Vuurwerk kan gevaarlijk zijn en dat weten onze viervoeters honden en katten heel goed. Velen kunnen er prima mee omgaan, maar enkelen hebben dusdanig slechte ervaringen opgedaan dat er angst is ontstaan voor de knallen en lichtflitsen die wij mensen vaak zo leuk vinden en gebruiken om het nieuwe jaar te vieren.

Realiseer je dat honden en katten veel beter horen en ruiken dan wij. Een harde knal voor ons kan een enorme explosie zijn voor een hond en kat. Een hond ruikt wel 400x beter dan een mens, wat voor signaal krijgt een hond bij de brandende geur van vuurwerk? Juist ja “gevaar… wegwezen…”.

Als mens kun je je dier echter goed ondersteunen. Op de eerste plaats is je eigen houding heel belangrijk. Zowel honden als katten reageren erg op wat jij doet. Ga je mee in hun angst of wordt je heel kwaad op degene die het vuurwerk gooit dan ondersteun je daarmee het negatieve gevoel van je dier. Ben je zelf bang voor vuurwerk? Dan is het zeker een idee om daar aan te werken, jouw eigen angst wordt door je hond en kat heel gemakkelijk overgenomen. Net doen of je helemaal niet bang bent werkt ook averechts: dan signaleert je dier dat je incongruent bent. Zeg dan tegen de dier: ”ik ben wel bang voor dat vuurwerk, maar weet dat het tijdelijk is, we zoeken rustige plekken om te wandelen”. Dan ben je wel congruent naar je dier toe en bestaat daar geen verwarring over. Verwarring in de zin van “mijn mens doet stoer, maar ik zie/ voel dat hij bang is, wat is er aan de hand?”.

Blijf je rustig en kalm dan herstelt je hond/ kat veel sneller van de schrik. Bagatelliseer angst echter nooit en herken het wanneer je dier je hulp kan gebruiken. Biedt je dier zekerheid en veiligheid en ben congruent in je eigen gedrag naar je dier.

vuurwerk2 De stress signalen van een hond kunnen de volgende zijn:

 • Lage houding, oren plat of opzij
 • Lippen blijven aflikken
 • Hijgen, kwijlen, piepen, janken
 • Achter eigen staart aanjagen
 • Op eigen staart of poten knauwen
 • Overdreven alert zijn
 • Nerveus en onrustig rondlopen

Katten laten zich wat minder gemakkelijk in de kaart kijken, ze trekken zich terug. Wees bij hen alert op veranderingen die je normaal niet ziet.

vuurwerkkat Stress signalen bij katten kunnen zijn:

 • 3Rillingen over de rug
 • Veel slapen, met de ogen half open
 • Stress-likken, snel het bekje aflikken
 • Extreem veel wassen, likken of bijten waarbij zelfs kale plekken ontstaan
 • Sproeien in huis
 • Wegkruipen

Tips voor je hond voor december en oudejaarsdag:

 1. Houd de wandelingen kort en laat je hond aangelijnd uit.
 2. Vermijdt vuurwerk, wandel op afgelegen plekken en kies een tijdstip waarop het rustig is.
 3. Blijf zelf rustig en kalm. Is je hond erg geschrokken, blijf dan staan en laat hem ter plekke herstellen. Als je direct weg loopt kun je zijn schrik reactie versterken.
 4. Voor thuis: kauwen ontspant. Door te kauwen komen er stoffen vrij waardoor hi/ zij kan ontspannen. Neemt je hond het kauwproduct niet aan, dan is hij echt té bang en kun je hem het beste bij jou of op een voor hem veilige plek laten liggen.
 5. Zorg dat je zelf of iemand die vertrouwd is bij je hond is met oudejaarsavond. De jaarwisseling is met al dat geknal toch stressvol. Als jij er rustig bij bent blijft het voor je hond ook normaal.

Tips voor je kat voor december en oudejaarsdag:

 1. Blijf zelf rustig en kalm.
 2. Zorg ervoor dat je kat zich kan terug trekken op een voor je kat rustige plek in huis en zet daar ook een kattenbak neer.
 3. Heb je een kat die regelmatig buiten komt, haal deze dan tijdig naar binnen. Als je een kattenluikje hebt sluit dit dan goed af en houdt ramen en deuren gesloten.
 4. Zet de radio en/of tv aan, zodat het geluid van het vuurwerk minder opvalt.
 5. Doe de gordijnen dicht en laat het licht aan, dan vallen de lichtflitsen minder op.

Is je hond of kat toch nerveus dan zijn er vele remedies op de markt die kunnen ondersteunen om de stress van de geluiden en lichtflitsen “normaler” tegemoet te treden.

Ben je zelf bang voor vuurwerk, dan kun je jezelf ook ondersteunen met deze remedies.

Bach rescue: Dé Bach Bloesem remedie die de schrik van angstige gebeurtenissen afvlakt. Deze is te koop bij vele natuurvoeding winkels en drogisterijen.

vuurwerk-greenline Greenline Vuurwerk: door onszelf ontwikkelde remedie die een combinatie van een aantal Bach Bloesems met een groep bioresonantie trillingen bevat. Deze laatsten zijn gericht op het reduceren van paniek en psychische stress. Tevens zijn de bioresonantie trillingen gericht op algehele vitalisering en gemakkelijker aanpassen aan de huidige situatie.

Is je hond of kat extreem bang, laat dan een Bach Bloesem mix op maat maken door Esther Voetelink (Bach Bloesem specialist HeelDier). De Bach Bloesem wordt dan afgestemd op het totale beeld van je dier en zal daardoor een gerichter resultaat hebben.