afvalstoffen met zich mee.

Buiten het geven van verse rauwe ongemalen voeding is het poetsen van de tanden de enige manier om de tanden echt goed te reinigen. Bij sommige dieren wil toevoeging van zeewiersupplement nog wat helpen bij preventie, maar in de meeste gevallen werkt het niet afdoende als er al aanslag is.

Poetsen: Jong geleerd is oud gedaan

Met tanden poetsen kan je niet vroeg genoeg beginnen, omdat het uiteraard geen natuurlijke handeling is voor een dier. Hoe eerder je dier eraan went, hoe groter de kans dat je dier dit normaal gaat vinden en je met het poetsen tandplak kunt voorkomen en het dier er geen stress van ondervindt wanneer het ouder worden een rol gaat spelen in de opbouw van tandplak. Begin het liefst al zo vroeg als tussen de 8 en 12 weken, dan zit het dier nog in de 1e socialisatiefase en beschouwt het wat dan gebeurt, later als normaal.

blog3dubbelekop Een dubbele tandenborstelkop:

Deze is bedoeld om makkelijk bij alle gaatjes en kieren te kunnen komen. Ook kan je op deze manier de binnenkant van de tanden poetsen, bijvoorbeeld als de hond op zijn rug ligt.

 

 

 

blog3tandenborstel
Deze tandenborstel heeft aan de ene kant een grote kop voor de grote tanden en aan de andere kant een kleine voor de snijtanden. Ook voor pups is deze borstel  handig, je gebruikt in het begin alleen de kleine kant.

 

 

 

blog3vingertandenborstel De zogenaamde vingertandenborstel is handig om de juiste druk te voelen op tandvlees en tanden. Ook is het hanteerbaarder dan een lange steel en schiet je minder snel uit door betere controle.

 

 

 

 

Ook een stuk van een oude pantykous of een stukje gaasverband dat je om je vinger wikkelt, vormt een prima alternatief om de tandjes tandplakvrij te maken!

Tandpasta is niet perse nodig. Er zijn echter wel diverse soorten tandpasta’s verkrijgbaar voor hond en kat met lekkere (vlees)smaakjes. Mocht je dier het echter toelaten zonder, dan is poetsen met water, dus zonder geur- en smaakstoffen een gezonder alternatief.

Bij katten is tanden poetsen wat moeilijker aan te leren dan bij honden. Ook bij hun is het dus erg belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met oefenen.

Katten maken van het tanden poetsen graag een spelletje als ze hun poten om de steel van de tandenborstel kunnen slaan. met hun achterpoten kunnen ze dan flinke schoppen uitdelen. Dit prooispelletje kan je soms voorkomen door gebruik te maken van de vingertandenborstel of een gaasje.

Aan de slag!

blog3aandeslag Voor het poetsen hoef je de mond niet open te trekken. Het belangrijkste is om de buitenkant van de hoektanden en kiezen te poetsen. Om de tanden goed te kunnen zien en poetsen, hoef  je alleen de lip van de bovenkaak op te tillen.

Het van boven vastpakken van de bek is echter een zeer dominante handeling en niet elk dier zal dit toelaten. Ook om deze reden is het dus verstandig om hiermee zo vroeg mogelijk te beginnen. Begin je op latere leeftijd met het tanden poetsen, let dan goed op de reactie van je hond en oefen eventueel eerst een paar dagen, of langer indien nodig, met het ‘hand over snuit’ , voordat je aan het echte poetsen begint. Poetsen onder dwang werkt niet en zorgt alleen voor de opbouw van spanning die in een later stadium tot verzet kan leiden!

Veel honden vinden het ook vervelend als je met je hand voor hun ogen bezig bent. Probeer dus bij het vastpakken van de snuit je andere vingers van de ogen vandaan te houden.

Wanneer je liever de dominante handeling van het vastpakken van de snuit ontwijkt, kan je de lip van opzij benaderen en optillen. Als je hond rustig blijft zitten  kan je dan ook alles zien. Als je dier het tandenpoetsen niet gewend is, kan hij in dit geval wel makkelijk z’n hoofd naar achter trekken en wordt het poetsen alsnog een gevecht.

Om dit te voorkomen kan je achter het dier zitten of staan. Wil je het gebit goed kunnen bekijken, dan moet je wel vaak over het dier heen hangen. Ook dit kan voor sommige dieren bedreigend zijn.

Probeer de verschillende manieren dus uit alvorens je met het echte poetswerk begint en kijk wat er voor jou en je dier het meest ontspannen werkt. Hoe makkelijker het poetsen gaat, hoe beter je het gebit schoon kunt houden.

blog3tanden Poets één voor één alle tanden van de bovenkaak. Begin voor bij de snijtanden en poets richting de achterste kiezen. Zorg dat je tijdens het poetsen de achterste kiezen goed raakt. Op de hoektand en de achterste kiezen wordt het eerste tandplak gevormd wat op den duur grote brokken tandsteen vormt.

De achterste kiezen van de onderkaak worden deels al gepoetst doordat de bovenkiezen langs de onderkiezen scharen. Neem wel de buitenkant van alle andere tanden en kiezen mee van de onderkaak, want ook daar vormt tandplak een laagje op de tanden.

De binnenkant van de tanden wordt, zeker bij de kat, vrijwel altijd voldoende schoongehouden door het ruwe oppervlak van de tong.

Controleer wel regelmatig of jouw dier niet toch de neiging heeft aan de binnenzijde ook tandplak te verzamelen, om te voorkomen dat hij straks alsnog hiervoor onder een roesje moet.

Waneer je dier een brok krijgt met veel granen, waardoor er meer kans is op tandplakvorming, neem dan toch één voor één alle kiezen en tanden mee in je poetsbeurt en besteed extra aandacht aan de tanden waar de grootste kans op tandplakvorming aanwezig is.

Tijd voor beloning!

Beloon je hond of kat meteen na het poetsen. Doe dit het liefst door lekker met hem te spelen of iets anders wat hij leuk vindt. Wil je persé een beloning in de vorm van voeding, kies dan voor een stukje gedroogd vlees of vis zonder toevoegingen. Gedroogd vlees wordt ook door dieren die op brokken staan goed verdragen. Daarnaast voorkom je dat nieuwe tandplak wordt gevormd door suikers.

Receptjes voor een lekkere (honden/ katten)tandpasta

  • Neem wat kokosolie. Als het nog hard is, maak je het au bain marie vloeibaar
  • Neem een glazen potje waar je tandenborstelkop inpast en vul dit met de vloeibare kokosolie (raw met kokosgeur)
  • Meng de kokosolie met natriumbicarbonaat. Afhankelijk van de grootte van je potje is dit meer of minder. Op een eetlepel kokosolie gebruik je ongeveer een theelepel natriumbicarbonaat
  • Gebruik een pantykousje, vingertandenborstel of hondentandenborstel om met dit mengsel de tanden van je hond te poetsen

Afhankelijk van je voorkeur, kan je hier nog één van de volgende ingrediënten aan toevoegen:

  • Bij tandverkleuring voeg je een lepeltje van het mengsel aan een klein beetje geelwortel of kurkuma poeder toe.
  • Als antibacterieel medium kan je wat peterselie toevoegen (kokosolie werkt ook al anti-bacterieel)
  • Toevoegen van Kelp, zeewier, kan helpen om al aanwezig tandplak te verwijderen