Vlooien en teken kunnen hond en kat vooral in het voorjaar en de zomermaanden enorm lastigvallen. Het zijn moeilijk te weren plaaggeesten. Conventionele bestrijdingsmiddelen zijn effectief, maar hebben als nadeel dat ze je huisdier zelf ook belasten. 

Vlooien

Vlooien zijn gevleugelde insecten (die echter hun vleugels hebben verloren tijdens hun evolutie) en kunnen een echte plaag zijn. Aandacht voor preventie is de beste manier om geen grote uitbraak van vlooien te krijgen. De basis hiervoor is in de eerste plaats een gezond dier en met wat hulp erbij - in de vorm van bijvoorbeeld essentiële oliën en/of bioresonantie trillingen- wordt het de vlooien onaangenaam gemaakt om op je dier te vertoeven en eitjes te leggen. Op de tweede plaats is het belangrijk de omgeving vrij te maken en te houden van eitjes, larven en poppen van de vlo.  

Vlooien hebben een cyclus van 6 weken. De vlooien die je op je huisdier ziet of in je huis is slechts een deel, namelijk ongeveer 5% van de totale populatie. De overige 95% zijn eieren (50%), larven (35%) en poppen (10%). Eén vrouwtjes vlo legt tientallen eieren per keer. Mis je één eitje in de schoonmaak (en dat is uiteraard zo gebeurd aangezien ze erg klein zijn), dan heb je zo weer vele vlooien in je huis. Daarnaast kunnen vlooien leiden tot een wormbesmetting. 

 

Teken

Teken zijn spinachtige mijten, hele andere insecten dan vlooien, maar worden vaak in één adem genoemd. Zij zijn niet zozeer een plaag, maar als je hond of kat er gevoelig voor is, bijten ze zich graag vast in de huid waarbij ze veel last en ziekte kunnen veroorzaken. Ook teken zijn insecten die zich graag vestigen op dieren met een lagere weerstand. Tekeneieren overleven meestal niet in huis omdat ze niet tegen droogte kunnen. 

Teken kunnen vooral in struikgewas en hoge gras opgelopen worden. Ze zuigen zich op je dier vol met bloed en laten zich dan weer op de grond vallen. Het vervelende van de teken is dat ze ziekten overbrengen, vooral de ziekte van Lyme komt steeds frequenter voor. 

Vlooien en teken hebben met elkaar gemeen dat ze zich voeden met het bloed van een warmbloedig dier. 

 

Zo kun je je dier ondersteunen om vlooien en teken te weren

Een gezond dier met sterk actief immuunsysteem, is minder vatbaar voor zowel vlooien als teken. Wij hebben een vlooien en teken protocol ontwikkeld wat gericht is op stimulering van het immuunsysteem en weren van de vlooien en teken met essentiële oliën, zeep en energetische trillingen op een tic clip (Anibio).  De pakketten voor hond en kat zijn verschillend. Voor honden doen we er bijvoorbeeld een fijne wasnoot zeep bij die voor katten onnodig is.

Na een tekenbeet wij je hond adviseren wij de teek te verwijderen met een daarvoor geschikte teken verwijderaar en het wondje met één druppel tea tree olie te deppen. Dit ter ontsmetting van het wondje en stimulering van het immuunsysteem om eventuele besmetting van de bacterie Borrelia burgdorferi (veroorzaker ziekte van Lyme) tegen te gaan. Voor je kat kun je de beetplek van een teek deppen met één druppel lavendelolie.

Zijn er vlooien dan kunnen deze bij de hond door een goede wasbeurt worden geëlimineerd. Hiervoor hebben wij een wasnoot zeep laten maken. Deze wasnoot zeep kan ook preventief gebruikt worden. 

Voor het vrijhouden van vlooien, larven en eieren van de omgeving en op de vacht voor zowel hond als kat raden wij diatomeeën aarde aan. Diatomeeën zijn minuscule schelpdieren (ééncellige wieren met een skelet) die de vlooien, larven en in mindere mate de eieren kapot maken. Ze kunnen zonder gevaar in de vacht gemasseerd worden. Diatomeeën bevatten een zeer hoog gehalte aan silicium, wat een prima supplement is voor zowel hond als kat. Silicium is een element wat voor veel zoogdieren noodzakelijk is voor de opbouw van onze weefsels. Likken van de vacht met diatomeeën is geen probleem. De vacht gaat er wel iets doffer uit zien vlak na het inmasseren.

 

Resumerend: voor je hond adviseren wij een totaalpakket (€65,-) met: 

 • Een zakje diatomeeën aarde (doodt eieren en vooral larven van de vlo)
 • Een stuk wasnoot zeep (doodt vlooien die op je hond zitten bij een wasbeurt)
 • Een Anibio tic clip: een anti vlo en teek plaatje (werend voor vlooien en teken)
 • ATV lotion (100 ml) van Bio-Ron   
 • Tea tree olie (ontsmetten van tekenbeet)

 

Resumerend: voor je Kat adviseren wij: (Totale pakket kost €45,-)

 • Een zakje diatomeeën aarde (doodt eieren en vooral larven van de vlo)
 • Een Anibio tic clip: een anti vlo en teek plaatje (werend voor vlooien en teken)
 • Tic spray van Anibio
 • Lavendelolie (ontsmetten van tekenbeet)

 

Aanvullende producten voor je hond:

 • Een essentiële olie van citrus, citroen, sinaasappel, mandarijn: een kuurtje van dagelijks 1 druppel ter versterking van het immuunsysteem.
 • Omgevingsspray van Anibio
 • Een essentiële olie door ons op maat gemaakt voor je hond. Als aanvulling of alternatief vor de ATV lotion van Bio-Ron
 • Een tekentang of tekenlasso pen om teken goed te kunnen verwijderen.
 • Wormloos of “Wurm-los ”van Terra Pura: een kruidenmix voor een gezonde darmflora

 

Aanvullende producten voor je kat:

 • ATV poeder van Bio-Ron, als er al een vlooien plaag is
 • Omgevingspray van Anibio
 • Een tekentang of tekenlasso pen om teken goed te kunnen verwijderen
 • Wormloos of “Wurm-los” van Terra Pura: kruidenmix voor een gezonde darmflora