Hoe zit het met de hygiëne bij het geven van rauwe voeding?

Rauwe voeding wordt door sommigen als onhygiënisch bestempeld. Hoewel rauwe voeding veel meer bacteriën bevat dan verhitte voeding, is het niet schadelijk voor je hond. Naast het feit dat er potentieel ziekteverwekkende bacterien tussen kunnen zitten (waarvan vele overigens in kleine mate ook behoren tot de normale flora van de darm van je dier), bevat de voeding ook vele gunstige bacterien voor het lijf welke een grote bijdrage leveren aan opname van de voedingsstoffen. Daarnaast is rauwe voeding de natuurlijke voeding van vleesetende dieren als de hond en kat. Bedenk ook met hoeveel bacteriën je hond of kat gedurende de dag naast een maaltijdje van rauwe voeding in aanraking komt: een dier ruikt, likt en eet van alles wat in onze ogen niet hygiënisch is, zoals ontlasting van andere honden, katten en soms zelfs van mensen als ze dit tegenkomen. Ook eten ze weleens een dood dier wat ze buiten tegen komen, rollen ze graag in dode vissen aan de oever en likken ze zichzelf en anderen regelmatig overal schoon, zelfs, of misschien wel juist, bij de minder hygienische lichaamsdelen. Ondanks aanwezigheid van zoveel bacteriën, laten veel mensen zich wel eens likken door een dier zonder nadelige gevolgen. Honden en katten hebben gelukkig een prachtig immuunsysteem dat goed om kan gaan met de vele (soms ziekteverwekkende) bacteriën die het gedurende de dag tegen komt. Hierdoor overleven de meeste bacteriën niet in hun mond. Volgens de NCRV bevat de mond van een hond aan het einde van de dag een stuk minder bacteriën dan een vaatdoekje dat bij de meeste mensen gemiddeld twee weken op het aanrecht blijkt te blijven liggen en waar de bacteriën in blijven doorgroeien.  

Wanneer je je hond rauwe voeding geeft, kom je niet alleen met bacterien in aanraking tijdens de dagelijkse omgang met je hond, ook tijdens bereiding van de voeding kunnen deze (ziekteverwekkende) bacteriën op je handen, in de omgeving waar je de maaltijd bereidt, of waar het dier eet, achter blijven. Algemene hygiëne rondom huisdieren is dus ten alle tijde van belang, maar zeker ook tijdens bereiding van rauwe voeding. Let er dus, net als bij het klaarmaken van vlees, vis en gevogelte voor jezelf op, dat het belangrijk is hygiënisch om te gaan bij bereiding van rauwe producten van je dier. 

Om voedselvergiftiging en/ of diarree te voorkomen is het belangrijk dat je in de keuken een goede hygiëne aanhoudt. Recent onderzoek heeft daarnaast aangetoond, dat bepaalde bacterien in de bek van je hond naast ziekte, door vorming van ESBL, een enzym, ook resistentie voor bepaalde antibiotica kunnen veroorzaken. Omdat deze bacterien dus ook via andere wegen dan via rauwe voeding in de bek van je hond terecht kunnen komen, is het dus belangrijk dat naast hygiene in de keuken, ook de algemene hygiene rondom je hond en kat voldoende is, zeker wanneer er jonge kinderen, ouderen en zieken in huis zijn. Deze groepen hebben een lagere weerstand en zijn daardoor bij aanwezigheid van een grote hoeveelheid ziekteverwekkers in de omgeving, dus bijvoorbeeld ook bij een normaal griepje als de "R" in de maand is, de risicogroepen waar makkelijker complicaties op kunnen treden. Denk bij het nemen van hygiene maatregelen rondom je huisdier en het bereiden van de voeding aan het wassen van je handen nadat je bezig bent geweest met rauw vlees, aparte snijplankjes voor rauwe producten, gescheiden snijplankjes voor de dieren en mensen, schoonmaakdoekjes gelijk in de was gooien na het afnemen van het aanrecht, voeren van de hond in een goed schoon te maken bak of op een makkelijk te reinigen mat, maar laat ook jezelf en kinderen niet (in het gezicht) likken door je hond of kat, (of was deze daarna eventjes) enz.

Categorieën: Praktische zaken OerVoer Pakket / PakketService Rauwe verse voeding