Wat zijn de voordelen van seizoensgebonden voeding en lokale producten?

Tegenwoordig kunnen we praktisch elk voedingsmiddel gedurende het hele jaar door krijgen. Onze opslagmogelijkheden zijn toegenomen en we kunnen vanuit alle delen van de wereld voeding over laten komen. Toch gaat de voorkeur bij OerVoer uit naar seizoensgebonden producten. De natuur heeft het namelijk mooi geregeld en waarom geen gebruik maken van deze oeroude kennis die overal om ons heen voorhanden is?

Vlees, vis en gevogelte
Als we kijken naar onze honden, kunnen we dit ook terug zien in het natuurlijke dieet. In de winter, wanneer de kleinere diersoorten hun winterslaap houden en veel vogels weggetrokken zijn naar warmere gebieden, zullen de wolven zich meer richten op het jagen in groepen op de grotere diersoorten als het rund en de lopende vogels die in de winter op dezelfde locatie blijven. Deze diersoorten bevat vaak meer voedingswaarde, iets wat vooral in de winter belangrijk is wanneer de wolf veel energie kwijt is aan het warm houden van zichzelf en zijn uitputtende jachten. 

In de warmere maanden, wanneer er meer kleinere diersoorten actief zijn, zullen ze hier weer meer op jagen. Ook zijn er dan meer vruchtjes en grassen die de vitamine tekorten van de winter weer aanvullen en het immuunsysteem versterken. Vol goede voedingsstoffen kunnen de dieren vervolgens weer de volgende koude maanden in en houden zo een perfecte balans in opbouwen en reinigen van hun lichaam.

Toevoegingen aan het dieet : groenten, fruit en kruiden
Als je kiest voor winterproducten (producten die de vorst kunnen doorstaan), dan kies je automatisch al voor voeding die op dat moment geschikt is voor het lichaam. De meeste winterproducten doen er langer over om te groeien dan zomerproducten. Hoe langer het duurt voordat het product volgroeid is, hoe groter de verwarmende werking. En wat kan je dier in de winter nou beter gebruiken dan verwarmende producten?

Producten die bovendien snel geoogst zijn bevatten veel water waardoor ze ondanks hun seizoensvoordelen verkoelend werken. Biologische groenten en fruit zijn daarom alleen al vanuit dit oogpunt een betere optie. Zij krijgen meer tijd om te rijpen en warmte op te nemen. De kwaliteit is daardoor stukken hoger zijn dan de conventionele voedingsmiddelen.

Streekproducten
Duurzaamheid is een belangrijke pijler bij Oervoer. Onze aarde moet nog heel wat jaren mee en om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken, houden we het aantal vlieguren die de verschillende voedingsstoffen moeten maken vanuit verre gebieden zo klein mogelijk. Waar mogelijk kiezen we dus niet alleen voor seizoensproducten, maar ook voor streekproducten, waarmee we niet alleen de wereld, maar ook nog onze eigen economie ondersteunen.

Categorieën: OerVoer Pakket / PakketService Rauwe verse voeding