Vlooien dragen vaak eitjes van de lintworm bij zich. Wanneer je dier zichzelf bijt om de kriebelende vlooien te pakken te krijgen en hij heeft beet, dan krijgt hij dus ook de wormeitjes binnen.
Aanwezigheid van vlooien op het dier is al een teken van een slechte(re) weerstand. Wormeitjes die op het moment van slechte weerstand in de darm komen, kunnen zich heerlijk vestigen en een wormbesmetting met nare klachten als diarree, vermageren en buikpijn kan het gevolg zijn.

Parasieten en rauwe voeding.
Parasieten gebruiken hun gastheer als voeding. Het ene dier zit echter onder de vlooien, terwijl je er bij een ander nooit één kunt ontdekken. Waarom heeft het ene dier zo ontzettend veel last van parasieten en het andere niet? De gezondheid van het dier speelt hierbij een grote rol. Het bloed en zweet van gezonde dieren is voor parasieten minder aantrekkelijk dan van dieren die veel afvalstoffen uitscheiden. Zo kunnen erg ongezonde dieren omgeven worden door vliegen, terwijl het dier dat er naast staat nergens last van heeft.

Ook de ongezonde darm vormt een optimale plek voor ongedierte als wormen , schadelijke bacteriën, schimmels en gisten om zich te vestigen. Deze parasieten komen van nature vaak in kleine hoeveelheid al voor in de darmen en hebben zelfs hun functie in het in balans houden van het immuunsysteem. Bij de gezonde darm is het milieu vooral gunstig voor de groei van de gunstige darmflora. Opname van voedingsstoffen is dan optimaal en het immuunsysteem is sterk.
Wanneer het immuunsysteem echter uit balans is en de weerstand verlaagd, kunnen de pathogenen hier misbruik van maken en gaan overheersen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de darm van het dier zo gezond mogelijk te houden met natuurlijk passende, gezonde voeding. Voorkom dus de aanwezigheid van voedingsstoffen die voedend zijn voor de pathogenen. Dit zijn onder andere voedingsstoffen als granen en andere producten met suikers. Deze brengen de flora van de darm uit balans en geven de pathogenen de kans zich te vermeerderen.

Om de groei van een gunstige darmflora te ondersteunen, kan je een goede probiotica geven. Wij kiezen voor Puur. De gezonde darm stimuleert ook de gezondheid van de orgaansystemen.

Zit je dier (nog) niet helemaal lekker in z’n vel en is er toch sprake van een verlaging van de weerstand waardoor wormen, teken en vlooien zich vestigen, gebruik dan waar mogelijk natuurlijke middelen om de weerstand niet nog verder te verlagen met chemische (afval)stoffen. In de webshop hebben wij een aantal middelen voor je geselecteerd die je hiervoor kunt inzetten.

Verm-X bestaat uit kruiden die de darmhygiëne bevorderen en een gunstige invloed hebben op de weerstand. De snoepjes worden door de dieren erg graag gegeten. Geef Verm-X alleen als onderhoud, wanneer je een dier hebt met een goede weerstand. Heb je een dier dat niet lekker in z’n vel zit, kies dan voor de vloeibare variant die er in ieder geval voor de hond is.

De snoepjes variant bevat namelijk ook een klein beetje rijst, een voedingsmiddel dat de groei van pathogene darmflora kan bevorderen. Voor katten is de vloeibare variant niet verkrijgbaar. Ondersteun de darm in dat geval met de probiotica van Puur.

Bij vlooien en teken raden we de middelen van Ecostyle aan. Gebruik de sprayvariant voor op het dier wanneer er al vlooien zijn. Dit kan je het makkelijkste met een washandje aanbrengen.

Vergeet ook de omgeving niet!! Deze is bijna nog belangrijker dan het dier zelf, omdat de eitjes in de omgeving worden gelegd en niet op het dier. Zolang de omgeving dus niet schoon is, blijft herbesmetting plaats vinden.

Stofzuig vooral donkere kieren en gaatjes en je verkort je de duur van de vlooienplaag aanzienlijk! Gebruik voor de omgeving dagelijks een combinatie van de vlooienspray voor de omgeving en de stofzuiger, voor zolang dat je een vlooienplaag hebt.
Zodra je hond vlovrij is, kies je voor de druppels in de nek als makkelijk onderhoud. Voor de kat blijft de spray voor op het dier het beste bruikbaar.

Natuurlijk kan je ook zelf natuurlijke anti-teken en vlooienmiddelen maken voor je hond! Hiervoor kan je de volgende recepten met essentiële oliën gebruiken:
(gebruik alleen zuivere biologische essentiële oliën!)

Vlooien ontmoedigen:

Maak een spray van essentiële oliën als volgt:

150 ml gedestilleerd water met 15 ml brandy of Wodka. De brandy eruit laten kan wel, dan blijven de oliën drijven: goed schudden voor gebruik!

Alleen een mengsel van onderstaande oliën kan ook en dan in de nek 1 druppel in masseren en 2 druppels op de poten in masseren. Met mate gebruiken!

  • 4 druppels Salvia (Clary Sage / Scharlei)
  • 2 druppels Citronella
  • 7 druppels Pepermunt (werkt verkoelend)
  • 3 druppels Citroen


Teken
weren:

Maak een spray van essentiële oliën als volgt:

150 ml gedestilleerd water met 15 ml brandy of Wodka. De brandy eruit laten kan wel, dan blijven de oliën drijven: goed schudden voor gebruik!

Alleen een mengsel van onderstaande oliën kan ook en dan in de nek 1 druppel in masseren en 2 druppels op de poten in masseren. Met mate gebruiken!

2 druppels Geranium
2 druppels Rozenhout
3 druppels Lavendel
2 druppels Bay- St. Thomas