Bij OerVoer vinden we dat een ieder zelf moet kunnen kiezen welke stroming binnen de rauwe voeding men aanhangt. De OerVoer maaltijden dienen als basis, maar daarbovenop kan je alle extra’s toevoegen die jij voor je dier nodig acht.

Zo zullen aanhangers van de BARF methode (Bones and Raw Food, of Biologically Appropiate Raw or Real Food), kiezen voor het geven van zo veel mogelijk hele prooidieren inclusief alle orgaansystemen.

Mensen die gaan voor de NRV methode (Natuurlijk rauwe voeding), stellen zelf een complete voeding samen middels verschillende onderdelen in de juiste prooidierverhoudingen.

Bij gebruik van KVV (kant en klaar vers vlees) worden al die verschillende losse onderdelen, of hele prooidieren vermalen tot een hapklare maaltijd.

Voor welke vorm ook gekozen wordt, de toevoeging van groenten, fruit, of andere extra’s als een eitje, noten, zaden of supplementen, laat OerVoer geheel aan de eigenaar. Zowel aan de zuivere enkelvoudige maaltijden, als aan de losse onderdelen of hele prooidieren wordt niets extra’s toegevoegd.

In de eerste plaats, omdat het toevoegen van specifieke groenten en/ of fruit aan de bestaande onderdelen de keuze beperkt voor die dieren die overgevoelig zijn voor specifieke voedselbestanddelen. Door de enkelvoudige malingen en losse producten, wil OerVoer jouw als klant juist de mogelijkheid bieden ook bij gevoelige dieren, of dieren met een uitgesproken mening over hun smaak, een goede maaltijd samen te stellen. Dat betekent echter wel, dat een deel van de verantwoordelijkheid van het complementeren van de maaltijd blijft liggen bij de eigenaar.

Sommige rauwe voerders kiezen ervoor helemaal geen groenten toe te voegen aan de vlees maaltijden omdat zij van mening zijn dat dit voldoende variatie aan nutriënten biedt. Weer anderen gaan de andere kant uit en kiezen voor een overvloed aan groenten en fruit, waardoor het dier op een (vrijwel) vegetarisch dieet komt te staan. Dr. Richard Pitcairn, een dierenarts uit Amerika, is bijvoorbeeld voorstander van dit menu. Hij is hiertoe gekomen daar volgens hem het niveau toxinen in vlees ondertussen te hoog is geworden voor onze gevoelige huisdieren.

Iedereen heeft zo zijn eigen mening over het al dan niet toevoegen van groenten aan het dieet. Dr Billinghurst, schrijver van het boek ‘Give your dog a bone’ en ‘ Grow your pups with bones’ in 1993 resp. 1998, is de bedenker van het BARF concept. Deze dierenarts geeft in een interview met Dogs Naturally 10 redenen waarom hij ten zeerste aanraadt dit te doen.

 

  1. Natuurlijke opname van groenten

Honden zijn geen pure obligaat carnivoren zoals katten dat zijn, maar het zijn zeker ook geen herbivoren. Honden zitten in hun behoefte aan groenten ergens tussen omnivoren en carnivoren in. Honden, wolven en dingo’s eten al honderden jaren groenten. Ze eten de maag en darmen van hun prooidier op, gaan zelf actief op zoek naar specifieke fruitsoorten of ander plantaardig materiaal, honden struinen als ze zwerven altijd vuilnisbelten af op zoek naar eetbare ingrediënten, waaronder ook groente en veel honden eten gewoon met de pot mee en snoepen van de compost hoop.

 

  1. Groenten helpen het lichaam ontzuren

Het in balans brengen van de zuren en basen in het dieet is belangrijk voor de gezondheid van je dier. Door het eten van botten kunnen honden, in tegenstelling tot ons mensen die geen bot eten, het eten van veel vlees, een verzurend product aan. Door groenten aan het menu toe te voegen, kan je het verzurende effect nog wat verder verlagen. Zeker bij honden die niet graag bot eten, is het toevoegen van groente belangrijk. Organen als de lever, alvleesklier, galblaas, hormonen, hart en nieren functioneren beter in een meer basische omgeving. Wanneer het lichaam te veel verzuurt door het eten van veel eiwitten als vlees, leidt dit tot (laaggradige) ontstekingen. Dit leidt uiteindelijk tot chronische aandoeningen.

 

 

  1. Nutrientenreeks

Groenten vormen een bron van water, eiwitten, vetten, lipiden, koolhydraten, vitaminen, mineralen, fytonutriënten (beschermende nutriënten ken vezels. Hiermee vormen ze een volledige voedingsbron voor herbivoren als koeien, schapen en konijnen. Dat groenten alle voedingsstoffen bevatten, wil echter niet zeggen dat een carnivoor het er ook goed op kan doen. Eiwitten uit groente zijn bijvoorbeeld niet dezelfde eiwitten als in vlees. Een hond een vegetarisch dieet geven is daarom ook niet aan te raden, ondanks dat er honden zijn die het er goed op lijken te doen, net als de dieren die het prima lijken te doen op een slecht dieet.

Doordat het spijsverteringskanaal van een hond niet geschikt om groenten voldoende te verteren om alle voedingsstoffen eruit te halen, is het erg moeilijk om een carnivoor voldoende groenvoer te geven om daar voldoende mee gevoed te worden.

Voor de juiste balans van aminozuren is het daarnaast ook nodig om aan een groentedieet granen en peulvruchten toe te voegen.

Granen en peulvruchten bevatten echter een hoog gehalte aan koolhydraten. Bij de meeste diersoorten, maar zeker bij carnivoren, zal een dieet hoog in koolhydraten het ontstaan van een groot aantal (chronische) aandoeningen triggeren. Eiwitbronnen als spiervlees voorzien ook in deze reeks aminozuren, welke echter niet samengaat met het hoge gehalte aan koolhydraten.

 

  1. Water

Fruit en groenten vormen een perfecte bron van water. Veel gehouden dieren leven door het onnatuurlijke tekort aan water in hun dagelijkse voeding in een chronische staat van dehydratie. Bij honden, maar met name bij katten vormt dit een zeer groot probleem. Katten zijn van nature gewend weinig te drinken. Als dieren die van oorsprong uit woestijngebieden komen, is hun lichaam ingesteld op het volledig halen van vocht uit hun voeding. Wanneer de voeding onvoldoende vocht bevat, zullen ze dit tekort niet direct zelf aanvullen vanuit een bakje water dat klaarstaat. Er ontstaat dan een chronisch vochttekort, wat bijdraagt aan  het ontwikkelen van klachten als nierproblemen en het vormen van blaasgruis en blaasstenen.

 

  1. Vitaminen

Rauwe groenten leveren de meeste vitaminen, waaronder de meeste B-vitaminen, vitamine C en co-factoren, vitamine A, E en K.

Groenten bevatten een laag gehalte vitamine B12, B1 (Thiamine) en Choline. Om deze vitaminen in voldoende mate binnen te krijgen hebben carnivoren voedingsmiddelen nodig als lever en een eitje.

Honden maken zelf vitamine C aan. De co-factoren die in groenten zitten, helpen het lichaam de eigen gemaakte vitamine C op te nemen en ook daadwerkelijk te gebruiken.

In groenten zit niet veel vitamine D. Honden en katten hebben niet voldoende blote huid om vitamine D op te nemen via zonlicht zoals dat bij mensen het geval is. Carnivoren kunnen voldoende vitamine D opnemen door het eten van lever.

 

  1. Mineralen

Donkere groene bladgroenten bevatten belangrijke mineralen als calcium, kalium en magnesium. Groenten als alfalfa en zeewier vormen goede bronnen voor mineralen. Zo neemt zeewier bijvoorbeeld veel mineralen en micronutriënten op  uit de zee.

De wortels van de alfalfa plant groeien zo’n 12 meter onder de grond en kunnen daardoor ook veel mineralen absorberen.

Gebruik bij voorkeur voedsel van biologische of bio-dynamische oorsprong. Bij deze landbouwmethoden wordt er geen synthetische kunstmest gebruikt. Daarnaast is het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen hierbij verboden.

 

  1. Omega-3

Grassen en algen (fytoplankton) zijn volledig in hun essentiële vetzuren. Ze zijn rijk aan omega-3 vetzuren, zeker als ze tijdens hun groei in een koud klimaat hebben gestaan.

Omega-3 vormt een belangrijk vetzuur voor carnivoren. Het verlaagt ontsteking en ondersteunt orgaansystemen als de hersenen, het immuunsysteem en het centrale zenuwstelsel, als ook lichamelijke processen als de ademhaling, circulatie, digestie en de reproductie. Omega-3 vetzuren werken niet in hun eentje ontstekingsremmend. Ze sturen het ontstekingsremmende effect van omega-6 vetzuren. Honden hebben zowel omega 3 als 6 nodig. Met een dieet gebaseerd op vers vlees, krijgen ze voldoende omega 6 vetzuren binnen, dus die hoeven niet nog een keer apart gesupplementeerd te worden.

Tegenwoordig is het vrij bekend dat omega-3 vetzuren belangrijk zijn en velen gebruiken visolie als bron van omega-3 voor zichzelf en/ of hun huisdieren. Hoewel vette vis een goede bron vormt voor omega-3’s, is visolie erg onstabiel en deze vetten worden dan ook erg snel ranzig. Dat betekent dat ze hun gunstige werking verliezen en zelfs schadelijk kunnen zijn voor het lijf. Daarnaast is er, gezien vanuit het milieu oogpunt, zeer veel vis nodig om de olie te produceren. Gezien het grote tekort aan vis dat binnenkort in onze zeeën zal ontstaan, wordt vis niet langer beschouwd als een gezonde en en zeker geen verantwoorde bron van omega-3 vetzuren.

Fytoplankton vormt hiervoor een zeer goed alternatief. Omega-3 vetzuren helpen onder andere degeneratie en veroudering tegen te gaan. Dit is niet alleen een element dat op de lange termijn, dus bij oude dieren van belang is. Onze cellen vernieuwen zich dagelijks. Wanneer de processen van cel vernieuwing niet optimaal verlopen doordat een dier niet beschikt over de juiste voedingsstoffen, dan vindt er onvoldoende cel vernieuwing plaats. Niet alleen wordt een dier daardoor sneller oud, ook kunnen beschadigde cellen als tumorcellen, niet langer goed door het lijf afgevoerd en hersteld worden. Dit maakt de kans op het ontwikkelen van tumoren groter.

 

 

  1. Fytonutriënten

Fytonutriënten komen alleen voor in plantaardig materiaal. Fytonutriënten zorgen voor bescherming. Ze bevatten enzymen, antioxidanten en ontstekingsremmende moleculen. Fytonutriënten zijn daarnaast antiviraal, schimmelwerend, antibacterieel, anti-helminthisch (wormwerend), voorkomen cel veroudering en cel degeneratie en niet in de laatste plaats, werken fytonutriënten preventief tegen tumoren. Hoewel de meeste brokken voor het grootste deel uit plantaardig materiaal bestaan, bevatten ze door de het hele bewerkingsproces dat het voer ondergaat, helaas geen fytonutriënten meer.

Enzymen

Enzymen helpen bij de voedselvertering. In tropisch fruit zoals papaya (waar het enzym papaine in zit) en ananas (waar bromelaine in zit), zitten veel enzymen.

Sommige enzymen ontsnappen aan het maagzuur in de maag n worden in z’n geheel opgenomen. Wanneer dat gebeurt, kunnen de enzymen het lijf nog beter ondersteunen in de preventie van ouderdom en degeneratie en op die manier de gezondheid van het lichaam goed ondersteunen.

Antioxidanten

Groenten, fruit en kruiden zitten vol met antioxidanten. Deze stofjes beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die in het lichaam komen en een belangrijke bron vormen van veroudering. Antioxidanten komen alleen voor in groenten en fruit.

Ontstekingsremmende moleculen

Er zijn verschillende voedingsstoffen die ontstekingsremmende moleculen bevatten en die je makkelijk toe kunt voegen aan het menu van je dier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kurkuma (geelwortel), allerhande bessen en omega-3 vetzuren.

 

  1. Vezels

Rauwe groenten vormen een goede bron van gezonde vezels.

Vezels van groenten worden gezonder geacht dan vezels van granen. De vezels uit groenten zijn oplosbaar, waardoor ze goed verteerd kunnen worden door de micro-organismen in de dikke darm. Onoplosbare vezels helpen de onverteerde voeding door het colon te passeren. Vezels zijn met name bij oudere dieren van belang bij behandeling en preventie van degeneratieve zieken.

 

  1. Groenten ondersteunen bij behandeling van ziekte

Volgens Dr. Ian Billinghurst helpen groenten bij het ondersteunen van alle degeneratieve processen. Met name bij het behandelen van aandoeningen als tumoren en nierproblemen, maar ook artritis, allergieën, alvleesklierproblemen, leverproblemen, darmproblemen, kan voeding van grote meerwaarde zijn voor het herstel.

 

Zelf aan de slag !

Al op een leeftijd van 6 weken kunnen pups groenten toegevoegd krijgen aan hun dieet.

Bij een gezond dier start je met het geven van groente door 10%  groente aan het menu toe te voegen. Wanneer je hond af moet vallen, dan kan je 10% van het vleesdeel afhalen. Is je hond in goede conditie of misschien zelfs onder zijn ideale gewicht, dan  kan je de 10% bovenop het normale menu doen. Afhankelijk van mogelijke aandoeningen kan de hoeveelheid toe te voegen groenten oplopen tot wel 50% van het menu.

Rauw

Groenten kunnen het beste rauw gegeven worden, zoals een dier het ook in de natuur tegen zal komen. Het lichaam is ingesteld op het verteren en opnemen van voedingsstoffen uit natuurlijke producten in hun natuurlijke vorm. Hoe verder een product verwerkt wordt door bijvoorbeeld koken of bakken, hoe minder goed het door het lichaam herkend en optimaal gebruikt kan worden.

Een carnivoor haalt de meeste groenten uit het maagdarmkanaal van zijn prooidier. In het maagdarmkanaal wordt het verteerd. Bij opname door de carnivoor, zullen de groenten al voor een deel verteerd zijn. Omdat het maagdarmstelsel van een carnivoor te kort is voor een goede vertering van groenten en fruit, is het gunstig dat het maagdarmkanaal van het prooidier het voorwerk al heeft gedaan. Op deze manier profiteert een carnivoor heel goed van de voedzame stoffen uit de groenten.

Opname van de voedingsstoffen gaat dan een stuk gemakkelijker en efficiënter.

Wanneer wij groenten toe gaan voegen aan het menu van onze huiscarnivoren, is het prettig als we ook wat voorwerk kunnen doen voor het maagdarmkanaal, zodat je dier zo goed mogelijk voedingsstoffen uit de groenten op kan nemen.

Het mooiste is als je groenten in een juicer kunt verwerken. Voeg zowel het sap als de vezels toe aan de vleesbasis. Met een goede blender kan je de voeding ook redelijk klein maken, waardoor voedingsstoffen ook goed kunnen worden opgenomen. Alleen snijden en hakken is niet voldoende om de groenten verteerbaar te maken en dit kan je terugzien in de ontlasting. Wanneer de groenten die je hebt toegevoegd goed worden verteerd, dan kan je stukjes daarvan terug vinden in de ontlasting.

Beschik je over een juicer, dan kan je een prachtige groente-toevoeging maken. Kies je groenten en doe ze in de juicer. Meng de pulp met de vezels en voeg het geheel toe aan een tray voor ijsblokjes. Vries dit in. Per maaltijd kan je zo op een eenvoudige manier dagelijks groente toevoegen. Ook met groenten uit de blender is dit uiteraard mogelijk.

Drogen van groente op een lage temperatuur waardoor de gunstige eigenschappen bewaard blijven, is ook een goed alternatief voor bijvoorbeeld de vakantie. Wanneer zelf drogen geen optie is, dan is het kopen van gedroogde groenten een goede optie, deze blijven, mits droog bewaard. Op deze manier kan je je hond voorzien in de benodigde vitamines en vezels. Ook gedroogde groentenmixen kunnen een goede bijdrage leveren aan het menu. Voor een optimaal effect kan je deze ook even een tijdje in het water laten wellen om weer meer vocht op te nemen.

Eet je hond z’n eten niet op als er ‘stukjes’ in zitten? Doe de gedroogde groenten dan even met wat water in de blender. Mix vervolgens het papje door de gewone voeding heen. Andere dieren vinden het juist lekker als de gedroogde groente zijn knapperigheid behoudt, dit verschilt per dier en het is dus een kwestie van uitproberen wat voor jouw dier werkt.

 

Seizoenen

Ga mee met de seizoenen en gebruik die groenten in de maaltijden van je hond die op dat moment van het jaar hun grootste vitaliteit, kracht en dus voedingswaarde bezitten.

Varieer zo veel mogelijk, waardoor je de beste opname van vitaminen en mineralen bereikt.

 

Voorzichtig zijn of vermijden

Vermijd producten als ui, macademia nootjes, avocado’s en peulvruchten.

Knoflook vormt geen probleem, en heeft vele gezondheidsvoordelen. Echter, geef knoflook met mate en vermijd het als je dier bekend is met een verleden van anemie.

Gebruik niet te veel koolsoorten. Kool kan de schildklierwerking onderdrukken. Daarnaast kan het bij gevoelige dieren koliek (buikpijn) geven.

Zetmeelrijke producten als aardappelen, zoete aardappelen en peulvruchten als erwtjes passen qua vertering minder goed in het menu van een carnivoor. Vermijd deze dus het liefst. Ze vormen door de grote hoeveelheid zetmeel een aanslag op de alvleesklier.

Wil je toch graag peulvruchten geven? Dan kan je ze het beste even laten ontkiemen.

 

Fruit

Fruit is een apart verhaal. Fruit wordt makkelijk verteerd. Wanneer fruit in combinatie met andere, minder snel verteerbare voedingsmiddelen gegeven wordt in dezelfde maaltijd, dan kan dit problemen geven. Het maagdarmstelsel stopt met verteren op het moment dat het fruit verteerd is. Andere producten als vlees en zeker bot, hebben een langere verteringstijd nodig. Doordat de vertering echter stopt, blijven de andere producten onverteerd gedurende langere tijd in het maag-darmkanaal zitten. Naast het feit dat voedingsstoffen nu niet langer optimaal kunnen worden opgenomen, kan dit leiden tot gisting met veel winden en in het ergste geval buikpijn tot gevolg.

Fruit kan daarom het beste apart van een maaltijd gegeven worden als tussendoortje. Stukjes appel kunnen bijvoorbeeld heel goed dienen als trainingsbeloning,

Zorg ervoor dat het fruit dat je geeft rijp is. Onrijp fruit kan leiden tot diarree.

Geef bij voorkeur geen fruit met grote pit als een dier onvoorzichtig eet en de kans aanwezig is dat hij de pit door kan slikken. Grote pitten als bijvoorbeeld een pruimpit kan leiden tot blokkade van de darm wanneer het niet helemaal goed.

Wil je nog een makkelijk tussendoortje voor onderweg en heb je een droogapparaat? Neem dan het fruit naar keuze van je hond en maak hier kleine stukjes/ schijfjes van en droog dit tot de knapperigheid die gewenst is door het dier. Ben je niet in het bezit van een droogoven? Gebruik dan je eigen over op een temperatuur onder de 41 graden Celsius en laat het fruit of groente drogen. Dit kan, afhankelijk van de dikte van het gesneden product en het vochtgehalte van het product variëren van een uurtje tot 1 à 2 dagen.