Wat is de samenstelling van een verspakket?

Ingrediënten en samenstelling.

 

Vers voer is de basis van balans en goede gezondheid.

 

“Je bent wat je eet”, dit geldt niet allee voor mensen maar ook voor dieren. Ook onze honden en katten hebben dus een optimaal dieet nodig om gezond door het leven te kunnen gaan. Zonder goede, passende voedingsstoffen, heeft het lichaam niet de mogelijkheid cellen op te bouwen, te vernieuwen en te vermenigvuldigen. Het lichaam veroudert dan letterlijk veel sneller dan nodig, en ziekte ligt in alle vormen op de loer. Honden en katten zijn carnivoren. Hoewel katten daar obligaat in zijn en niets anders dan dierlijke eiwitten nodig hebben voor goed functioneren, kunnen honden nog wel eens een uitstapje doen naar de plantaardige wereld om hun dieet aan te vullen. Echter voor beiden geldt dat het dieet hoofdzakelijk moet bestaan uit dierlijk materiaal.

Een dieet dat opgebouwd is uit de juiste onderdelen (eiwitten, koolhydraten, vetten, enzymen, vitaminen en mineralen) en in de juiste verhoudingen, zal leiden tot de optimale balans die het lichaam kan bereiken, ondanks eventuele beperkingen. Dit wordt homeostase genoemd.  

 

Ondanks alle onderzoek die er gedaan wordt naar het effect van alle verschillende voedingsmiddelen en onderdelen, is de wetenschap er nog niet uit wat nou de beste manier van eten is, zowel voor de mens als voor het dier. Er bestaan talloze verschillende visies en theorieën over de juiste ingrediënten en samenstelling van de voeding voor onze honden en katten. Voor meer achtergrondinformatie over deze verschillende visies verwijzen we je graag door naar: http://www.barf-natuurlijk.nl/, http://www.voerwijzer.nl/ en http://www.rauwevoedingvoorhonden.nl/Over/ .

 

Belangrijk is echter dat we ons realiseren dat onze huisdieren niet heel lang geleden dicht bij hun wilde voorvaderen stonden. Ze aten rauwe voeding en hun hele lijf is daar dan ook op ingesteld, ook nu nog, nu deze dieren de plekjes in onze huizen en harten veroverd hebben. Hun lijf gedijt dan ook het beste bij voeding die zo dicht mogelijk staat bij voeding die zij in het wild, in de natuur ook zouden eten. Dit is rauwe voeding, welke zo vers mogelijk is. In de natuur beschikken dieren uiteraard over de meest verse optie, een optie die wij ze niet kunnen bieden. Onze buitenkatten hebben misschien nog de mooiste optie tot verse voeding en velen doen zich regelmatig tegoed aan een vogeltje of voorbij rennende muis. Maar welke hond mag er in onze drukke huishoudens en dichtbevolkte steden  dagelijks op jacht om een verse haas of kip te vangen? Welke eigenaar neemt na zijn werk nog even een vers gevangen vis mee voor de binnenkat die thuis zit te wachten? 

 

Hoewel ook wij niet dagelijks de luxe hebben om onze dieren een net gevangen verse maaltijd voor te schotelen, willen we daar bij OerVoer graag wel zo dicht mogelijk bij in de buurt komen. We stellen dan ook dat goede voeding in de eerste plaats zowel voor de hond als kat moet bestaan uit spiervlees, organen, botten en vis in de juiste verhoudingen welke zo veel mogelijk overeenkomen met de verhoudingen van een prooidier dat jouw huisdier zelf zou vangen. Deze dierlijke eiwitten moeten van hoogwaardige kwaliteit zijn om voldoende voedingsstoffen te kunnen leveren en het lichaam niet te belasten. Tenslotte vinden wij het erg belangrijk dat de voedingsstoffen afkomstig zijn van dieren die een zo eerlijk mogelijk leven hebben gehad. Dat wil zeggen dat ze niet onnodig lijden en dat het leven wat ze hebben gehad, zo natuurlijk mogelijk heeft kunnen zijn. Een ander belangrijk punt bij het samenstellen van een rauw menu is dat er voldoende wordt afgewisseld in eiwitbronnen. In de natuur eet een hond of kat uiteraard ook niet dagelijks hetzelfde. Door verschillende voedingsbronnen als gevogelte, vis, wild, lam en bijvoorbeeld rund aan te bieden, kan je dier die voedingsstoffen die zijn lijf nodig heeft optimaal opnemen.

 

OerVoer biedt voedingsmiddelen van hoogwaardige kwaliteit. Door mee te bewegen met het aanbod van de natuur in de verschillende seizoenen wordt voldoende afwisseling van diersoorten gecreërd. Is er fazant, dan bieden we bijvoorbeeld fazant aan en is er haring, dan bieden we haring aan. 

 

De verhoudingen die OerVoer in de pakketten aanhoudt zijn:

40-50 % Bevleesd bot (RMB)  
30-40% spiervlees 
10-15% orgaan

 

Een OerVoer pakket is een compleet vleespakket. Uiteraard kan je elk pakket aanvullen met ander vers voer naar keuze.  Je kunt zo een OerVoer abonnement inzetten om je dier volledig te voeren, of je gebruikt het als een basis pakket wat je zelf aanvult met andere producten. Vul je echter aan, hou dan goed in de gaten dat je alleen aanvult met andere complete producten, zodat je de verhoudingen niet uit hun verband rukt, waardoor er alsnog tekorten kunnen ontstaan.

 

Een gemalen OerVoerpakket, bestaat uit een selectie van diverse van ons huismerk en eigen label 'OerVoer Zuiver', bestaande uit diverse enkelvoudige gemalen diersoorten. Met 'enkelvoudig' bedoelen we dat we dat de maling alleen de diersoort bevat welke vermeld staat op de verpakking. Staat er op de maling 'Zuiver Konijn', dan zal het rolletje dus ook enkel gemalen onderdelen van de diersoort konijn bevatten. Elk rolletje vermeldt naast de diersoort, ook welke onderdelen van het betreffende dier er zijn gebruikt voor samenstellen van de maling.

In de OerVoer Zuiver malingen wordt geen pens gebruikt en ook bij de andere diersoorten worden de magen uit de malingen weggelaten. Alleen bij sommige wilde diersoorten zoals fazant en gans blijft wordt de maag wel meegemalen. De reden hiervoor is, dat we graag alle dieren, ook katten en dieren met een overgevoeligheid voor granen, de kans willen geven te smullen van onze OerGezonde malingen. Vrijwel alle diersoorten die gehouden worden voor humane consumptie, worden tegenwoordig gevoed met graanhoudende- en/of maishoudende brokken. Deze voedingsbronnen leveren bij veel dieren overgevoeligheidsreacties op, variërend van acute diarree, jeuk en anaalklierontsteking, tot heftige auto-immuunziektes en diabetes op de langere termijn. Honden en katten die malingen eten waar deze maagjes en/ of pens in zijn verwerkt, kunnen daar dus heftig op reageren. Voor de huisdieren die geen moeite hebben met deze onderdelen, bieden we de OerVoer Zuiver pensmaling aan, zodat ook van de mooie probiotische werking van de maling gebruik kan worden gemaakt.

Naast het gemalen pakket, hebben we ook het OerVoer Gemalen PLUS pakket. Dit pakket bevat ook een selectie van diverse gemalen onderdelen, maar daarnaast zitten er ook stukjes vis in. Veel dieren vinden de zachtheid van ongemalen vis een lekkerre traktatie naast de gemalen varianten.

 

Gemalen voeding is in de natuur een uitvinding van het moederdier dat haar jong voert. Door voeding op te geven welke ze zelf eerst opgegeten heeft, kan het jong na de melkperiode kennis maken met de verschillende voedingsbronnen welke hij in zijn latere leventje zelf gaat vangen. De halfverteerde voeding maakt het verteren voor de kleintjes een stuk makkelijker. Ook voor de maag van onze huistijgers en wolven is het beter om na een periode waarin de maag heeft kunnen wennen aan gemalen rauwe voeding, over te stappen op ongemalen rauwe voeding. De maag, welke in feite een spier is, wordt door het eten van ongemalen voeding sterker.

De ongemalen producten bieden wij aan in een OerVoer Combinatie pakket of een OerVoer 100% pakket. Alle voedingsmiddelen de wij in deze pakketten leveren zijn onbewerkt. Ze worden na aanlevering enkel verpakt en diepgevroren. Je kunt bij ongemalen producten denken aan onder andere karkasjes van fazant, eend, parelhoen of kwartel, spiervlees van ree, hert of rund, orgaantjes van kip, eend en lam, maar ook diverse soorten vis als zalm, kabeljauw en sprot.

 

Om het voeren van hele onderdelen voor jou makkelijk te maken, leveren we de porties in elk pakket zoveel mogelijk op maat. Dat betekent dat grote honden meer grotere porties krijgen en de kleinere meer kleine onderdelen. OerVoer weet echter als geen ander dat geen mens als dier hetzelfde zijn. Zo zijn er verschillede honden, maar ook mensen, die ondanks het hoge gewicht van de hond toch liever gebruik maken van kleine porties. Heeft je hond dus de voorkeur voor kleine stukjes, of vind je het zelf makkelijker om de maaltijden samen te stellen uit verschillende kleinere onderdelen, dan passen we dit uiteraard voor je aan. Maar uiteraard kunnen ook die huistijger en chihuahua die de voorkeur geven aan grotere stukken bot, spiervlees of orgaan op hun wenken bediend worden! Om voor elk dier een pakket samen te kunnen stellen wat zo mooi mogelijk op maat is, zodat je nooit met onderdelen blijft zitten die niet opgaan, vragen we je voor de bestelling van je pakket de gegevens van je dier in te vullen. Hoe meer feedback je geeft over je eigen voorkeuren en die van je dier, hoe mooier het pakket op maat gemaakt kan worden. En heeft je hond na een paar maanden geen trek meer in vis of wil je kat na twee weken toch geen gemalen voeding meer? Geef dan je voorkeuren gemakkelijk door, zodat we altijd up to date zijn.

 

Door het doorgeven van de gegevens van je dier ontstaat bij ons in het systeem een dierprofiel op maat. Met dit profiel kan je elke keer gemakkelijk bestellen. Wanneer je ook aangeeft hoe vaak je het pakket wilt ontvangen, zorgen wij ervoor dat je tegen de tijd dat je pakket bijna op is, weer een betaallink ontvangt via de mail. Je kunt deze gebruiken wanneer het jouw uitkomt. Heeft je hond dus een keer wat langer over z'n pakket gedaan, dan is er geen haast om je pakket te bestellen, je betaalt pas zodra jullie toe zijn aan een nieuw pakket. Heb je een keer wat eerder een pakket nodig, stuur dan gewoon een mailtje zodat we je de link eerder kunnen sturen, of pas simpelweg je profiel aan.

De pakketten leveren we in 5 kg, 8 kg, 10 kg en 12 kg. Deze hoeveelheden houden we aan in verband met het droogijs dat bij de pakketten gaat. Hiermee kunnen we garanderen dat het pakket in de post diepgevroren blijft. Wil je een andere hoeveelheid ontvangen, dan is dat geen probleem als je je pakket op kunt halen op onze locatie in Doorn. In alle andere gevallen is het verstandig even een mailtje te sturen voor overleg over de mogelijkheden.

Elk pakket wordt voorzien van een brief met de inhoud en gebruiksaanwijzing.

Een 10 kilo pakket voor een grote hond zou er dus als volgt uit kunnen zien:

 

aantal stuks

maaltijd

onderdelen

1

vis

kabeljauwlijf

1

vis

zalmkop

2

rund

pens

2

geit

pens

3

wild compleet

fazant & orgaan

2

wild compleet

wild eendkarkas & orgaan

4

wild spiervlees

ree/ hert

1

gevogelte bot

eendennek

1

gevogelte bot

kipkarkas

2

konijn compleet

konijnkarkas & orgaan

2

gevogelte orgaan

eendenmaagjes

1

gevogelte orgaan

kippenmaagjes

1

gevogelte orgaan

kippenhartjes

 

Bij een kattenpakket zal je geen pens of grote onderdelen tegen komen. 

 

Hoeveel OerVoer geef ik mijn dier?

OerVoer is voeding die rijk is aan hoge kwaliteit voedingsstoffen. Dat betekent, dat je dier er minder van nodig heeft om het lichaam te voeden dan een voeding welke karig is. Wij houden een advies aan van 25 gram per kilogram van het ideale lichaamsgewicht bij de hond en 35 gram per kilogram bij de kat. Dit is echter een gemiddelde en hoeveel jouw dier nodig heeft, is onder andere afhankelijk van de unieke individuele stofwisseling, de hoeveelheid beweging en het temperament. Je kunt dit advies dus gebruiken om je OerVoer pakket mee te starten. Het kan zijn, als je dier eerder op voeding heeft gestaan welke arm of krap was aan kwalitatief goede voedingsstoffen, dat je dier in het begin meer OerVoer nodig heeft. Hij zal dan zelf de tekorten aan willen vullen en het kan lijken alsof je dier nog honger heeft. in feite is dat dan ook zo, honger naar voedingsstoffen. Hier kan je in het begin dan ook aan toegeven. Wanneer je dier te veel aankomt, dan kan je terug naar het basis advies. Wanneer je met je vlakke had niet alle ribben meer afzonderlijk kunt voelen, mag je nog wat lager dan de gemiddelde hoeveelheid aanhouden.

Na een maand of 2 zal je dier stabiel zijn (mits je alleen OerVoer geeft) en laten zien wat voor hem/haar een goede hoeveelheid is. Je kunt deze hoeveelheid dan in je profiel aangeven, waardoor het pakket weer wat beter aangepast kan worden aan jullie wensen.

 

Jouw hond  en kat zijn net zo uniek als jij! Elk pakket passen we dan ook graag aan aan jullie voorkeuren. Jij kent je dier het beste en besluit dan ook hoe je je OerVoer pakket het liefste inzet.

Categorieën: OerVoer Pakket / PakketService Rauwe verse voeding