Wat als mijn hond of kat gewend is de hele dag door uit zijn bak te kunnen eten?

Wolven vangen in de natuur een prooi. Na het vangen van de prooi is het dier moe en gaat na zijn maaltje lekker uitbuiken: de prooi wordt verteerd. Een wolf of wilde katachtige eet dus niet de hele dag door. Wilde katachtigen vangen overigens wel meerdere malen op een dag kleinere prooien, terwijl de wolven en hond-achtigen vaker een grotere prooi vangen en meestal aan één maal per dag voldoende hebben.

Het maag-darm systeem kan van nature prima overweg met het eten van één of twee maaltijden per dag. Het beste tijdstip om je hond te voeren is na een grote wandeling. De wandeling staat in ons moderne hondenleven symbool voor een jacht. Wanneer de jacht zwaar is geweest zal je hond vol voldoening zijn verdiende maaltijd naar binnen werken. Daarna is het ook voor hem tijd om te gaan verteren. Activiteit na de maaltijd is geen goed idee en kan ook leiden tot een maagtorsie. 

Het verteren van een grotere maaltijd boven meerdere kleine hapjes op een dag zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel gedurende de dag. Daarnaast wordt het gebit niet de hele dag door belast met voedingsstoffen, wat de kans op tandplak verkleind.

Overwennen
Honden die gewend zijn de hele dag door kleine beetjes te eten kun je langzaam maar zeker laten wennen aan het eten op vaste tijden. Doe dit niet te snel want dan heb je kans dat ze op een lege maag gaan braken. Het lichaam is gewend aan het binnenkrijgen van voeding en speelt hier op in door het aanmaken van maagzuur. Wanneer er geen voeding binnen komt zal het dier misselijk worden.

Begin met het veranderen van het eetpatroon op een dag dat je de hele dag thuis bent. Geef in plaats van een bak voeding de hele dag door beetjes voeding uit de hand. Wanneer je hond daaraan gewend is kun je zowel de grootte van de handmaaltijden als de tijd tussen de maaltijden gaan vergroten. Kijk goed hoe je hond hierop reageert. Heeft hij het moeilijk, doe dan een stapje terug en maak de overstap wat langzamer. Sommige honden hebben er geen moeite mee en kun je vrij snel overzetten naar 1 tot twee maaltijden op een dag. 

Omdat katten van nature gewend zijn meerdere kleine prooien op een dag te vangen, is het geven van minimaal twee maaltijden op een dag bij katten wel aan te raden.

Categorieën: OerVoer Pakket / PakketService Rauwe verse voeding