Rozenbottels (Rosa Canina L.) of Hondsroos zijn de bottels of (schijn)vruchten van de Hondsroos, een tere bloem, maar sterke rozensoort die je kunt vinden als heggenroos, langs bosranden en in de duinen.

De plant heeft vele namen: Egelantier, Hondsegelantier, Slaaproos, Rozelaar, roze egelantier.

De naam Hondsroos is gegeven omdat de doornen bijten als een hond. De bloem is wit tot licht roze en ziet er heel teer en kwetsbaar uit.

De rozenbottel wordt al duizenden jaren gegeten en werd door de Romeinen, Grieken, in Egypte en Perzië gebruikt als parfum en bij cosmetica, maar vooral ook als remedie bij ziekten. In de volksgeneeskunst werden rozenbottels als tonicum gebruikt, dat wil zeggen er werd een aftreksel van gemaakt en ingezet bij griep, verkoudheid en darmkrampen.

Tegenwoordig worden de bottels voor humaan gebruik door midden gesneden, ontdaan van zaden en haren en dan op 40 graden Celsius gedroogd. Voor dieren worden de hele bottels gedroogd en kunnen in hun geheel als topping op de voeding gegeven worden of een los handje als gezond tussendoortje.

De rozenbottel is met recht een vitaminebommetje en wordt bestempeld als een van de rijkste voedingsbronnen. Het vitamine C gehalte is 3 á 4 maal dat van de zwarte bes en 10 maal dat van sinaasappelsap. Naast vitamine C bevat de rozenbottel vitamine B1, B2, B3 en B5, vitamine K, Vitamine E en de mineralen: Calcium, fosfor, ijzer, boron, chloor, chroom, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, silicium, zwavel en zink.

Rozenbottels zijn met hun grote vitaminen en mineralen hoeveelheid een enorme versterking voor het immuunsysteem en is daarmee versterkend na een ziekte of moeilijke periode. Rozenbottels bevatten een glycolipide wat ontsteking werend is en ondersteunend werkt bij artrose en artritis.

Gebruik: Konijnen en Paarden kunnen de hele of halve gedroogde rozenbottels eten. Geef je paard een handje per dag (20 gram). Konijnen enkele stuks. Voor je hond of kat kun je thee maken van de rozenbottels en een theelepel over het voer van je dier doen. Of de thee lekker zelf opdrinken.

Waarschuwing: Rozenbottels zijn mild vocht-onttrekkend en licht laxerend. Geef het niet aan dieren met nierproblemen.

En nog wat weetjes:

  • Rozenbottels zitten als smaakmaker in sommige medicijnen en wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan vitamine C tabletten als bron van een natuurlijk vitamine
  • Rozenbottels worden veel gebruikt in theemixen
  • “Wild Rose” is de Bach bloesem gemaakt van Hondsroos
  • Hondsroos wordt veel gebruikt als onderstam voor andere roos-soorten
  • Rosa Damascener is een ondersoort van de Hondsroos en daar wordt de etherische rozen oliën van gedestilleerd.