Terra Pura’s kruidencombinaties voor paarden

Terra Pura’s kruidencombinaties voor paarden

In de natuur eten paarden naast verschillende soorten grassen ook allerlei kruiden, takken, schors van bomen, vruchtjes en in de winter graven ze vaak wortels op. Wanneer paarden ergens last van hebben, zich hebben verstapt, wat koliek, of parasieten weten ze feilloos welke kruiden ze nodig hebben om hun weerstand en conditie weer optimaal te krijgen. Bij ons hebben paarden deze keuze niet, ze kunnen niet eindeloos struinen tot ze de goede kruiden gevonden hebben. En ze kunnen ook geen optimale conditie en weerstand onderhouden met alleen gras en hooi.

Naast weidegang en hooiaanbod krijgen veel paarden flinke porties krachtvoer aangeboden. Een mooier alternatief voor het krachtvoer (wat vaak een geperste brok is met veel suikers komende uit granen) zijn kruidenmengsels. Mengsels omdat het van belang is je paard een assortiment aan te bieden wat alle organen in het lichaam ondersteund. Daarnaast is het belangrijk om elke 4 tot 6 weken een ander aanbod te geven. Zo krijgt je paard variatie en de mogelijkheid het totale organisme van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Terra Pura is hier fantastisch op ingesprongen met de kruidenmengsels die zij voor paarden hebben samengesteld. Het zijn zeer veelzijdige ruwvoer mengsels van gedroogde bloemen, vruchten, bladeren en kruiden.

Het basis uitgangspunt voor het aanbieden van kruiden aan je paard is om kruiden in combinatie aan te bieden die alle organen ondersteunen en te wisselen in samenstelling.

Terra Pura heeft een aantal combinaties aan kruidenmengsels samengesteld die je afwisselend aan je paard kunt aanbieden. Terra Pura’s oprichtster Michaela Fohmann is dier-natuurgeneeskundige en vanuit haar kennis van kruiden en de natuurgeneeskunde heeft zij deze goed uitgebalanceerde kruidenmengsels samengesteld.

Het is van belang deze af te wisselen en met mate in te zetten elk met zijn eigen aandachtsgebied.

Paard grazend in winterDe basisvoeding voor paarden is ruwvoer. Lees hier meer over voeding voor paarden. Een paard heeft naast haar hooi en gras meestal maar heel weinig nodig en vaak is het onduidelijk wat dan precies. De samenstelling van de eventuele tekorten is wel weer van belang. Van een aantal mineralen is de verhouding waarin ze gegeten worden bepalend voor de mate van effect. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar Calcium gaan toevoegen als je niet weet wat er aan Calcium, maar ook aan Fosfor in de basisvoeding aanwezig is. Wil je dat exact weten dan is het van belang elke hooi batch maar ook je grasland te laten analyseren. Dit is voor veel mensen een ondoenlijke taak. Mooier zou het zijn als de hooi leveranciers een analyse mee levert met het hooi. Zover zijn we nog niet, echter de faculteit Paard in Utrecht is zich hier sterk voor aan het maken.

Dan wil een mens haar paard ook graag wat verwennen na een ritje of tijdens een samenzijn.

De juiste aanvulling in ruwvoer met veel vitaminen en mineralen en andere bouwstoffen geven en een beetje verwennen komen zeer mooi samen door kruidenmengsels aan te bieden.

Terra Pura heeft een drietal zeer mooie basismengsels gemaakt genoemd “Iedere-Dag no 1-2 en 3” en een aantal specifieke kruidenmengsels ter ondersteuning op bepaalde gebieden. Hieronder vind je de jaarplanning die Terra Pura aanbiedt. Met deze mengsels en het overzicht van Terra Pura kun je je paard een gevarieerd kruiden aanbod bieden, waarbij zij voldoende variatie krijgt om alle organen te ondersteunen.

Iedere Dag - Terra PuraDrie verschillende kruidenmengsels voor Iedere Dag

Terra Pura heeft drie kruidenmengsels voor dagelijkse aanvulling op het ruwvoer samengesteld en deze “Iedere-dag” No 1,2 en 3 genoemd.

Dan hebben zij nog een aantal mengsels gemaakt die te combineren zijn met de Iedere Dag mengsels en afhankelijk van de omstandigheden gegeven kunnen worden.

In de praktijk:

 1. Afwisselend geef je dagelijks of enkele dagen per week “Iedere dag” nummer 1, 2 of 3. Steeds één zak opmaken en opgebruiken. De volgorde maakt niet uit, de afwisseling is belangrijk. Af en toe een dag geen kruiden is goed om het organisme te prikkelen de stoffen op te nemen als ze wel weer voorhanden zijn.
 2. Het “Iedere dag” mengsel vul je regelmatig of af en toe aan met een specifiek mengsel. Dit doe je naar behoefte en eigen inzicht. Als je hier advies over wil hebben kunnen wij dat aan je geven.
   
  1. Het is bijvoorbeeld aan te raden het mengsel “Wormvrij” twee keer per jaar 2x 2 weken te geven in februari/ maart en in september/ oktober.
  2. In de maanden april tot en met augustus is voor paarden die gevoelig zijn op insectenbeten het mengsel “Ga weg jeuk” een mooie aanvulling.
  3. Het oudere paard kun je regelmatig extra ondersteunen met “Bron van Jeugd”.
  4. “Darm OK” bij te dunne (nummer 1) of bij te vaste (nummer 2) mest, bij darm disbalansen.
  5. Voor nerveuze paarden, of bij stress volle situaties kun je de menging “Harmonie” een aantal weken geven.
  6. Ademloos” is een mengsel wat de bij luchtwegen ondersteund en
  7. Maag OK” is samengesteld om de maag en spijsvertering te ondersteunen.

 

Samenstellingen van de Terra Pura kruidenmengsels:

 • “Iedere dag no 1: wortel, luzerne, zonnebloempitten, frambozenblad, rode klaverbloem, zanddoorn, aardbeiblad en rozenbottel
 • “Iedere dag no 2”: Appel, luzerne, pompoenpitten, hibiscus, wondklaver, zanddoorn, hazelnootblad en rozenbottel
 • “Iedere dag no 3: : peer, alfalfa, hennep, mais bloemen, zonnebloem bloesem, bosbessen blad en rozenbottel
 • “Darm OK No. 1”, “Het is te dun”: Zonnebloempitten, Luzerne, appel, wortel, bosbes, bosbesblad, braamblad, framboosblad, aardbeiblad, antennaria, anijs en venkel.
 • “Darm OK No 2”, “Het is te vast”: peren, zanddoorn, venkel, komijn, lijnzaad, luzerne, zwarte komijn, zonnebloempitten, psylliumzaad, angelica wortel, anijs, topinamboerblad
 • “Ademloos”: zwarte komijn, fenegriek, framboosblad, lindenbloesem, goudsbloem, sleutelbloem, viooltjes, heemstblad, gember, antennaria, zoethoutwortel
 • “Maag OK”: luzerne, kamille, fenegriek, pepermunt, goudsbloem, hibiscus, zwarte komijn, gistvlokken, melisse, zoethout wortel, bosbes, bosbesbladeren, lijnzaad, kurkuma
 • “Bron van jeugd”: hennep, zonnebloempitten, zwarte komijn, appel, wortel, luzerne, hibiscus bloemen, rozenbottel, moerasspirea, rode klaver, melkdistel, meidoorn, angelica wortel
 • “Wormvrij”: appel, wortel, pompoenpitten, zwarte komijn, madeliefjes, knoflook, kurkuma, bijvoet, gember, walnootblad, alsem, angelica wortel
 • “Ga weg jeuk“: fenegriek, brandnetel, kamille, kleefkruid, moerasspirea,  mariadisteldistel, goudsbloem, viooltje, wond klaver, vogelmuur
 • “Sterke lever”: hennep, kummel, mariadistel, duindoorn, zwarte kummel, aardperen blad, walnoten blad, angelica wortel, bijvoet, gember, antennaria, kleefkruid, duizendblad
 • “Doorspoeler”: brandnetel, paardenbloem, peterselie, berkenblad, guldenroede, zwarte bes
 • “Anti stress”: lavendel. Melisse, hibiscus, wortel, zwarte komijn, zonnebloempitten, venkel, anijs, aardperen
 • "Fit in het voorjaar": hennep, wortel, appel, luzerne, brandnetel, madeliefjes, berkenblad, gember, moerasspirea, topinamboerblad, korenbloemen, kurkuma, mariadistel, salie, zoethoutwortel

 

Terra Pura geeft als richtlijn onderstaand stappenplan:

Januari:
Sterke Lever (14 dagen) ter stimulering van de lever, aansluitend komt Wormvrij (10 dagen)

Februari:
(Herhaling) Wormvrij

Maart:
Fit in het voorjaar ter ondersteuning bij het verharen

April, Mei, Juni, Juli of Augustus:
Ga weg jeuk ter ondersteuning bij insectenbeten en zomereczeem (voor paarden die hier gevoelig voor zijn). In deze maanden afwisselend geven met een iedere dag mengsel. Ga weg jeuk niet langer dan 30 tot 40 dagen achtereen gesloten voeren.

September:
Sterke lever (14 dagen) ter stimulering van de lever, aansluitend komt Wormvrij (10 dagen)

Oktober:
(Herhaling)  Wormvrij

November en December:
Sterke hoef ter ondersteuning van de hoef in natte en koude weersomstandigheden.

 

Terra Pura: 100% biologische kruiden, gedroogde bloemen, vruchten en zaden zonder enige toevoeging in zorgvuldig samengestelde mixen.  Het allerbeste voor je paard!

Gerelateerde producten