Onze Visie

In de eerste plaats willen wij aangeven dat de voedingsbronnen afkomstig  zijn van biologische, scharrel- of andere verantwoord gehouden diersoorten. Via deze weg wil OerVoer niet alleen een steentje bij te dragen aan de gezondheid van jouw dier, maar ook aan het welzijn van andere dieren, het milieu en het behoud van onze aardbol.
 

De wolf - Honden werden volgens meest recente onderzoeken 14.000 tot 15.000 jaar geleden gedomesticeerd in het verre Oosten. Onze huidige honden stammen af van deze oorspronkelijke hond, de wolf. (Carries Villa, 1997) Sinds 200 jaar is het gericht fokken van diverse hondrassen explosief gestegen. De meeste van onze huidige hondenrassen lijken qua uiterlijk niet meer op hun voorvader de wolf. Toch is het maagdarmstelsel van al deze verschillende rassen nog steeds voor het belangrijkste deel identiek aan dat van de wolf.

De kat - Vermoed wordt dat onze huiskat omstreeks 2000 v. Chr. besloot dat de mens een goede partner was om bij te vertoeven. De mens ging grotere voedsel voorraden aanleggen om de winter te overbruggen en deze voorraadschuren met graan trokken ongedierte zoals muizen en ratten aan en vormden voor de kat een prima voedselbron. Van de Egyptenaren is bekend dat zij katten aanbaden en er zijn mooie archeologische afbeeldingen van katten gevonden van vele duizenden jaren oud. Onze huidige katten stammen waarschijnlijk af van de Afrikaanse Izabelkat (felis silvestris lybica). Het maagdarmstelsel van katten is volledig ingesteld op vlees, zij zijn obligate carnivoren.

Evolutie - Onze honden en katten zijn al wonende bij de mens gedomesticeerd en geëvolueerd. De mens bepaalt zijn voeding. Deze is tegenwoordig veelal geïndustrialiseerd en bevat niet altijd meer de juiste ingrediënten. Dit kan onder andere. leiden tot allergieën, huidproblemen en maagdarm klachten.

Ontstaan van honden- en kattenvoeding

Honden en katten zijn steeds meer een onderdeel uit gaan maken van het gezin. In plaats van zelf te jagen, werd de mens verantwoordelijk voor hun maaltijd. De meeste honden aten vroeger met de pot mee en kregen wat er overbleef. Omdat het vlees het duurste onderdeel was, werd dat veelal door de mensen zelf opgegeten. De honden ontwikkelden zo tekorten die ze niet meer aan konden vullen door zelf op jacht te gaan.

Om dit tegen te gaan, werd in de jaren 30 speciale hondenvoeding bedacht. De veranderde wensen van de consument werden steeds beter opgepikt door de fabrikanten en deze leveren tegenwoordig complete, snelle en hygiënische maaltijden voor elk type hond. Katten hebben lange tijd hun eigen voedsel bij elkaar gejaagd. Dat was juist een van hun taken: muizen en ratten vangen. Naarmate zij meer huisdier werden speelde de voedingsindustrie ook hier op in en begon kant en klare, houdbare kattenvoeding te produceren.

Samenstelling van honden- en kattenvoeding

Granen als tarwe en rijst vormen heel vaak het hoofdbestanddeel van brokken en blikvoeding. Hoewel graan een goedkope grondstof is en deze vulling de brokken minder duur maakt voor de consument, komen in het natuurlijk dieet van de hond of de wolf en katachtigen geen granen voor. Honden en katten eten van nature nauwelijks koolhydraten en kunnen dit zeker in grote hoeveelheden slecht verteren.

Granen bevatten daarnaast zetmeel. Zetmeel, suikers, kunnen naast het veroorzaken van overgewicht, leiden tot allerlei aandoeningen, variërend van simpele ontstekingen tot uitgebreide immuun stoornissen. De verhitting die ten slotte nodig is om brokken te maken, zorgt voor verandering van de eiwitten in de voeding. Hierdoor is het vlees uit de brok soms niet meer goed op te nemen door het dier. Ook verdwijnen er veel mineralen uit de voeding door deze verhitting.

Moderne inzichten - Een gevarieerd natuurlijk dieet uitgaande van dat van de wolf en katachtigen, vormt voor elk honden ras en elke kat de basis voor een goede gezondheid. Het uiterlijk van onze honden is door jarenlang fokken enorm verandert. Hun maagdarmstelsel is echter grotendeels identiek gebleven aan dat van hun voorouder, de wolf. Wel zijn er ondertussen genetische rasverschillen ontstaan door het fokken. Sommige rassen kunnen bepaalde voedingsmiddelen beter verteren dan andere en soms zijn er genetisch grotere behoeftes ontstaan aan bepaalde vitaminen en mineralen.

De basis, de behoefte aan een carnivorendieet is bij de hond en kat echter over de jaren heen hetzelfde gebleven. Naast prooidieren eten wolven ook insecten en plantaardig materiaal. Uit onderzoek blijkt dat het dieet van wolven heel erg verschilt per seizoen en per locatie waar ze wonen. In de ontlasting en bij maagonderzoek worden naast verschillende prooidierresten ook plantaardige materialen terug gevonden. Wolven blijken opportunistische aaseters. Ze eten dus dat wat ze het makkelijkste kunnen vinden en passen hun dieet daaraan aan. Door de variatie in locatie en seizoenen, ontstaat altijd een zeer gevarieerd menu. waar ze al hun benodigde voedingsstoffen uit kunnen halen.

Katten zijn obligate carnivoren, maar uiterst kieskeurig. Hun spijsvertering is ingesteld op het eten van vlees, echter zij zijn zeer gevoelig voor de structuur en de temperatuur van het voedsel. Eenmaal gewend aan het eten van geïndustrialiseerd voedsel kan een kat daar toch de voorkeur aan geven boven vers vlees. Het omschakelen naar een carnivorendieet kan dan tijd en doorzettingsvermogen eisen van de eigenaar.

Moderne tijd - Bereiding van verse rauwe maaltijden is voor velen een praktisch probleem. Als we de huidige inzichten volgen, zouden we de grootste bijdrage leveren aan de gezondheid van onze honden en katten door ze te voeden met een dieet dat de maaltijden van hun voorouders als uitgangspunt neemt. Dit betekent dus rauw, gevarieerd en over langere periode genomen volledig. Het samenstellen van zo’n verse maaltijd is een klusje waar niet iedereen de tijd voor heeft.

Een ander punt van aandacht bij het samenstellen van een rauw menu is de hygiëne. Zeker in de keuken waar we onze eigen maaltijden bereiden, moet deze goed in acht worden genomen. Met kleine kinderen, ouderen en/ of zieken in huis, is het raadzaam om bij het zelf klaarmaken van de maaltijden, de gebruikte oppervlakken goed te reinigen. Hierdoor voorkom je besmetting van andere voedingsmiddelen in de keuken met bacteriën.

Voor veel mensen levert het zelf samenstellen van de maaltijd ook de vraag of de maaltijd wel voldoende voedingsstoffen bevat. Deze onzekerheid kan een drempel vormen om over te stappen van een brokkenmaaltijd die aangeeft volledig te zijn, naar een verse maaltijd.

OerVoer! De verantwoorde oplossing voor hond, kat en baas! Bij OerVoer hebben we in de praktijk al deze dilemma's van diereigenaren meegekregen. Wij vinden het belangrijk dat ook gezonde dieren overstappen op verse voeding om de kans op het ontstaan van ziekte zoveel mogelijk te voorkomen.

Bij zieke dieren vormt verse voeding de basis om weer te kunnen herstellen. Wij hebben er als OerVoer daarom voor gekozen om zelf een voedingslijn te starten waarbij alle drempels voor de diereigenaren om over te stappen naar verse voeding zo veel mogelijk worden weggenomen. Wij leveren de voeding zoveel mogelijk aan, op basis van de gegevens die je ons verstrekt over je dier.

Groot of klein, oud of jong, ziek en gezond, alle honden en katten hebben verschillende behoeftes. Hier speelt OerVoer op in, met de verschillende maten van de pakketten waaarbij je gebruik kunt maken van onze pakketservice. Ook wordt er rekening gehouden met de grootte van je diepvriezer. Je kunt de grootte van je bestelling daarom ook moeiteloos afstemmen op wat voor jou handig uitkomt.

Voor zieke dieren is het belangrijk dat de voeding de juiste aanvullingen bevat om het immuunsysteem te versterken. Hierdoor heeft je dier in ieder geval een goede basis om weer te werken aan het herstel. Het dieet van je zieke hond of kat wordt afgestemd op de specifieke aandoening en behoeften. Wij vinden het belangrijk dat niet alleen jouw dier een goed leven heeft, maar dat ook de oorsprong van de voedingsbronnen waar jouw dier van geniet, van een zo diervriendelijk mogelijke afkomst zijn.

Waar mogelijk zijn de voedingsbronnen afkomstig van biologische, scharrel- of andere verantwoord gehouden diersoorten. Via deze weg wil OerVoer niet alleen een steentje bij te dragen aan de gezondheid van jouw dier, maar ook aan het milieu en het behoud van onze aardbol.