Honden zijn carnivoren die ook groenten en heel matig fruit eten. Zo’n 10 tot 15% van hun menu mag dagelijks uit groenten bestaan. Groenten zijn vezelrijk, bevatten veel nutriënten, vitaminen en mineralen en helpen het lichaam om te ontzuren. Je kunt je hond extra groenten geven als hij bijvoorbeeld wat mag afvallen, dan geef je wat minder vlees en wat meer groenten. Als je hond hele karkassen eet, maar het bot wat vaker laat liggen, geef dan ook wat extra groenten.

Ongeveer 10 tot 15 % van het dieet mag uit groenten bestaan. Groenten kunnen zowel rauw als licht gekookt gegeven worden.  

Veelgebruikte groenten voor de hond zijn: 

Bladgroenten Komkommerfamilie Stengelgroenten Wortelgroenten 
Andijvie Komkommer Asperge Pastinaak
Peterselie Courgette   Wortel
Paksoi Pompoen   Zoete aardappel
      Bospeen

 

Naast het geven van rauwe of licht gekookte groenten kun je gefermenteerde groenten geven. Dat wordt Bokashi genoemd. Bokashi kan alleen uit groenten en kruiden bestaan of een toevoeging van bijvoorbeeld spelt, haver en gerst hebben. Bio-Ron is hierin gespecialiseerd en heeft meerdere varianten, allen biologisch en de groenten zijn gefermenteerd met effectieve micro-organismen en melasse. Met Bokashi boots je wat meer de inhoud van de maag van een prooidier na. Dat is wat vleeseters in de natuur vooral aan groenten eten: de maaginhoud van hun plantenetende prooidier. Gefermenteerde groenten hebben veelal een positief effect hebben op de darmflora van je hond.

Tips:

  • Mix een aantal groenten soorten met een blender of nog mooier met een slow-juicer en verdeel dit in portie (ijsblok)zakjes/ bakjes voor de hele week. Deze kan je in de diepvriezer bewaren en gelijk ontdooien met je vlees voor de volgende dag, zo zit je nooit zonder.
  • Laat je hond lekker mee-eten met de groenten die je zelf eet.
  • Bandit heeft elk seizoen een andere groenten mix die diepgevroren wordt geleverd. Deze kun je mee bestellen met je vlees pakket.
  • Anibio en Lunderland hebben beiden een gedroogde groenten mix. Handig om in voorraad te hebben en om af te wisselen met de groenten uit je eigen keuken.
  • Hermanns heeft een groenten en fruit mix in een blik gemaakt.
  • Geef bijvoorbeeld twee keer per jaar een Bokashi kuur aan je hond. Of kies ervoor 3 keer per week wat Bokashi te geven als vast onderdeel van het menu.
  • Wissel de verschillende groenten lekker af. Zo blijft de maaltijd voor je hond spannend en verassend.

 

Overige aanvullingen op het vleesdieet van je hond
Naast groenten kan je af en toe wat andere toevoegingen bij de maaltijd van je hond doen. Deze hoeveelheid kan je variëren en komt boven op het volledige maal van vlees en groente. Je kunt hierbij denken aan nootjes, zaden en olie en af en toe een eitje. Voor de hond zijn met name producten als zalmolie, krillolie, groenlipmossel en kokosolie zeer geschikt. Deze kunnen als aanvulling op het vlees- groenten menu een waardevolle bijdrage leveren aan de vachtconditie en de maagdarmhuishouding. Ook bij honden die wat ouder zijn, en/ of moeite hebben om uit hun mand komen, strammer gaan lopen, vormen deze producten een mooie aanvulling op het dieet. Bij dieren met een actieve levensstijl vormen de oliën een waardevolle bron van vetten. Ook wanneer de ontlasting de neiging heeft snel te hard te worden door het bot, kan wat olie over het voer zorgen voor soepelere ontlasting.  

Wil je je verder verdiepen in de redenen waarom groenten voor je hond een goed idee zijn, lees dan deze blog: Twee ons groenten en twee ons fruit voor je huiscarnivoor.