Het is weer bijna Pasen en uiteraard hoort er bij Pasen een eitje!

Nee, een chocoladepaaseitje is niet voor onze honden weggelegd, de giftigheid van chocolade voor onze honden is bij veel mensen al doorgedrongen.

Het delen van een lekker rauw eitje, roept echter nog bij veel mensen ook nog vragen op.

Kan dat wel? Er wordt her en der geroepen dat een ei hoog zou zijn in zijn cholesterol, het zou allergieën kunnen veroorzaken, het risico op salmonella met zich meedragen en tenslotte zou het geven van eieren een reden kunnen zijn van biotine deficiënties bij je hond. Op sommige sites staan eieren zelfs op de lijst verboden voedingsmiddelen voor honden!

Eieren bevatten echter een overvloed aan zeer gunstige voedingsstoffen. Zo bevat een ei onder andere:

  • Vetzuren
  • IJzer
  • Selenium
  • Vitamine D
  • B vitaminen (B2, B5, B6, B12)
  • Fosfor
  • Vitamine A
  • Foliumzuur (B9)

Niet geheel onterecht is vitamine D tegenwoordig een hot item in supplementenland. Steeds meer wordt het voorgeschreven voor mens en dier en doordat we steeds minder buiten komen, lijken we er met z’n allen een steeds groter tekort van te krijgen. Vitamine D is een vet oplosbare vitamine die werkt bij tal van processen in het lichaam, van het immuunsysteem tot Alzheimer en diabetes, Een eitje vormt echter een natuurlijke bron van vitamine D waar deze vitamine rijkelijk in vertegenwoordigd is.

Uiteraard bevat een ei ook eiwit en daarmee vormt een ei een geweldige eiwitbron. Eieren bevatten alle essentiële bouwblokjes van eiwitten, ofwel aminozuren, in de beste verhoudingen. Bij dieren draagt het eigeel daarnaast ook nog bij aan een gezonde glanzende vacht.

Eieren bevatten choline, een fosfolipide in de celmembranen van zenuwen. Het beschermt zenuwweefsel en de hersenen.  De dooiers bevatten ook de stofjes luteïne en zeaxanthine. Deze stofjes zijn vooral werkzaam in het oogweefsel. Ze zorgen voor beter zicht en beschermen tegen vrije radicalen. Via deze weg kan een eitje staar en maculadegeneratie tegen werken, waardoor slecht zien en blindheid voorkomen kan worden.

De gedachte heerst dat eieren een biotine deficiëntie zouden kunnen veroorzaken. Eiwit bevat avidine, een stofje dat biotine tegenwerkt. Biotine is één van de B-vitamines die een belangrijke rol speelt bij celgroei, het vetzuurmetabolisme en een gezonde huid en vacht. Biotine deficiënties komen zelden voor. Om een biotine deficiëntie te kunnen veroorzaken door het eten van eieren zou er een enorme hoeveelheid eieren gegeten moeten worde, dus een biotine deficiëntie door het eten van eieren is erg onwaarschijnlijk.

Eidooiers bevatten daarnaast ook nog eens een hoge hoeveelheid biotine. Zolang je je hond of kat dus een heel ei geeft in plaats van alleen eiwit, is er totaal niets aan de hand.

Wat echter wel belangrijk is als het gaat om het geven van een eitje, is de manier waarop het eitje wordt klaargemaakt en waar het eitje vandaan komt.

Dat wat mama-kip eet is van essentieel belang voor de samenstelling van een eitje. Wat de meeste bio-industrie kipjes te eten krijgen, is voeding samengesteld uit mais en soya.. Soya kan leiden tot allergie symptomen, reproductie stoornissen, groeiproblemen, schildklierproblemen en leverfalen. Deze klachten zouden allemaal veroorzaakt kunnen worden door de zogenaamde isoflavonen. Isoflavonen zijn fyto-oestrogenen, stofjes die lijken op oestrogeen en van invloed zijn op het hormonale stelsel.

Daarnaast willen we graag dat de mama kipjes een zo goed mogelijk leven hebben gehad met zo min mogelijk antibiotica, groeibevorderaars en andere stoffen die een negatieve invloed kunnen hebben op het eitje.  Maar hoe weet je nou wat het verleden is van je eitje?

Op elk ei vind je de zogenaamde ei-code, welke sinds 2001 op elk ei staat dat in Europa is geproduceerd.

Aan de code kan je zien uit welk land het ei komt, en uit welk houderij systeem. Zo kan een controleur aan de hand van de code het bedrijf en de stal herleiden en zelfs welke leghen het eitje heeft gelegd.

Het eerste cijfer zegt iets over het houderij systeem.

Idealiter bevat het eitje een 0.

Een 0 staat voor een biologisch eitje

Een 1 kom je tegen op een vrij uitloop ei

Een 2 vind je bij een scharrelei en

Een 3 zie je bij een kooi-ei.

De verschillende houderij systemen zeggen iets over hoe goed het leven van een kip is.

Zo deelt een biologische kip een 1 m2 binnen verblijf met 6 andere kipjes en heeft 4 m2 buitenverblijf

Een vrij uitloop kipje zit met 9 kipjes in een binnen verblijf van 1 m2 en heeft daarnaast 4 m2 buitenverblijf.

De scharrelkipjes zitten met 9 kipjes op 1 m2 binnen verblijf.

Een kooi kip moet het met 18 soortgenoten redden op 1 m2 binnen verblijf.

Naast het feit dat de kipjes van de 0 eieren het beter hebben, zit er ook een verschil tussen de behandeling van de eieren. Veel eieren krijgen al antibiotica ingespoten voor ze de consument bereiken. Bij biologische producten wordt het gebruik van antibiotica vermeden waar mogelijk.

 

En hoe geef je nou zo’n biologisch eitje aan je dier?

Het klinkt aantrekkelijk om een eitje te koken voor je viervoeter. Wij vinden een gekookt eitje immers ook zo lekker. De hoogwaardige voedingsstoffen uit een ei blijven echter alleen zo hoogwaardig van kwaliteit in rauwe vorm. De eiwitten denatureren anders en worden door het lichaam minder goed herkend en kunnen minder goed gebruikt worden dan in de rauwe vorm.

 

En salmonella?

Salmonella kan voorkomen op rauwe eitjes. Het vormt echter vooral een gevaar bij zieke en/ of dragende kippen. De kippen worden ziek als ze op een onnatuurlijke manier, en met veel andere kippen moeten leven. Ook hier ligt de keuze voor biologische eitjes dus meer voor de hand. Bij biologische eitjes, liefst uit een weide, is de kans op salmonella erg klein. Blijf echter altijd op de hygiëne letten, zeker bij dieren die net overstappen op rauwe voeding en nog een slechte weerstand hebben. Hoe slechter de weerstand van je dier, hoe moeilijker het nog is om weerstand te bieden tegen pathogene micro-organismen en besmetting ligt dan op de loer. Heb je echter een vrolijke gezonde, rauw gevoerde hond of kat, schroom dan niet om ze deze Pasen te verwennen met een heerlijk rauw eitje over de voeding. Je kunt de schil erbij geven, deze vormt een mooie calciumbron. In het begin vinden sommige dieren het nog moeilijk om zelf de schil te kraken. Je kunt het eitje dan prakken en door de voeding heen scheppen. Hoe geoefender je dier wordt in het eten van de schil, hoe meer je de schil heel kunt laten. Voor de geoefende rauw-eter leg je het hele eitje zo op de voeding.