De afgelopen paar dagen is rauw voeren weer volop in het nieuws. Er wordt opgemerkt dat rauw voer op het gebied van hygiëne een risico is en dat daarnaast door een onvolledig dieet allerlei klachten bij hond en kat ontstaan.

De belangrijkste motivatie bij de oprichting van OerVoer is om mensen die de voordelen van rauw voeren inzien, te ondersteunen. Het idee achter onze pakketten is dat wij een zo volledig mogelijk dieet voor je samenstellen zodat jouw dier alle belangrijke voedingstoffen binnenkrijgt.

Voor degenen die liever het menu van hun dier zelf samenstellen, door bijvoorbeeld het bestellen van losse producten, proberen wij zo duidelijk mogelijk aan te geven hoe je er voor kan zorgen dat je dier een zo volledig mogelijke maaltijd geniet.

Een aantal argumenten keren regelmatig terug bij de rauw-tegenstanders. Hieronder een korte reactie:

 

Rauw voeren zorgt voor obstipatie:

Teveel bot kan zorgen voor obstipatie. Een gevarieerd dieet met de juiste verhoudingen voorkomt dit.

 

Rauw voeren kan de slokdarm beschadigen:

Verhit bot kan dit veroorzaken. Om bijvoorbeeld je dier te laten wennen aan rauw voer kun je het beste starten met voer dat goed gemalen is en geen stukken bot bevat. In dat geval kan het overgieten met kokend water de overstap voor sommige dieren wat vergemakkelijken.

 

Rauw voeren is onhygiënisch:

Algemene hygiëne rondom je huisdier is van belang, zeker bij het voeren van rauw vlees. Let er dus, net als bij het klaarmaken van vlees, vis en gevogelte voor jezelf op, dat het belangrijk is hygiënisch om te gaan bij bereiding van rauwe producten van je dier. Neem dus gepaste hygiëne maatregelen: denk bij het bereiden van de voeding aan het wassen van je handen nadat je bezig bent geweest met rauw vlees, aparte snijplankjes voor rauwe producten, gescheiden snijplankjes voor de dieren en mensen, schoonmaakdoekjes gelijk in de was gooien na het afnemen van het aanrecht, voeren van de hond in een goed schoon te maken bak of op een makkelijk te reinigen mat, maar laat ook jezelf en kinderen niet (in het gezicht) likken door je hond of kat (of was deze daarna eventjes). Meer over hygiëne lees je hier.

 

Veel klanten van OerVoer komen bij ons omdat hun dier bepaalde klachten heeft. Deze lopen uiteen van weinig energie tot allergische klachten. De overstap naar vers voer heeft in veel gevallen geleid tot verbetering of tot het verdwijnen van de klachten. Dat sterkt ons in onze overtuiging dat het natuurlijk en gebalanceerd voeren van je dier de juiste keuze is. Mocht je echter rauw voeren toch te spannend vinden, dan hebben wij de beste alternatieven op ‘brok-gebied’. Uiteindelijk is ons doel om jouw dier de best haalbare voeding te bieden.