Kruiden bevatten veel vitaminen, mineralen en sporenelementen die de organen van onze organismen goed kunnen ondersteunen. Veel kruiden hebben ook wat we noemen medicinale eigenschappen. De kruidenleer of kruiden therapie wordt ook wel fyto therapie genoemd. Natuurgeneeskundigen werken veelal veel met kruiden. De kruidenleer is zeer omvangrijk. Deze blog is bedoeld om een korte uitleg te geven over de uitgebalanceerde kruidenmengsels die door Terra Pura zijn samengesteld, zodat je hier zelf een keuze in kan maken voor je hond of kat.

Bij het gebruik van een kruidenmengsel is de samenstelling altijd belangrijk omdat een organisme sommige mineralen bijvoorbeeld in een bepaalde verhouding nodig heeft. Een tweede aandachtspunt is het feit dat je in principe alle organen in het lichaam voldoende voedingsstoffen aan wil aanbieden. Zelf aan de slag gaan met enkele kruiden is daarom af te raden als je er onvoldoende kennis over hebt.

Terra Pura’s oprichtster Michaela Fohmann is diernatuurgeneeskundige en vanuit haar kennis van kruiden en de natuurgeneeskunde heeft zij goed uitgebalanceerde kruidenmengsels samengesteld. De mengsels van Terra Pura bestaan uit gedroogde kruiden, bloemen, plantendelen en zaden. Wil je kruiden aan je hond of kat aanbieden dan is de keuze voor een Terra Pura kruidenmengsel altijd een keuze voor een uitgebalanceerd mengsel. Daar komt bij dat de kruiden 100% biologisch geteeld zijn en de mengsels vrij zijn van extra toevoegingen.

De kruiden zijn altijd een aanvulling op het (rauw) voer voor je hond of kat en kunnen door het voer gemengd worden. Onze eigen OerVoer-katten nemen hun anti-worm kruiden bijvoorbeeld prima over een karkasje. Zo wordt het klaarmaken van de rauwe voeding voor je hond of kat een beetje kokkerellen.

In de praktijk voor honden:

 1. Geef tweemaal daags (rauw) voer waarbij 10% van het menu uit groenten kan bestaan.
 2. Geef in februari/ maart en september/oktober een kruiden topping “Wormvrij” over het voer om de darmen te ondersteunen. Laat de kruiden 5 minuten wellen in water. Dat is vooral handig als je brokken aan biedt. Bij gemalen rauw voer kunnen de kruiden ook door het vlees geprakt worden of over een karkas gestrooid.
 3. Kies naar eigen inzicht een kruidenmengsel passend bij jouw hond. Situaties die duidelijk om bepaalde kruidenmengsels vragen zijn:

  • Regelmatig last van te dunne ontlasting, geef dan eens een kuur “Darm OK no. 1 'Het is te dun'”.
  • Juist last van te vaste ontlasting, kies dan “Darm OK no.2 'Het is te vast'".
  • Last van parasieten in het voorjaar en zomer, ondersteun dan extra met een topping van “Jeuk ga weg”.
  • Je oudere hond kun je regelmatig een topping aanbieden van kruiden die de vitaliteit van je hond bevorderen met de toepasselijke naam “Bron van Jeugd”.
  • Voor de nerveuze heer of dame of als er spannende tijden zijn kun je rust bevorderen met een topping van de kruiden mix “Anti-Stress”.
  • De mix “Sterke lever” en “Doorspoeler” voor de nieren zijn bijvoorbeeld specifiek gericht op versterking van respectievelijk lever en nieren.

 4. Houden klachten aan of twijfel je, raadpleeg dan altijd je dierenarts.

Geschikte groenten voor honden:

Ongeveer 10% van het dieet mag uit groenten bestaan. Groenten kunnen zowel rauw als licht gekookt gegeven worden.

Tip: Mix een aantal groenten soorten met een blender of nog mooier met een slow-juicer en verdeel dit in portie (ijsblok)zakjes/ bakjes voor de hele week. Deze kan je in de diepvriezer bewaren en gelijk ontdooien met je vlees voor de volgende dag, zo zit je nooit zonder. Enkele veelgebruikte groenten voor de hond zijn:

Bladgroenten Komkommerfamilie Stengelgroenten Wortelgroeten
Andijvie Komkommer Asperge Pastinaak
Peterselie Courgette   Wortel
Paksoi Pompoen   Zoete aardappel
      Bospeen

 

In de praktijk voor katten:

 1. Geef tweemaal daags (rauw) voer, eventueel 3 maal daags.
 2. Geef in februari/ maart en september/oktober twee weken lang een kruiden topping “Wormvrij” over het voer om de darmen te ondersteunen. Laat de kruiden 5 minuten wellen in water. Dit is vooral handig als je brokjes geeft. Bij rauw voer kunnen de kruiden ook door een maling geprakt worden of over een karkasje heen.
 3. Kies regelmatig naar eigen inzicht een kruidenmengsel passend bij jouw kat. Situaties die duidelijk om bepaalde kruidenmengsels vragen zijn:

  • Regelmatig last van te dunne ontlasting, geef dan eens een kuur “Darm OK no. 1 'Het is te dun'”.
  • Juist last van te vaste ontlasting, kies dan“Darm OK no.2 'Het is te vast'".
  • Last van parasieten in het voorjaar en zomer, ondersteun dan extra met een topping van “Jeuk ga weg”.
  • Je oudere kat kun je regelmatig een topping aanbieden van kruiden die de vitaliteit bevorderen met de toepasselijke naam “Bron van Jeugd”.
  • Voor de nerveuze heer of dame of als er spannende tijden zijn kun je rust bevorderen met een topping van de kruiden mix “Anti-Stress”.
  • De mix “Sterke lever” en “Doorspoeler” voor de nieren zijn specifiek gericht op versterking van respectievelijk lever en nieren.
 1. Houden klachten aan of twijfel je, raadpleeg dan altijd je dierenarts.

Waarom Terra Pura?

Aangezien we graag zuivere biologische producten gebruiken zijn we vanuit HeelDier en OerVoer om te beginnen uitgekomen bij het assortiment van Terra Pura. Terra Pura’s oprichtster Michaela Fohmann is dier-natuurgeneeskundige en vanuit haar kennis van kruiden en de natuurgeneeskunde heeft zij goed uitgebalanceerde kruidenmengsels samengesteld. Graag adviseren wij dan ook de Terra Pura kruidenmengsels voor je dier.

De kruiden zijn voor honden en katten een aanvulling op (rauw voer) en kunnen door het voer gemengd worden. Onze eigen katten nemen hun anti-worm kruiden ook prima over een karkasje. Zo wordt het klaarmaken van de rauwe voeding voor je hond of kat een beetje kokkerellen. 

Samenstellingen van de Terra Pura kruidenmengsels:

 1. Darm OK No. 1”, “Het is te dun”: Zonnebloempitten, Luzerne, appel, wortel, bosbes, bosbesblad, braamblad, framboosblad, aardbeiblad, antennaria, anijs en venkel.
 2. Darm OK No 2”, “Het is te vast”: peren, zanddoorn, venkel, komijn, lijnzaad, luzerne, zwarte komijn, zonnebloempitten, psylliumzaad, angelica wortel, anijs, topinamboerblad
 3. “Ademloos”: zwarte komijn, fenegriek, framboosblad, lindenbloesem, goudsbloem, sleutelbloem, viooltjes, heemstblad, gember, antennaria, zoethoutwortel
 4. “Maag OK”: luzerne, kamille, fenegriek, pepermunt, goudsbloem, hibiscus, zwarte komijn, gistvlokken, melisse, zoethout wortel, bosbes, bosbesbladeren, lijnzaad, kurkuma
 5. Bron van jeugd”: hennep, zonnebloempitten, zwarte komijn, appel, wortel, luzerne, hibiscus bloemen, rozenbottel, moerasspirea, rode klaver, melkdistel, meidoorn, angelica wortel
 6. “Wormvrij”: appel, wortel, pompoenpitten, zwarte komijn, madeliefjes, knoflook, kurkuma, bijvoet, gember, walnootblad, alsem, angelica wortel
 7. Ga weg jeuk“: fenegriek, brandnetel, kamille, kleefkruid, moerasspirea,  mariadisteldistel, goudsbloem, viooltje, wond klaver, vogelmuur
 8. Sterke lever”: hennep, kummel, mariadistel, duindoorn, zwarte kummel, aardperen blad, walnoten blad, angelica wortel, bijvoet, gember, antennaria, kleefkruid, duizendblad
 9. Doorspoeler”: brandnetel, paardenbloem, peterselie, berkenblad, guldenroede, zwarte bes
 10. Anti-stress”: lavendel. Melisse, hibiscus, wortel, zwarte komijn, zonnebloempitten, venkel, anijs, aardperen

 

Terra Pura: 100% biologische kruiden, gedroogde bloemen, vruchten en zaden zonder enige toevoeging in zorgvuldig samengestelde mixen.  Het allerbeste voor je carnivoor!