Waarom vers voer voor carnivoren?

De hond is een vleeseter of carnivoor. Van oorsprong eet hij behalve het vlees van zijn prooidieren ook hun plantaardige maag- en darminhoud. De huidige hond lijkt qua uiterlijk niet meer op zijn stamvader, echter de voedingsbehoefte is vrijwel hetzelfde gebleven. De mens heeft hier ingegrepen door voorbewerkt voedsel te verschaffen in de vorm van onder andere droogvoer. Inmiddels wordt steeds duidelijker dat dit droogvoer niet dezelfde enzymen en voedingsstoffen bevat die vers voer wel heeft.

Honden en katten ondervinden veel belangrijk voordeel van het eten van hele voedingsstukken in plaats van enkel gemalen vlees. Het reinigen van het gebit is daarvan een van de belangrijkste. Deze gebitsreiniging is zo belangrijk, omdat via het tandvlees veel bacteriën de bloedsomloop binnen kunnen dringen. Tandsteen en rotte gebitselementen vormen daarmee een essentieel punt van aandacht. Ook de bevrediging van het instinctieve prooischeur gedrag heeft veel invloed op terugbrengen van balans bij afwijkend gedrag.

Brokken

Brokken zijn uitgevonden door de mens. Ze ontstonden na een periode dat veel honden met de pot mee aten. De dieren kregen veelal niet het dure vlees, maar de overgebleven aardappelen en of groentes. Aangezien honden in hoofdzaak carnivoren zijn, ontstonden er veel tekorten, die zich uitten in allerlei ziekten. De tekorten heeft men willen ondervangen door alle benodigde voedingsstoffen in een brok te voegen.

Brokken worden gevormd door verhitting of samenpersen van de ingrediënten.

Verhitting is tevens nodig om alle ingrediënten verteerbaar te maken voor de vleeseter. Dit proces brengt echter veel schade aan de goede ingrediënten als vitaminen en mineralen. Ook de toegevoegde vetten kunnen ranzig worden en uiteindelijk meer schade dan goed doen aan het dier dat het binnen krijgt.

Honden zijn carnivoren die zich ook tegoed doen aan plantaardig materiaal. Katten zijn obligate carnivoren, zij hebben dus meer dierlijk eiwit nodig. De inhoudsstoffen van brokken kloppen echter lang niet altijd met de behoeftes van de hond. In brokken wordt vaak gebruik gemaakt van een groot aandeel granen, een voedingselement waar carnivoren niets mee kunnen.

Sterker nog: opname van granen in de hoeveelheden die de honden vaak middels brokken binnenkrijgen kunnen juist leiden tot problemen bij dieren die daar gevoelig voor zijn. Je kunt hierbij denken aan insuline resistentie, diabetes, allergieën, blaasgruis, verstopte anaalklieren, chronische oorontsteking, overgewicht, tandvleesproblemen en rottende tanden, maagdarm- problemen etc.

Praktische invulling

Bij steeds meer mensen is ondertussen bekend hoe belangrijk het is je hond te voeden naar de natuurlijke behoeftes. Echter niet iedereen heeft er de tijd voor of zin in om zich te verdiepen in de vele keuzes die er ondertussen op de markt zijn.

Het is bij het zelf samenstellen van de voeding bijvoorbeeld belangrijk om te letten op de verhoudingen tussen de voedingsonderdelen zoals orgaanvlees, botten en spiervlees. Daarnaast is ook de juiste balans van vitaminen, mineralen en eventuele extra’s iets om rekening mee te houden.

Niet voor elk dier bestaat er een kant- en klare oplossing. Bij dieren met gezondheidsklachten, zal het dieet vaak aangepast moeten worden. Juist bij deze dieren is het zelf samenstellen van de dagelijkse voeding echter belangrijk, zodat bekend is wat het dier binnen krijgt. Dit maakt het echter soms ook ingewikkeld voor jou als baas.

OerVoer maakt het diereigenaren met haar aanbod makkelijker om te kiezen voor versvoer.